Trump’a bir eyalette daha seçim yasağı

Güncelleme Tarihi:

Trump’a bir eyalette daha seçim yasağı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2023 07:00

2024 ABD Başkanlık Seçimleri için Cumhuriyetçi Parti’den aday adaylığını açıklayan ve ülkenin çeşitli noktalarında seçim mitinglerine başlayan eski başkan Donald Trump’a on gün içinde ikinci kötü haber geldi.

Haberin Devamı

Colorado eyaleti yüksek mahkemesinin ardından Maine eyaletinde de Trump’ın 6 Ocak 2021’deki Kongre baskınında oynadığı rol nedeniyle ön seçimlere katılamayacağı kararı verildi.

‘TOLERE EDİLEMEZ’

Colorado’da eyalet yüksek mahkemesi tarafından alınan karar, Maine’da ise eyaletin Demokrat Partili genel sekreteri Shenna Belows tarafından alındı. Kararı, ABD Anayasası’nın “ayaklanma ya da isyana” karışan yetkililerin bir kamu görevine gelmesini yasaklayan 14. maddesine dayandıran Belows, Kongre baskınının, “görevi terk edecek olan Başkan’ın emri, bilgisi ve desteğiyle gerçekleştiğini” söyleyerek, “ABD Anayasası’nın devletin temellerine yönelik bir saldırıyı tolere etmeyeceğini” söyledi.

TEMYİZE GİDECEK

Donald Trump’ın kampanya ekibi sözcüsü Steven Cheung ise Bellows’u “aşırı partizan bir Biden yanlısı Demokrat” olarak tanımlarken, Maine Eyalet Mahkemesi’ne başvurarak kararın iptalini talep edeceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Öte yandan her iki eyalette alınan kararları ABD Yüksek Mahkemesi’nin hükme bağlaması bekleniyor. Daha önce New Hampshire, Minnesota ve Michigan eyaletlerinde de aynı gerekçeyle Trump’ın bu eyaletlerde ön seçimlerde yarışmaması gerektiği savıyla hukuki girişimler başlatılmış ancak sonuç alınamamıştı. Trump’ın 2024 başkanlık seçiminde yarışabilmesi için önce ön seçimlerde Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı seçilmesi gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!