Tıpta 3 önemli adım

Güncelleme Tarihi:

Tıpta 3 önemli adım
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bilim adamları gen teknolojisi sayesinde tıpta üç önemli adım attı. 1- Kanser aşısı Tümörleri tedavi eden kanser aşısı geliştirildi. 2- Genetik by-pass Gen nakliyle by-pass operasyonuna gerek kalmayacak. 3- Mercan kemik Mercan, kök hücreleriyle sarılıp yeni kemik üretildi.

Her kansere etkili aşı geliyor

İNGİLİZ bilimadamları tüm kanser türlerinde etkili olacak bir aşı üzerinde çalışıyor. Fareler üzerinde etkili olan kanser aşısı, bu yılın sonlarına doğru insanlar üzerinde de denenmeye başlanacak.

Oxford'taki Biomedica Şirketi'nden Prof Alan Kingsman tarafından geliştirilen TroVax isimli aşı, gen terapisiyle vücudun bağışıklık sistemini harekete geçirmeyi amaçlıyor. Meme, bağırsak, rahim ve pekçok diğer tümörün yüzeyinde OBA1 olarak adlandırılan bir protein bulunuyor. Kanser aşısıyla vücudun savunma sisteminin bu proteini algılayıp, tümörü tanıması ve saldırması amaçlanıyor.

Prof Kingsman, ‘Kanser aşısının görevi savunma hücrelerini harekete geçirip, tümörlü hücrelerin yok edilmesini sağlamak. Aşı, savunma sistemin tehlikeli hücreleri tanıyıp, tıpkı virüs ve bakteri gibi bunları yok etmeye teşvik ediyor’ diye konuştu.

Kingsman, ‘Sonra antikorlar ve savunma hücreleri, vücudu tarayarak, tümörleri ele veren proteini arayıp, buluyor ve bunları yok ediyor’ diye devam etti. Bilimadamları, kansere karşı çeşitli aşılar üzerinde çalışıyor.

Gen terapisi konusunda uzman kuruluşlardan biri olan Oxford'taki şirketin geliştirdiği aşı, kobay fareler üzerinde olumlu sonuç verdi. Yıl sonuna doğru aşının, insanlar üzerinde de denenmesi bekleniyor. Ancak aşının en erken 2007 yılında, piyasaya çıkabileceği söyleniyor.

Kalp hastalarına genetik by-pass

AMERİKALI bilimadamları kalp hastaları için günün birinde açık kalp by-pass ameliyatını gereksiz kılacak bir tedavi geliştirdiler. Kalp krizi ya da damar tıkanıklığı sonucunda kalp dokuları zarar görmüş hastalara, bir gen nakledilerek kalpte yeni damarların oluşması sağlandı.

Boston'daki Tufts Üniversitesi'nden Prof Jeffrey Isner'in başkanlığında yürütülen denemelere hepsi en az 1 kalp krizi geçirmiş olan ve by-pass operasyonu olmuş 9 kalp hastası katıldı. Günlük işlerini yerine getirmekte zorluk çeken bu hastalar, sürekli göğüs ağrılarında şikayetçiydi.

Uzmanlar, göğüste küçük bir yarık açarak, kalbe yeni damarların oluşumunu sağlayan proteini kontrol eden VEGE geni enjekte ettiler. Gen enjeksiyonundan 6 ay sonra hastalarda kalp sıkıştırması giderek azaldı. Kalp sıkışmalarını kontrol etmek için normalda 45 nitro-gliserin alan hastalar sadece 2 hap almaya başladı. En önemlisi de gen terapisi öncesinde kalbin zarar gördüğü için ‘ölü’ kabul edilen dokuları, kan akışının artmasıyla canlanmaya başladı.

Hastaların 5'inde hastalıklı doku tamamen, 4'ünde ise kısmen iyileşti. Bilimadamları gelecekte bu teknik sayesinde kalp damarlarında tıkanıklık bulunan hastaların by-pass'a gerek kalmadan tedavi edilebileceğini söylüyor.

Okyanusta yetişen mercandan kemik

KEMİK erimesi ya da kırılması sonucu harap olan kemiklerin onarılması için bilimadamları yeni bir teknik üzerinde çalışıyor. Okyanus mercanları, kemik oluşumunu sağlayan kök hücrelerle sarılıp, vücuda naklediliyor. Bir süre sonra vücutta kemik oluşumu başlıyor ve hatalı bölge tedavi ediliyor. Koyunlar üzerinde denenen bu teknik, 2 yıl sonra insanlarda denenecek.

Bu metod Paris'teki De D.Diderot Üniversitesi uzmanlarından Dr Herve Petite tarafından geliştirildi. Araştırma Sonuçları Nature Biotechnology Dergisi'nin eylül sayısında yayınlandı. Araştırmacılar kalsiyum karbonat ihtiva eden okyanus mercanının üzerine kemik gelişimini sağlayan kök hücre enjekte ettiler. 4 ay sonra mercanın etrafında kemik oluşmaya başladı.

Daha sonra bu kemikler, toynak kemiği bulunmayan koyunlara nakledildi. 7 koyundan üçünde kemik oluşumu devam etti. Kemik, mercanın kalsiyumu ile beslendi. Zamanla mercan tamamen yok oldu. Şimdi, gelecekte bu tekniğin daha ağrısız ve kozmetik olduğundan kemik hastaları üzerinde uygulanabileceği söyleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!