Tetik ve düğmenin yerini fare aldı

Güncelleme Tarihi:

Tetik ve düğmenin yerini fare aldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik ‘Kararlı Güç’ operasyonu tek bir fare tıklamasıyla başladı. Adriyatik Denizi'ndeki Amerikan destroyeri Gonzalez'te bilgisayarın başında oturan asker, tepesinde dikilmiş subayların verdiği emirle fareyi tıklattı ve 1.5 tonluk ilk Tomahawk yuvasından fırlayıp gökyüzünde ateşten bir iz bırakarak hedefine doğru yola çıktı.

Böylece tetik ve düğme tarihe karıştı. İkinci Dünya Savaşı'ndaki tetiğin yerini alan düğme, bayrağı fareye terketti. Eski savaşların konvansiyonel silahlarını harekete geçiren tetikten sonra sahneye çıkan ‘‘düğme’’ soğuk savaş yıllarının simgelerinden biri haline gelmişti. Çünkü nükleer füzeleri hedeflerine gönderecek mekanizma o ‘düğme’yle harekete geçirilecekti. Neyse ki, o korkunç düğmelere asla basılmadı.

Şimdi ise bir füze fırlatmak tıpkı Nintendo oyunlarına benziyor. Amerikan destroyerindeki kadın askerlerden birinin, Tomahawk'ın gidişini izlerken gösterdiği tepki de bunu doğruluyor: ‘Bugüne kadar gördüğüm en cool olay bu...’

Aslında harekata katılan Amerikan askerlerinin hiçbiri füzenin vuracağı hedefin neyin nesi olduğunu bilmiyor. Askerlerden biri şöyle diyor: ‘Saddam’la savaşırken onun kim olduğunu biliyorduk. Şimdi ise bırakın ne için savaştığımızı, Kosova'nın ne olduğunu bile bilmiyoruz.'

EN TEHLİKELİ SİLAH

‘Kararlı Güç’ harekatında perdeyi açan Tomahawk seyir (Cruise) füzeleri, bugünkü konvansiyonel silahların en tehlikelisi. 1995 yılından beri ABD'nin İngiltere'ye de sattığı bu füzeler, hedefe 1600 km mesafeden fırlatılabiliyor ve 30 metrelik yanılma payıyla hedefini buluyor. Tomahawk'ın temel özellikleri şöyle: Fiyatı 750 bin dolar, yaklaşık 1.5 ton, saatte 880 km hızla yol alıyor, 450 kiloluk patlayıcı taşıyor, nükleer savaş başlığı da takılabiliyor. Yeni nesil Tomahawk'lar uydular tarafından yönlendiriliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!