Tepki yağıyor

Güncelleme Tarihi:

Tepki yağıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2004 01:55

HAMAS liderinin öldürülmesi, dünyada büyük endişeye neden oldu ve çeşitli ülkeler tarafından kınandı.

BM:

Genel Sekreter Kofi Annan, Yasin'in öldürülmesini kınadığını belirterek uluslararası yasalara aykırı bu suikastların Ortadoğu'daki barış çabalarına yardım etmeyeceğini söyledi.

AB:

AB Komisyonu, Şeyh Yasin'in öldürülmesini kınadı ve durumdan ciddi endişe duyduğunu açıkladı.

ARAP BİRLİĞİ

:
Genel Sekreter Amr Musa, Yasin'in öldürülmesini kınadı ve İsrail saldırısını, ‘‘en iğrenç devlet terörü’’ olarak nitelendirdi.

ABD :

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lou Fintor, taraflardan itidalli olmalarını istedi, İsrail'in saldırı hazırlığından haberdar olmadıklarını belirtti.

FRANSA:

Dışişleri Bakanlığı, suikasti sert biçimde kınayarak, bunun, Ortadoğu'da şiddeti körükleyecek bir uluslararası hukuk ihlali olduğunu bildirdi.

MISIR :

Hükümet, Camp David barış antlaşmasının 25. yıldönümü dolayısıyla İsrail'de yapılacak kutlama törenlerine katılmaktan vazgeçti.

Türkiye'den sert kınama

TÜRKİYE, terör örgütü Hamas'ın manevi lideri Şeyh Ahmed Yasin'in ölümüne yol açan İsrail hava saldırısını sert bir dille kınadı.

Başbakan Erdoğan, Ahmet Yasin'in İsrail helikopterlerinden açılan ateş sonucu öldürülmesi için ‘‘İyi olmadı’’ dedi. HAMAS'ın dini lideri Yasin'in öldürülmesinin bölgede tansiyonu yükselteceğini söyleyen Erdoğan, bu olayın Filistin-İsrail ilişkilerini de olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da, ‘‘İsrail kuvvetleri tarafından girişilen suikastlar’’ ifadesinin kullanılması dikkat çekti ve bu suikastların İsrail'in güvenliğini güçlendirmediği vurgulandı.

Bu arada Hamas lideri Şeyh Ahmet Yasin için dün, Fatih Camii'nde toplanan üç bine yakın kişi gıyabi cenaze namazı kıldı.

Olumsuz etkiler

RUŞEN ÇAKIR:

Bu olay sadece İsrail ve Filistin sorununu ilgilendirmiyor. Tüm dünya çapında çok büyük etkileri olabilir. Bunun en önemli nedeni El Kaide'nin, başından beri Filistin meselesini kendisine temel konulardan biri olarak alması.Bu olayı El Kaide ve benzeri şebekeler de çok geniş biçimde kullanacaklardır.Saldırı sonuç olarak İslamcı global terörizmin değirmenine su taşımıştır. Yasin'in sabah namazı çıkışında öldürülmesi, kötürüm olması ve dini konulardaki konumu bu saldırının sembolik önemini daha da artırıyor. İstihbarat konusunda en gelişmiş ülkelerden olan İsrail'in bunları bilmemesi söz konusu olamaz.

UZMAN GÖRÜŞÜ

Gerginlik artar

Eski Dışişleri Bakanı ve Hürriyet Gazetesi Yazarı İlter Türkmen, İsrail'in Hamas lideri Şeyh Yasin'in öldürülmesi ile ilgili olarak; ‘Vahim bir olay batılı ülkelerden de büyük bir tepki geldi.Bu olay İsrail ile gerginliği daha had safhaya tırmandıracak bir olay’ dedi.

Şiddet tırmanabilir

Cengiz Çandar:


Yasin’in öldürülmesi, örgütün askeri kanadındaki kişileri mutlaka bu olayın intikamını almaya sevk edecek. Şeyh Yasin ile eşdeğerdeki İsrail hedeflerine yönelebilirler, çok ses getirecek intihar saldırıları olabilir. İsrail gibi stratejik hesaplar yapan, taktik zekası olan bir devletin, bunu hesaplamadan yapması düşünülemez. Dolayısıyla bunun arkasında bir basit kızgınlık, Hamas'a ağır darbe vurmaktan öteye bir amaç güttüğü hükmüne varabiliriz. Bunun bir şiddet tırmanmasına yol açacağını tasarlayarak bunu yapmış olabilir. O zaman burada bir siyasi amaç güdülüyor olması lazım. Bu da, terörizme karşı uluslararası mücadelede şiddeti tırmandıracak yönde bir adım atarak, bunun sonuçlarının kendi lehine yorumlanabileceği bir ortam sağlamak olabilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!