Tel Aviv'de intihar saldırısı: 18 ölü

Güncelleme Tarihi:

Tel Avivde intihar saldırısı: 18 ölü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2001 00:00


Dün gece Tel Aviv sahilindeki Paşa gece kulübü girişinde kuyrukta bekleyenlerin arasında giren bir kişi üzerindeki bombaları patlattı, intihar saldırısında 18 kişi can verdi.

İsrail polisi, yaklaşık 100 kişinin yaralandığı patlamada ölenlerin arasında, saldırıyı düzenleyen intihar komandosunun da olduğunu açıkladı. Saldırıda 12 kadın ve 5 erkek öldü, 3 yaralının da durumunun kritik olduğu belirtildi.

Patlamadan sonra polis, çocuklarıyla ilgili bilgi almak isteyen aileler için özel bir telefon hattı kurdu.

Görgü tanıkları, patlamanın şiddetiyle çok sayıda kişinin havaya savrulduğunu, sahil boyunca kan gölcükleri oluştuğunu gördüğünü söyledi.

İSRAİL BATI ŞERİA'YI ABLUKA ALTINA ALDI

Haberin Devamı

İsrail, Tel Aviv'de 18 kişinin öldüğü bombalı saldırının ardından, Batı Şeria'daki Filistin'e ait tüm özerk kentleri ablukaya aldı. İsrailli askeri sözcü, 'Tüm Filistinlilerin özerk bölgelere girişve çıkışı yasaklandı. Sınırlar geçişe kapatıldı' dedi.

Bu kararın, Filistinlilerin İsrail'e ait topraklara girişinin engellenmesi için alındığı, İsrail asker ve polislerinin İsrail topraklarındaki tüm Filistinlileri evlerine dönmeye zorladıkları belirtiliyor

KARŞILIK VERİLECEK

İsrail İç Güvenlik Bakanı Guidon Ezra, 18 kişinin ölümüne yol açan patlamanın ardından İsrail’in karşılık vereceğini açıkladı.

İsrail devlet radyosuna konuşan Ezra, "Bu saldırının bir İsralli Arap tarafından düzenlendiğini hiç sanmıyorum. Bunu yapan Filistin topraklarında gelen bir Filistinlidir. Bu kişi arabayla gelmişti, İsrail buna karşılık verecektir" dedi.

Tel Aviv sahilinde Paşa adlı diskoteğin girişinde meydana gelen patlamanın, Filistin intifadasının başladığı Eylül ayından bu yana en ağır saldırı olduğu belirtildi.

İsrail ile Filistinliler arasında Eylül ayından beri süren olaylarda 483 Filistinli, 88 İsrailli öldü.

FİLİSTİN YÖNETİMİ SALDIRIYI KINADI

Filistin yönetimi, Tel Aviv’de meydana gelen patlamanın ardından saldırıyı kınadı. Açıklamayı, Arafat’ın sözcüsü yaptı.

Yayımlanan bildiride, "Bu saldırının özellikle masum sivillere karşı yapılmasını kınıyoruz ve tüm tarafları sakin olmaya ve şiddeti tırmandırmaktan kaçınmaya, adil ve kalıcı bir barışın sağlanması amacıyla görüşme masasına oturulması çağrısında bulunuyoruz" denildi.

ÖFKELİ İSRAİLLİLER, CAMİDEN ÇIKANLARI TAŞLADI

İsrail'in Tel Aviv kentinde dün gecebir diskotek yakınında patlayan intihar bombası halkta büyük öfke yarattı. Çoğu Rusya'dan göçmen 15-20 yaarında 18 kişinin öldüğü, 100'den fazla kişinin yaralandığı korkunç patlama üzerine bazı İsrailliler, Tel Aviv'de bugün namazdan çıkan cemaate taş attı.

FİLİSTİN YÖNETİMİ RESMİ BİNALARI BOŞALTTI

Filistin Ulusal Özerk Yönetimi, Ariel Şaron hükümetinin olası silahlı misillemesi ve hava bombardımanına karşı önlem olarak tüm resmi dairelerin boşaltılması için karar aldı. İsrail hava kuvvetleri birçok kez Filistin güvenlik güçlerinin binalarını bombaladı ama sivil hedeflere dokunmadı.


SALDIRIYI ÜSTLENEN OLMADI

Saldırının sorumluluğunu şu ana kadar üstlenen olmadı. Hamas ve İslami Cihad örgütleri de saldırıyı üstlenmediklerini açıkladı.

Lefkoşa’dan izlenen Katar uydu televizyonu El-Cezire’ye demeç veren Hamas sözcüsü Abdülaziz Rantissi, Hamas’ın bu saldırıyı üstlenmediğini belirterek, "Ancak, Filistinlilerin İsrail işgaline karşı direnme hakları vardır" dedi.

İslami Cihad sözcüsü Abdullah el-Chami de demecinde, saldırıyı İslami Cihad’ın üstlendiği şeklindeki haberleri yalanladı.

El-Chami, Filistinlilerin olası İsrail misillemelerinden korkmadığını belirterek, "Kurtuluşu için mücadele eden tüm halklar bunun bedelini ödemelidirler" dedi.

SALDIRI BEKLENİYORDU

Radikal Hamas örgütü, daha önce 10 kadar bombalı intihar eylemi düzenleyeceğini açıklamıştı.

Kuveyt’te geçirdiği kalp krizi sonucu ölen Filistin davasının önde gelen isimlerinden Faysal Hüseyni için Dün Doğu Kudüs’te cenaze töreni yapılmış, tören sırasında Yahudilere ait bazı yerlere saldırılarda bulunulmuş ve taşlar atılmıştı.

İSRAİL GÜVENLİK KABİNESİ TOPLANDI

Patlamanın ardından İsrail güvenlik kabinesinin, karşılık verilmesi konusunu görüşmek üzere bugün sabah saatlerinde acilen toplanacağı bildirildi.

İsrail televizyonuna konuşan Başbakan Ariel Şaron’un Sözcüsü, Raanan Gissin, "İsrail, 22 Mayıs’tan beri tek taraflı ateşkes uygulamaktadır. Dünya şimdi kurbanın kim olduğunu görmüştür" dedi.

İsrail Devlet Başkanı Moşe Katsav da, Filistin Devlet Başkanı Yaaser Arafat’ı bölgede şiddeti tırmandırmak istemekle ve "halkının mutsuzluğuna yol açmakla" suçladı.

Katsav, ABD’de İsrail televizyonuna yaptığı açıklamada, "Bu bir deliliktir. Bu kabul edilemez durumun devam etmemesi için elimizden geleni yapmalıyız" dedi.

Katsav ayrıca, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’la görüştüğünü, görüşmede İsrail ve Filistin arasındaki şiddet eylemlerinin durdurulması çabalarını ele aldıklarını kaydetti.

Savunma Bakanı Binyamin Ben Eliezer de Arafat’ın "bölgede kaos yaratmayı istediğini" söyledi.

İSRAİLLİLER SOKAKA DÖKÜLDÜ

Bu arada, Tel-Aviv yakınlarındaki Bat Yam’da İsrailliler bir protesto gösterisi düzenledi.
Gösteride yüzlerce İsrailli, "Araplara ölüm" ve "Araplar dışarı" şeklinde sloganlar attılar.

DÜNYA SALDIRIYI KINADI

Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer de, 5 gün sürecek temasları sırasında Arafat ile görüşmeye giderken korkunç patlamanın meydana geldiği Tel Aviv’deki diskoteğin önüne bir buket çiçek bıraktı.

Fischer, 18 kişinin öldüğü, 100’den fazla kişinin yaralandığı bombalı intihar eyleminin yıktığı gece kulübü-diskoteğin önünde durarak başı eğik, "çok derinden sarsıldığını" söyledi. Fischer, burada şöyle dedi:

"Bu korkunç durum değilmeli! Barışa giden yol (yeniden) açılmalı ve bunun için terör hemen, derhal kesilmeli..."

Bu arada, ABD Başkanı George Bush saldırıyı kınadı ve Arafat’ın da bu saldırıyı bizzat kınamasını istedi.

Beyaz Saray tarafından yayımlanan açıklamada, Bush, "Bu saldırıyı şiddetle kınıyorum ve Arafat’ın da kınamasını ve derhal ateşkes ilan etmesini istiyorum. Masum vatandaşlara karşı yapılan bu saldırının haklı bir gerekçesi olamaz" dedi.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan da saldırıyı şiddetle kınadı.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da Tel Aviv’deki saldırıyı kınayarak, şiddet olaylarının kesilmesi çağrısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanlığı’nın açıklamasında, Tel Aviv’de meydana gelen saldırıdan üzüntü duyulduğu ve Chirac’ın korkunç patlamayı düzenleyenleri kınadığı belirtildi. (a.a)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!