Tehlikeli kadın afla serbest

Güncelleme Tarihi:

Tehlikeli kadın afla serbest
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2007 00:00

Alman Kızıl Ordu Fraksiyonu’nun eski lideri Brigitte Monhaupt, kurban ailelerinin itirazına rağmen dün afla serbest bırakıldı.

1970’li yıllarda "Almanya’nın en tehlikeli kadını" olarak anılan, aşırı sol Fraksiyonu (RAF) üyesi Brigitte Mohnhaupt (57), dokuz cinayetten hüküm giyerek girdiği cezaevinde 24 yıl geçirdikten sonra dün afla serbest bırakıldı. Baader-Meinhof Çetesi olarak da bilinen örgütün üyesi Mohnhaupt ömürboyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak Alman mahkemesi geçen ay, Mohnhaupt’un asgari cezasını çektiği artık toplum açısından tehdit oluşturmadığı gerekçesiyle serbest bırakılmasına karar vermişti.

Bu karar Alman toplumunda derin bir tartışma yarattı. 70’li yıllarda toplam 34 kişiyi öldüren RAF’ın kurbanlarının aileleri Mohnhaupt’un serbest bırakılmasına karşı çıktılar. 1977 yılında kaçırılıp öldürülen, ülkenin önde gelen sanayicilerinden, eski Nazi Hanns-Martin Schleyer’in dul eşi, karar nedeniyle şok geçirdiğini söyledi. Mohnhaupt’un asla pişmanlık belirtmemesi de ailelerin itirazında rol oynuyor.
/images/100/0x0/55ea46a1f018fbb8f875787d


Mohnhaupt, RAF’ın ikinci nesil liderlerindendi. Örgütün kurucuları Ulrike Meinhof, Andreas Baader, Jan-Carl Raspe ve Gudrun Ennslin’in yakalanıp hapiste intihar etmelerinin ardından Mohnhaupt ve Christian Klar liderliği üstlenmişlerdi. RAF’ın kurbanları arasında Dresdner Bank Başkanı Jürgen Ponto da yer alıyordu. Almanya’daki Amerikan askeri personeline de saldırılar düzenleyen örgüt, Filistinli militanların yardımıyla bir Lufthansa uçağını da kaçırmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!