Tehdit edilirsek iş değişir

Güncelleme Tarihi:

Tehdit edilirsek iş değişir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2007 00:00

İran’ın nükleer konulardaki baş müzakerecisi Ali Laricani, BM Güvenlik Konseyi’nin Tahran’a sınırlı yaptırım kararının ardından ziyaret ettiği Pekin’de, nükleer teknolojiyi barışçıl amaçlar dışında kullanmayı düşünmediklerini ancak ülke tehdit edilirse bunun değişebileceğini söyledi. Çin Devlet Başkanı Hu Jianto ise görüşmede İran’a, uluslararası toplumun nükleer programı ile ilgili kaygılarını ciddi olarak ele alması çağrısında bulundu.

Laricani, "İran, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’na uymaya devam edecektir ve nükleer faaliyetlerimizle ilgili problemi müzakereler yoluyla adil bir şekilde çözmenin yollarını arayacaktır. Nükleer silahlara sahip olmak milli politikamızın parçası değildir" dedi. Xinhua ajansının haberine göre Laricani, "İran’ın nükleer enerjiyi barışçıl amaçlar dışında kullanmak gibi bir niyeti yoktur. Ancak tehdit edilirsek bu değişebilir" diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi iki hafta önce, İran’a nükleer faaliyetlerde kullanabileceği her türlü malzemenin satışını yasaklayan bir karar almıştı. Beş daimi üyeden biri olan Çin de oy birliğiyle alınan karara oy vermişti.

Çin, İran’ı uluslararası toplumun kaygılarını gidermeye çağırmakla birlikte, sorunun diplomatik yollardan çözümünü öngören geleneksel tavrını da sürdürüyor. Laricani iki günlük temasları sonrası düzenlediği basın toplantısında, Çin’in BM Güvenlik Konseyi kararına destek vermesinin, iki ülke arasındaki köklü ve stratejik ilişkilere zarar vermeyeceğini dile getirdi. Eleştiri oklarını sadece ABD’ye yönelten Laricani, "Bu karardan asıl sorumlu olanın kim olduğunu biliyoruz. Diğerleri bu nedenle suçlanamaz" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!