Tecavüz biyolojik silah

Güncelleme Tarihi:

Tecavüz biyolojik silah
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2010 00:00

Kongolu ünlü doktor Denis Mukwege, dünyanın gözleri önünde süren Afrika’daki toplu tecavüzleri “jinosit” olarak niteledi ve şunu ekledi: “Cinsel şiddet, biyolojik silah gibi bir yok etme taktiği.”

ORTA Afrika ülkesi Kongo’nun doğusunda, dünyanın gözleri önünde yıllardan beri süren toplu tecavüz dehşetini, yaşamını mağdur kadınlara adayan bir doktor tüm çıplaklığıyla anlattı. Observer Gazetesi’ne konuşan tecavüz sonrası tedavi uzmanı jinekolog Denis Mukwege, “jinekoloji” (kadın hastalıkları bilimi) ile “jenosit” (soykırım) sözcüğünü birleştirerek yarattığı “jinosit” kavramıyla, “ülkesinde tecavüzün biyolojik silah gibi kullanıldığını” vurguluyor.

Mukwege, Kivu eyaletinin Bukavu semtinde Belçikalılardan kalma tek katlı, 400 yataklı Panzi adlı bir hastanede umudu yaşatmaya çalışıyor. Burada 1996’dan beri süren savaşta tecavüze uğrayan 20 binden fazla kadını tedavi etmiş. Ayrıca hastanede kadınlara dikiş, dokuma gibi meslekler öğretiliyor. Çünkü aileleri onları kabul etmiyor.

Kongo’da 4 milyon can alan savaş, Ruanda’da 800 bin Tutsi’yi katledip Kongo’ya kaçan Hutulara misilleme olarak başladı. Doğu Kongo’da 5-6 bin silahlı Hutu ile ordu arasındaki savaşta yine olan kadına oluyor. Son olarak önceki hafta Kongo-Angola sınırı boyunca göçmenlerin topluca sınır dışı edildiği sırada 600’den fazla kadının toplu tecavüze uğraması dünyayı şoke etti.

Ürperten tanıklık

Bir savaşta bir adam öldürüldüğünde yası bir süre devam eder, sonra sevenleri yaşama döner. Ama tecavüzün etkisi en az 15 yıl sürer.

Uluslararası camia buradaki olaylara duyarsız. Sanki Afrikalılar daha çok acı çekmeye uygun, çocuklarını daha az seviyorlar ve burada vahşet normalmiş gibi.

Cinsel şiddet, biyolojik silah gibi bir yok etme taktiği. Tecavüz edilen kadınların eşleri ve çocukları olayı izlemek zorunda bırakılıyor.

Kadını kısırlaştırmak için tecavüzcüler işleri bittikten sonra vajinaya ateş ediyor ya da tüfek dipçiğiyle parçalıyor.

Bir gün evim saldırıya uğradı. Hastanede 3 tecavüz kurbanı bana sarıldı ve beni kurtarmak istediklerini söylediler. Gözyaşlarımı tutamadım.

Tarih tekerrürden ibaret. Yüz yıl önce dünyanın lastikler için kauçuğa ihtiyacı vardı ve Belçika Kralı Leopold’ün plantasyonlarında 10 milyon kişi öldü. Şimdi mikroçip için Kongo’da çıkan “koltan” maddesine ihtiyaç var. Bu yüzden 14 yılda 4 milyon kişi öldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!