Tayland'da gösteriler 8'inci gününe girdi

Güncelleme Tarihi:

Taylandda gösteriler 8inci gününe girdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2013 12:55

Tayland'da Başbakan Yingluck Shinawatra'nın görevi bırakması talebi ile başlatılan gösteriler 8’inci gününe girdi. Göstericiler günlerdir sürdürdükleri eylemde hükümet binalarını işgal etmeye çalışarak, hükümetin görevi bırakmasını istiyor.

Haberin Devamı

Hükümet karşıtı gruplar bugün de başkent Bangkok'da yürüyüşlere başlarken, hedeflerinde hükümet binaları, bakanlıklar, polis merkezlerini işgal etmek bulunuyor.

Hükümet karşıtı gruplar bugün Başbakanlık binasına yürürken, binaya girmelerini polis engelledi. Polis göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale ederken, polise destek için askeri birlikler sevk edildi.

Hükümet karşıtı gruplar, Başbakan Yingluck Shinawatra'nın, kardeşi ve devrik Başbakan Thaksin Shinawatra tarafından yönetildiğini iddia ediyor. Thaksin Shinawatra ise darbeden sonra yurt dışında yaşıyor.

Hükümet karşıtı göstericiler bugün bir kaç televizyon binasını da basarken, yayınları kontrol altına alarak kendi liderlerinin konuşmalarını yayınlamasını istiyor. Bangkok Post gazetesi, hükümet karşıtı göstericilerin PBS televizyonu binasını ele geçirdiğini ve liderlerinin konuşmalarını yayınlamasını talep ettiği bildirdi.

Haberin Devamı

Bu arada dün gece hükümet taraftarı göstericiler de Bangkok'ta toplanırken, hükümet karşıtı gruplarla çatışma yaşandı. Silah seslerinin duyulması ile de panik yaşanırken, olayda 2 kişinin öldüğü açıkladı. 40'dan fazla da yaralı olduğu aktarılıyor.

Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra ise hükümetin gösterilere karşı en az gücü kullanacağını açıklamıştı. Shinawatra ayrıca önceki gün yaptığı açıklamada, ülkede erken seçimler için uygun ortam olmadığını belirterek, seçimlere gidilemeyeceğini de söylemişti. Tayland Başbakanı, krizi çözmek için muhaliflere yaptığı görüşme çağrısını da yenilemişti.

Öte yandan gösterilerden dolayı ülkedeki büyük alışveriş merkezleri bugün kapatıldı. Turistler ve halka ise kalabalık eylemlerin yapıldığı bölgelerde uzak durulması çağrısı yapıldı.

Tayland’da 2010’da yaşanan gösterilerde Thaksin Shinawatra yanlısı “kırmızı gömlekliler” Bangkok’un önemli ticari merkezlerini işgal ederken, 2 aylık oturma eylemleri sonucu çoğu sivil 90'dan fazla kişi ölmüştü.

Hükümeti destekleyen "kırmızı gömlekliler" olarak adlandırılan grupların da Bangkok'ta toplanması ile hükümet karşıtları ile çatışma ihtimalinin arttığı ve bununla da daha büyük şiddet olaylarının çıkabileceği ifade ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!