Tatilde saldırabilen sessiz katile dikkat! Sonuçları ölümcül olabilir...

Güncelleme Tarihi:

Tatilde saldırabilen sessiz katile dikkat Sonuçları ölümcül olabilir...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2023 15:02

İngiliz sağlık uzmanları tatilde saldırabilen, 'sessiz katil' olarak isimlendirdikleri derin ven trombozu hastalığı ile ilgili uyarıda bulunup sonuçlarının ölümcül olabileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Yaz aylarının gelmesi ile çoğu kişi heyecanla plan yapmaya başlamışken uzmanlar tatilde saldırabilen 'gizli bir katil' hakkında uyarıda bulunuyor.

İngiliz Mirror gazetesinde yer alan habere göre, kalabalık havaalanlarında uzun süre beklemek, dar uçak koltuklarında oturmak ve uzun mesafe uçmak bu ölümcül hastalığın oluşmasında önemli etkenler...

SONUÇLARI ÖLÜMCÜL OLABİLEN HASTALIK: DVT

Derin ven trombozu (DVT) tedavi edilmediği takdirde ölümcül sonuçlara yol açabilen bir hastalık ve halk arasında toplardamarda pıhtı oluşması olarak biliniyor. Genellikle bacakta bulunan pıhtı kan akışını kısmen veya tamamen engelleyebileceği gibi, koparak kalp aracılığıyla akciğere giderek akciğer embolisine (pulmoner tromboemboli, PTE) yol açabilir.

Tatilde saldırabilen sessiz katile dikkat Sonuçları ölümcül olabilir...


Haberin Devamı

EKONOMİ SINIFI SENDROMU: UZUN SÜRELİ HAREKETSİZLİKTEN KAYNAKLANIYOR

Uzun seyahatler 'ekonomi sınıfı sendromu' olarak da bilinen DVT'yi büyük ölçüde şiddetlendirebilir. 2021 yılında yapılan bir araştırma sekiz saatten uzun süren hava yolculuklarının DVT riskini artırdığını keşfetti.

Diğer araştırmalar temelinde oturma şekli ve uzun süreli hareketsizlikten kaynaklanan durumun uçakların arkasına doğru oturanlarda daha yaygın olduğunu öne sürüyor.

40 YAŞ ÜSTÜ DAHA FAZLA RİSK ALTINDA

Bilim insanlarına göre, yaş, vücut kitle indeksi, cerrahi öykü, hormonal sorunlar ve kanser insanları bu hastalığa daha yatkın hale getirdi.

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi NHS'ye göre Birleşik Krallık'ta her yıl yaklaşık 1000 kişiden biri DVT geliştirecek. Hastalık herkesin başına gelebilir ancak 40 yaşın üzerindekiler daha fazla risk altında.

Tatilde saldırabilen sessiz katile dikkat Sonuçları ölümcül olabilir...

4 SAATTEN UZUN UÇUŞLARDA RİSK ARTIYOR

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ise her yıl 300 milyondan fazla insan uzun mesafeli uçuşlar (4 saatten fazla) gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, DVT'nin uzun mesafe yolcuları için risk oluşturabileceğini belirtiyor:

Haberin Devamı

"Ne kadar uzun süre hareketsiz kalırsanız, riskiniz o kadar artar."

İLK İKİ HAFTA ÇOK ÖNEMLİ: ACİLEN DOKTORA GİDİN

Derin ven trombozu (DVT) özellikle ilk 2 haftada tespit edildiğinde, yapılan tedavilerde oldukça başarılı sonuçlar alınabiliyor. Bu nedenle bacakta aniden ağrılı veya ağrısız bir şişlik geliştiğinde zaman kaybetmeden doktora gitmek hayati öneme sahip.

DERİN VEN TROMBOZU (DVT) BELİRTİLERİ NELER?

  • Yürürken ya da ayağa kalkarken bir bacakta (nadiren her iki bacakta)baldırda veya uylukta hissedilen zonklayıcı ağrı
  • Tek bacakta şişlik (nadiren her iki bacakta)
  • Ağrılı bölgenin etrafında hissedilen sıcaklık
  • Ağrılı bölgedeki ciltte renk değişimi
  • Şişmiş ve belirginleşmiş damarlar

Tatilde saldırabilen sessiz katile dikkat Sonuçları ölümcül olabilir...


SEYAHAT ÖNCESİ SİGARA İÇMEYİN,FAST FOOD YEMEYİN

DVT hastalığı her ne kadar tatil öncesi göz korkutucu bir ihtimal olarak görünse de uzmanlar alınabilecek bazı önlemler olduğunu vurguluyor.

Haberin Devamı

Uzmanların uyarılarına göre seyahate çıkmadan önce sigara içmemeli ve fast food tüketimini azaltmalısınız. Seyahat sırasında bol sıvı tüketip seyahat bittikten sonra hareket etmeye özen göstermelisiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!