Tapınak savaşı

Güncelleme Tarihi:

Tapınak savaşı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2008 00:00

Tayland ile Kamboçya arasında bir tapınak yüzünden yıllardır süren gerginlik dün sınırda karşılıklı çatışmaya dönüştü. Bir Kamboçya askerinin ölümünden sonra çatışmalara ara verildi ve ateşkes çabaları başladı.

TAYLAND ve Kamboçya sınırında başlayan, Praeh Vihear Tapınağı’nın etrafındaki toprakların paylaşılması ile ilgili gerginlik dün zirve noktasına çıktı. İki ülke arasında karşılıklı ateş açıldı ve çatışma 10 dakika kadar sürdü. Çatışmada 2 Kamboçya askeri ile 4 Tayland askeri de yaralandı. Kamboçyalı yetkililer, Tayland askerlerini çatışmayı başlatmakla suçladı. Tayland Dışişleri Bakanı Sompong Amornvivat, vatandaşlarının acilen Kamboçya’yı terk etmesini istedi.

Kamboçya Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Yim Pin, çatışmaların durduğunu açıklayarak, iki tarafın komutanlarının ateşkes görüşmeleri için bir araya gelmeye çalıştığını söyledi. Sompong, Taylandlı işadamlarının artık Kamboçya’da bulunmasına gerek kalmadığını belirterek, vatandaşlarının acilen Tayland’a dönmesini istedi ve tahliye planlarının da hazır olduğunu belirtti.

Sınırdaki 11. yüzyıldan kalma Preah Vihear tapınağının çevresindeki topraklar yüzünden iki ülke arasında çok uzun zamandan beri mevcut olan sorun, yaz aylarında Kamboçya’nın tapınağın UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmesi için başvurmasıyla yeniden canlanmıştı. Her iki ülke de tapınak etrafındaki topraklardan 4.6 kilometrekare istiyor. Ancak antik tapınak civarındaki hudut şimdiye kadar kesin olarak çizilmedi. Uluslararası Adalet Divanı, 1962’de Preah Vihear ve etrafındaki toprağın Kamboçya’ ya ait olduğuna karar vermişti. Tayland, tapınak civarındaki bölgeye Temmuz ortasında asker sokunca ortam iyice gerilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!