Tanrı Osiris'in sembolik mezarı gün ışığına çıktı

Güncelleme Tarihi:

Tanrı Osirisin sembolik mezarı gün ışığına çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

SFENKS'in batısında, Mısırlılar'ın tanrıları Osiris'e ithaf ettiği mezar 35 yüzyıldır Nil'in yeraltı suları tarafından gizleniyordu. Mısır'ın İndiana Jones'u Zahi Havas (solda) İsis-Osiris-Horus üçlüsünün eksik mezarını ortaya çıkardı.

SFENKS'in MÖ 2500 yıllarında, Keops Piramidi'nin inşası sırasında Firavun Keops'un yüzü örnek alınarak yapıldığı bilinir. Bin yıl kadar sonra Mısırlılar, Sfenks'in, İsis ve Osiris'in oğlu Horus olduğuna karar verdiler. Ve MS birinci yüzyılda hala Sfenks-Horus'a tapılıyordu.

Sfenks'in yakınında annesi İsis'e ithaf edilmiş bir mabet olduğu da bilinir. Buradaki bir taşta ‘Yukarı ve Aşağı Mısır’ın kralı, hayat pınarı Keops, Horus-Medced çok yaşasın. Piramitlerin anası İsis'in mezarını, Horus mezarının hemen yanında, Osiris mezarının kuzey-batısında buldu' yazılıdır.

Akreologlar Horus ve İsis'in sembolik mezarlarını ortaya çıkarmış, Osiris'e ithaf edilen mezarı ise bütün aramalara rağmen bulamamışlardı.

Mısır'da en az İndiana Jones kadar ünlü olan ve Sfenks'in bakımıyla uğraşan Antropolog Zahi Havas bu mucizeyi de başardı. Varlığı yüzyıllardır bilinen, Nil'in dip sularıyla dolu bir kuyunun dibinde ‘Tanrı Osiris’in sembolik evini' ortaya çıkardı.

İKİ TARİHİ İPUCU

Havas, elindeki iki ipucundan yola çıktı.

1) Bölgede yaşayan Araplar ‘devasa ağzı Kefren Piramidi’ne giden asfalta açılan kuyu'yu bilir ve anlatır. Nil'in dip sularının çekildiği zamanlarda, köylüler bu kuyunun dibine inerler, kayalara oyulmuş bir mezardan geçerler. Ancak daha da derinlere inin karanlık ve iyi su dolu kuyuya sokulmaya cesaret edemezler.

2) MÖ 450 yılında Mısır'ı gezen Yunanlı tarihçi Herodot'un Tarih kitabındaki bir bulgudan hareket etti. Zamanında ‘Yeraltı dünyasının efendisinin evi’ anlamına gelen Ro-Setau denilen Gize'ye giden Herodot burada ‘Keops’u lahitinin içinde yatar gördüğünü ve Piramitler'in hemen yakınında su olduğunu' yazar.

Havas işte bu iki ipucunu birleştirerek, kuyuya inmeye karar verdi. Toplam 30 metrelik 3 dar kuyunun dibinde, rahip mezarlarının 6 metre altında, Nil'in sularıyla dolu bir büyük mezar odasına varıldı. Soğuk sular günlerce pompalandı ve Antropolog Zani Havas, kalbi çarparak, ortaya çıkardığı mezar odasına girdi. Etrafı bir kale gibi duvarlar ve su hendeğiyle çevrili 4 sütunun ortasında bir lahit vardı.

KUTSAL ÜÇLÜ TAMAMLANDI

Heyecanla açılan lahit bomboştu ama bu içinde kimse yok demek değildi.

Granit lahitin üzerinde hiyeroglifle yazılı olan 2 kelime Havas için çok şey ifade ediyordu: Pr yani ‘Ev’.

Havas anlatıyor: ‘MÖ 1550 yıllarında Gize vadisinin adı ‘Yeraltı Dünyasının Efendisi'nin Evi' idi. Yani, Pr işareti ve sularla çevrili yeraltı mezarı Osiris'i sembolize eder. Karanlıklar Prensi, Keops, Kefren ve Mikerinos'un koruyucusu Tanrı Osiris!...'

Osiris'in sembolik mezarı da ortaya çıkarılmıştı. Ölülerin kalbinin tartılmasına (yani iyilerle kötülerin ayrımına) nezaret eden Yeraltı Tanrısı Osiris'in. Çölle Nil'i, ölüler dünyasıyla canlılar dünyasını bağlayan üçüncü ve son halka.

Osiris efsanesi

Zamandan önce kaos (Nun) vardı. Güneş sularla çevrili bir karanın üzerine doğdu; Kuruyu (Tahrı Şu) ve Islak'ı (Tanrıça Tefnut) yarattı. Bunların oğlu Gökyüzü (Nut) ve kızı Yer'in (Geb) evliliğinden 4 tanrı doğdu.

Çocuklardan Osiris kızkardeşi İsis ile, Seth de kızkardeşi Neftis ile evlendi.

Kıskanç ve hilekar Seth, Mısır Kralı olan kardeşi Osiris'i öldürerek cesedini tahta bir lahitin içinde Nil'e attı.

Osiris'in lahidi Fenike'ye kadar yüzdü. Horus'un annesi (karısı ve kızkardeşi) İsis, Osiris'in cesedini bulup Mısır'a geri getirdi.

Ancak Seth, kardeşinin cesedini 14 parçaya ayırıp Mısır'ın dört bir yanına dağıttı.

ÖLÜLER ALEMİ

Ancak İsis, 14 parçayı yeniden birleştirerek Osiris'i canlandırdı.

İsis ile Osiris'in oğlu Horus uzun bir savaştan sonra Seth'i yenerek devirdi.

Osiris de ‘Yeraltı Dünyasının Efendisi' olarak Ölüler Alemine hükmetmeye başladı.

Toprağın 30 metre altında, sularla çevrili PR işaretli lahit, işte Osiris'in bu efsanesini anlatıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!