Taliban saldırısının bilançosu; 1 asker şehit, 1 asker yaralı

Güncelleme Tarihi:

Taliban saldırısının bilançosu; 1 asker şehit, 1 asker yaralı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2015 22:05

Afganistan’ın başkenti Kabil’de Türk askerlerinin bulunduğu NATO aracına düzenlenen bombalı saldırıda 2 ay önce geçici görevle bu ülkeye giden 5 yaşında bir çocuk babası Piyade Uzman Çavuş Adem Şengül (37) şehit oldu, bir askerimiz yaralandı. Bir Afgan sivilin de öldüğü saldırıyı Taliban üstlendi. Taliban, kazara Türklerin hedef alındığını iddia etti. Şehit uzman çavuşun İstanbul Pendik’deki evi ve Samsun’daki baba ocağına ateş düştü.

Haberin Devamı

TÜRKLERİ VURDU KAZA DEDİ

Taliban'ın’ın Türkiye’nin Kabil Büyükelçisi aynı zamanda NATO’nun Afganistan’daki Kıdemli Sivil Temsilcisi İsmail Aramaz’ın güvenliğinden sorumlu Türk askerlerinin bulunduğu araca düzenlediği intihar saldırısında Piyade Uzman Çavuş Adem Şengül şehit oldu.
Büyükelçi İsmail Aramaz’ı almak üzere Afganistan Türk Görev Kuvvet Komutanlığı’ndan Türk Büyükelçiliği’ne gelen iki zırhlı araca, bomba yüklü bir araçla intihar saldırısı düzenlendi. Yerel saatle dün 08.00’de (TSİ ile 05.30’da) meydana gelen intihar saldırısının gerçekleştiği yer, Türk, Alman ve İran Büyükelçilikleri’ne ve Afganistan Dışişleri Bakanlığı binasına oldukça yakın bir noktada gerçekleşti. Saldırıyla Türk Büyükelçiliği’ne arka kapıdan giriş yapmak üzere olan araçlardan biri ağır hasar gördü, büyükelçilik lojmanlarının camları kırıldı.

Haberin Devamı

Afgan İçişleri Bakanlığı, ilk başta aracın Türk büyükelçiliğine ait olduğunu açıkladı. Ancak Afganistan’da Ocak 2015’ten beri devam eden NATO ‘Kararlı Destek Misyonu’nun sözcüsü Brian Tribus aracın koalisyon konvoyuna ait olduğunu söyledi. AFP ajansına konuşan 17 yaşındaki Muhammed Yusuf isimli görgü tanığı, “İntihar bombacısı, sedan bir araç içindeydi. Kendini havaya uçurduktan sonra büyük bir patlama oluştu. Daha sonra her yer duman oldu” dedi.

Aracın içindeki Afganistan’da NATO Kıdemli Sivil Temsilcisi Büyükelçi İsmail Aramaz’ın güvenliğinden sorumlu Piyade Uzman Çavuş Adem Şengül şehit oldu, diğer piyade uzman çavuş ise yaralandı. Saldırı esnasında yoldan geçen bir Afgan sivil de hayatını kaybetti. Yaralı Uzman Çavuş Ahmet Basatlı’nın NATO’ya ait bir helikopterle tedavi için Bagram Üssü’ne nakledildi. Çavuşun tedbir amaçlı gözetim altında tutulduğu açıklandı. NATO misyon sözcüsü Tribus, Aramaz’ın saldırı anında konvoyda olmadığını söyledi.

‘HEDEF AMERİKALILAR’

Associated Press ajansına bilgi veren Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı Muhammed Eyüp Salangi ilk açıklamasında “Hedef Türkiye büyükelçiliği aracıydı” dedi. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit ise saldırıyı üstlendiklerini açıkladı, “Kabil’deki Türk Büyükelçiliği sokağından geçen ABD aracının hedef alındığını” öne sürdü. Giydikleri üniforma ve bindikleri araçtan dolayı bir karışıklık yaşanmış olabileceğini, araştırma halinde olduklarını söyleyen Mücahit, “Bölgeden geçen ABD’ye ait araçları hedef aldık, ölenler de ABD vatandaşı, eğer saldırı anında Türklere ait araç da bölgede varsa yanlışlıkla onlar da zarar görmüştür, bizim Türklerle düşmanlığımız yok. Ülkemize çok hizmet ettiler” dedi.

Haberin Devamı

Taliban saldırısının bilançosu; 1 asker şehit, 1 asker yaralı

ERDOĞAN GANİ İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırıya ilişkin, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile telefon görüşmesi yaptı. Başsağlığı dileğinde bulunan Gani, olayın aydınlatılması için gereken her şeyin yapılacağını, bilgilerin paylaşılacağını ve bu hususta her türlü işbirliğine hazır olduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Türkiye’nin konuyla ilgili her türlü yardıma hazır olduğunu söylediği kaydedildi.

Başbakan Davutoğlu, Afganistan’da yapılan bombalı saldırı ile ilgili olarak şunları söyledi: “NATO’nun Afganistan’daki Kıdemli Sivil Temsilcisi Büyükelçi İsmail Aramaz’ın koruma görevini yürüten askerlerimizden biri, terör saldırısında şehit oldu. Erken saatlerde aldığımız acı bir haberle yüreğimize bir ateş düştü. NATO özel görevi misyonunu yürüten ve Büyükelçi İsmail Aramaz’ın hizmetinde bulunan ve onun koruma görevini yürüten askerlerimizden birisi terör saldırısında şehadet şerbetini içmiştir... Birçok açıklama yapıldı, ancak hedefin Türkiye ve Türkler olmadığı ifade edildi. Bunu yapanların bulunması ve cezalandırılmasını bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Afganistan Devlet Başkanı Birinci Yardımcısı General Abdul Raşit Dostum, Türkiye’nin acısını paylaştığını belirterek, saldırıyı kınadı. Yazılı açıklamada, “Türk halkına ve şehidin yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Yaralanan kardeşimize de acil şifalar diliyor, en kısa zamanda sağlığına kavuşması için dua ediyoruz” denildi. Saldırıda yaralanan kardeşimize de acil şifalar diliyor, en kısa zamanda sağlığına kavuşması için Afganistan halkı olarak dua ediyoruz” denildi.

ÇAVUŞOĞLU TÜRKLER Mİ HEDEF ALINDI, BAKIYORUZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Şengül’e Allah’tan rahmet, ailesine ve Türk milletine de başsağlığı diledi. Çavuşoğlu, bugüne kadar Afganistan’da Türk askerine yönelik doğrudan bir saldırı olmadığını söyleyerek “Kazadan dolayı şehitlerimiz oldu ama bir saldırı olmamıştı. Bu saldırı doğrudan Türk askerine yönelik mi, başka amaçlı mıydı, buna yönelik soruşturma devam ediyor” dedi. Saldırının Türk askerinin Afganistan’daki durumunu nasıl etkileyeceği yönündeki bir soru üzerine Çavuşoğu şunları söyledi: “Biz Afganistan’ın istikrarı için oradayız. Biz oraya muharip güç göndermedik. Bugüne kadar Türk askeri Afganistan’ın kalkınması için ve insani yardımların halka ulaştırılması için çok önemli görevler gördü. Afgan kardeşlerimize her türlü yardımımız devam edecektir. ”

Haberin Devamı

Taliban saldırısının bilançosu; 1 asker şehit, 1 asker yaralı

ŞEHİDİN BABA EVİNDE YAS

Afganistan’ın başkenti Kabil’de Türk askerlerinin bulunduğu araca düzenlenen bombalı saldırıda şehit olan Piyade Uzman Çavuş Adem Şengül’ün (37) Samsun’daki baba evine ateş düştü. Baba Hüseyin (68) ve anne Döndü Şengül’e (63), yaşadıkları İlkadım ilçesi Adalet Mahallesi’ndeki evlerinde, çocuklarının şehit olduğu haberini Samsun Garnizon Komutanlığı Şehit Gazi İşlem Kısım Amiri Piyade Albay Saffet Akçin ve Samsun Merkez Komutanı Tankçı Albay Osman Akyıldız verdi. Adem Şengül, Hüseyin ve Döndü çiftinin 5 çocuğundan biriydi. Şehidin fenalaşan yakınlarına 112 Acil Servis ekipleri tarafından müdahalede bulunuldu. Hüseyin Şengül, oğlu ile en son 20 Şubat Cuma günü görüştüklerini belirterek, “Vatan sağ olsun, dostlar sağ olsun. Ne mutlu şehit babası olduk. Allah kimseye göstermesin acılarını. En son cuma günü Amasya’dan görüntülü konuştuk. ‘Çok iyiyim’ dedi. Tam 2 ay oldu gideli. Oğlu telefonda, ‘Baba seni özledim gel’ diyordu” ifadesini kullandı. Şengül bugün Samsun’daki cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlanacak.

Haberin Devamı

Taliban saldırısının bilançosu; 1 asker şehit, 1 asker yaralı

5 YAŞINDAKİ EREN YETİM KALDI

Kabil’de Türk askerlerinin bulunduğu araca düzenlenen bombalı saldırıda şehit olan Piyade Uzman Çavuş Adem Şengül’ün İstanbul’daki evinde yas var. Şehit evine Türk bayrakları asılırken, şehidin eşi yakınlarının yardımıyla güçlükle ayakta durabildi. Evin bulunduğu sokağa ve evine Türk bayrakları asılırken, evinin önünde yakınları beklemeye başladı. Adem ve Nurgül Şengül çiftinin 5 yaşında Eren isimli bir oğulları bulunuyor. Acı haberin ardından Nurgül Şengül, çocuğuyla eşinin baba evinin bulunduğu Samsun’a gitti. Şehidin akrabası Zeki Sayar, “Kabil’de patlama olduğunu duyduk. Adem Şengül’ün hayatını kaybettiğini söylediler. Hepimizin başı sağ olsun” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!