Taksi şoförlerinin beyni daha büyükmüş

Güncelleme Tarihi:

Taksi şoförlerinin beyni daha büyükmüş
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Londra'nın ünlü kara taksilerinin şoförlerinin beyni, normalden büyük çıktı. Araştırmaya göre, taksiciler yolları ezberledikçe beyinleri gelişiyor. Zaten Londra'da taksi şoförü olmak da en az 2 yıl çalışma gerektiriyor.

İNGİLTERE'nin başkenti Londra'da hizmet veren taksi şoförlerinin beyinlerinin bir bölümünün, şehir yollarını akılda tutabilmek için, zamanla büyüdüğü ortaya çıktı. Araştırmaya göre taksi şoförü olarak hizmet süresi arttıkça, beynin ilgili bölümü daha da büyüyor.

Beyinin ön lobununun önünde ‘hippocampus’ diye bir bölüm yer alıyor. Kuş ve diğer hayvanlarda bu bölgenin yön bulmada önemli rol oynadığı tesbit edilmişti. Şimdi ise London College Üniversitesi araştırmacıları, Londralı taksi şoförlerinin tomografilerini inceledi. Araştırmaya 16 şoför katıldı.

Sonuçta, öğrenme sürecinde önemli rol oynayan ve yön bulma merkezi olarak da bilinen ‘hippocampus’ bölgesinin taksicilerde, normal insanlara göre daha büyük olduğu gözlendi.

Araştırma, Ulusal Bilim Akademisi bülteninde yayınlandı. Konuyla ilgili BBC'ye açıklama yapan araştırmacı Dr Elenanor Maguire, ‘Hippocampus’un belirli bir yeri, arka bölümü taksi şoförlerinde daha büyüktü, önbölümü ise nisbeten daha küçüktü' diyor. Ayrıca, taksi şoförü olarak hizmet süresi arttıkça büyümenin daha belirgin olduğu görüldü.

Maguire'e göre beyin, yön bulmayla ilgili bilgileri değerlendirirken, hippocampus'ta yer alan gri hücreler, yeniden şekilleniyor. İngiliz nörolog, ‘Bu çok ilgi çekici. Çünkü sağlıklıklı bir insan beyni yapısal bir değişim geçiriyor’ diyor.

TAKSİ ŞOFÖRÜ OLMAK KOLAY DEĞİL

İngiliz araştırmacı, ‘Anlaşılan taksi şoförlerinin yön bulma eylemiyle beyin değişikleri arasında belirleyici bir ilişki var’ yorumunu yapıyor. Bilimadamları, bu araştırmada elde edilen bilgilerle, Parkinson ya da beyin zedelenmesi sonucu hafıza kaybı yaşayan hastalar için yeni rehabilitasyon programları geliştirmeyi umuyorlar.

Tabi bu araştırma sonuçları, sadece Londralı siyah taksi şoförleri için geçerli, çünkü Londra'da şoför olmak hiç de kolay değil, yani bir taksi plakası ve otomobil almakla iş bitmiyor. Londra'da yaklaşık 23 bin siyah taksi var.

Bir taksi şoförünün 1500 km2'lik bir alandaki her bir caddeyi, sokağı ve arasokağı bilmesi gerekiyor. Ve bir taksi şoförünün tüm bunları hafızaya kaydetmesi ise yaklaşık 2 yıl sürüyor. Ancak bu da yetmiyor. Taksi şoförünün Londra'yı karış karış ezberlediğini ispatlaması gerekiyor. Her yıl taksi şoförlüğü sınavına yaklaşık 3500 kişi giriyor, ama sadece her 5 adaydan biri direksiyonun başına oturma hakkını kazanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!