Suudi yönetimi: Suç hacılarda

Güncelleme Tarihi:

Suudi yönetimi: Suç hacılarda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hac farizasının son gününde, Mina'da şeytan taşlamadan dönen hacılar arasında çıkan panikte ölen hacıların sayısının 180 vardığı 9 Türk hacının da faciada hayatını kaybettiği açıklandı. Bu arada iki Türk hacısı da da Şeytan Taşlama sırasında, diğer hacıların attığı taşlarla yaralandı. Hac'da her yıl yaşanan faciaların, bu yıl da tekrarlanmasından sonra açıklama yapan Suudi yönetimi, olaydan hacıları sorumlu tuttu.

Suudi yetkililer, güvenlikle ilgili talimatlara uyulmaması yüzünden bu yıl da yeni bir facianın yaşandığını belirterek, hacıları suçladılar. Kamu güvenliği genel müdürü General Ahmed Bilal, panik çıktığı anda, Şeytan Taşlama alanında tam 700 bin hacının bulunduğunu belirtirken, ‘alandaki insan sayısı korkutucu boyuttaydı ve bu kalabalık, sel gibi akıyordu. Eğer hacılar, kurallara uymuyorsa hükümet ne yapsın’ dedi. Hac Bakanı Mahmud Safar ise, ölümleri yine ‘kader’ diye niteledi.

Suudi yetkililer, ölen hacı sayının 180 olarak tahmin edildiğini ve ölenlerin çoğunun yaşlı kişiler olduğunu belirtirken, Suudi televizyonu ölü sayısının 118 olduğunu duyurdu. Suudi kaynaklar, faciada 250 kişinin de yaralandığını bildiriyorlar. Ölen hacıların çoğunluğunun Endonezya, Malezya, Hindistan, Pakistan ve Ortadoğu ülkelerinden oldukları sanılıyor.

İKİ YARALI

Bu arada, felaketin yaşandığı saatlerde, Şeytan taşlayan hacıların attığı taşların başlarına isabet etmesi yüzünden hafif şekilde yaralanan Türk hacılarını adlarının, Sıdıka Dikim ve Necip Temel olduğu bildirildi.

Derhal hastaneye kaldırılan iki Türk hacısından Sıdıka Dikim, tedavisi tamamlandıktan sonra taburcu edilerek tekrar kafilesine katıldı. Necip Temel'in ise önlem olarak hastanede tutulduğu, durumunda herhangi bir ciddiyet olmadığı kaydedildi.

Dokuz Türk umre hacısı da öldü

Mina'nın şeytan taşlama mahalinde, dün öğleden sonra yaşanan izdiham nedeniyle ölenler arasında 9 Türk umre hacısının da olduğu ortaya çıktı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırladığı raporda, ölen hacıların sayısının 117 olduğu belirtildi. Mina El-Muaysım morgunda yapılan taramadan elde edilen bilgiler ışığında, ölen Türk hacıların isimleri şöyle:

1- Şeref Kotan (Erzurumlu, Avrasya şirketi ile Ankara'dan gelmiş erkek)

2- Yahya Şitil (Gaziantepli, pasaport no 691557 Almanya Türk Fedarasyonu ile gelmiş erkek)

3- Ömer Türk (Kahramanmaraşlı, umreci erkek)

4- Veli Culfa (Kahramanmaraşlı umreci Vural turizm ile gelmiş)

5- Hasan Doğan (Mamo kayıtlı şirketi belli değil. Pasaport no: A 0776014)

6- Esma Sukes (Erzurumlu Avrasya şirketi ile Ankara'dan gelmiş kadın)

7- Zakire Koç (Avrasya şirketi ile gelmiş kadın)

8- Makbule Bostan (Baba adı Kemal, ana adı Huriye şirketi belli değil. Ankara Keçiören'den gelmiş kadın)

9- Muhiddin Göz (Avrasya şirketi ile gelmiş erkek)

Raporda ayrıca, Almanya Türk Federasyonu'na mensup, bir Türk hacısının taşını attıktan sonra otobüslere biniş mahalinde geçirdiği kalp krizi sonucu vefat ettiği ve ölü sayısının 118'e çıktığı bildirildi. Ölenler arasında bu yıl Diyanet işleri Başkanlığı'nın organizasyonu ile Hacca gelenlerden kimse bulunmuyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!