Sürprizli başlangıç

Güncelleme Tarihi:

Sürprizli başlangıç
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2016 23:27

ABD’de kasım ayındaki başkanlık yarışı için önseçimlerin yapıldığı Iowa çekişmeli geçti.

Haberin Devamı

Yazı turayla Hillary: Şans tanınmayan sosyalist politikacı Bernie Sanders, Hillary Clinton ile seçimde kafa kafaya geldi. Altı bölgede atılan yazı turayı Hillary kazandı.

Trump kötü başladı: Cumhuriyetçi Parti’de ise Müslüman karşıtı çıkışlarıyla Iowa’yı Ted Cruz’dan almayı deneyen Donald Trump başarılı olamadı. Ve ikinci geldi.

Sürprizli başlangıç

ABD’de 8 Kasım’daki başkanlık seçimleri öncesi iki partinin başkan adaylarını belirleyecek önseçim süreci önceki gün resmen başladı. Önseçimin ilk durağı olan Iowa’da hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Parti’de yarışın çekişmeli geçeceği son yapılan anketlerden de belliydi. Ancak sonuçlar sarsıntı yarattı.

Haberin Devamı

Demokratların resmi olmayan sonuçlarına göre Hillary Clinton yüzde 49.9 oranında, Bernie Sanders ise yüzde 49.3 oranında destek aldı. Sanders’ın 21 delegesine karşı 23 delege kazandığı belirtilen Clinton’ın Iowa’daki kampanya direktörü Matt Paul, “Clinton’ın Bernie Sanders’ı yendiğine dair belirsizlik yok” diyerek zafer ilan etti.

Sürprizli başlangıç

Berabere kalınan en az altı bölgede parti görevlilerinin önerisi üzerine ise kazananı belirlemek için yazı tura atıldı. Şans Clinton’dan yanaydı. Demokrat Parti’nin çok eskilere dayanan bir kuralı yazı turaya izin veriyordu. Ancak Iowa Demokrat Parti sözcüsü Sam Lau, yazı turanın eyaletteki genel sonucu etkilemediğini söyledi.Cumhuriyetçi Parti’de ise yarışı yüzde 27.7 oy alarak önde bitiren, aşırı muhafazakâr Çay Partisi’ne yakın Teksas Senatörü Ted Cruz, tahmin edildiği gibi Iowa’daki Evanjelik oyların desteğini korumayı başardı.

Kasım ayındaki IŞİD saldırılarından sonra Müslüman karşıtı çıkışlarıyla Iowa’yı Cruz’dan almayı deneyen Donald Trump ise başarılı olamadı, ancak yüzde 24.3’le ikinci geldi. Gecenin Cumhuriyetçi Parti’deki başka bir beklenmedik bir gelişmesi ise Cumhuriyetçi Parti’nin geleneksel tabanının, eski Florida Valisi Jeb Bush, New Jersey Valisi Chris Christie ve Ohio Valisi John Kasich’i eleyip oylarını Florida Senatörü Marco Rubio’da konsolide etmesiydi. Rubio, umulmadık bir performansla yüzde 23’e ulaşıp Cumhuriyetçi kanatta üçüncü geldi. 

Haberin Devamı

Sürprizli başlangıç

Bernie avantaj sağladı

Kendisine verilen desteğin seçmenlerin mevcut siyaset düzeninden hoşnut olmadıklarını gösterdiğini söyleyen Bernie Sanders, 9 Şubat’ta yapılacak kendi eyaleti Vermont’a komşu New Hampshire önseçimlerinde de anketlere göre Clinton’ın önünde gözüküyor. Bu durum Bernie’ye yarışta ivme kazandırabilir.

Kim kazandı kim kaybetti

Sürprizli başlangıç

Demokrat Parti:  

Bernie Sanders (74): Vermont eyalet senatörü. Demokratlardan herkesin Clinton’ın 2016 başkan adayı olacağını düşündüğü bir ortamda aday adaylığını açıkladı. Sanders, herkese sağlık sigortası, düşük gelirlileri kollayan vergi rejimi gibi vaatleriyle sosyalist bir kampanya yürütüyor.  

Haberin Devamı

Hillary Clinton (69): 2 milyar dolara varacağı tahmin edilen devasa bir kampanya bütçesi, 12 vali, 38 senatör ve 155 milletvekilinin resmi desteğine sahip. Rahat kazanacağı düşünülen Hillary için Iowa, tıpkı 2008’de Obama’ya kaybederken yaşadığı türden bir kâbus oldu. 

Cumhuriyetçi Parti: Ted Cruz (46): Cumhuriyetçilerin fikirleri en katı, çizgisi sistemi zorlayacak en tartışmalı adayı ama Donald Trump’ın yükselişine rağmen Iowa’da liderliğini korumayı başardı. Halkın sistemi sallayacak birini istediğinin en güçlü kanıtı. 

Marco Rubio (45): Amerika’nın “establishment” denilen merkez siyasetini temsil eden adaylar arasında yükseliş gösteren tek aday o oldu.  Jeb Bush (63): Geçen sene aday olacağını açıkladığında, herkes bu yarışın Bush ve Clinton aileleri arasında bir hanedan mücadelesine döneceğini düşünüyordu. Eski Florida Valisi’nin şaşırtıcı biçimde esamisi okunmuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!