Suriye Ulusal Koalisyonu Cenevre 2'ye katılacak

Güncelleme Tarihi:

Suriye Ulusal Koalisyonu Cenevre 2ye katılacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2013 10:14

Suriye Ulusal Koalisyonu, iki gün boyunca İstanbul'da devam eden görüşmelerin ardından dün gece, belli koşulların sağlanması kaydıyla Cenevre'de yapılacak barış görüşmelerine katılabileceklerini duyurdu.

Haberin Devamı

Suriye siyasi muhalefetinin temel oluşumu olan Suriye Ulusal Koalisyonu tarafından yapılan açıklamada, Cenevre görüşmelerine katılmaları için gerçekleşmesini istedikleri koşullar sıralandı. Bu koşullar; yardım kuruluşlarının kuşatma altındaki bölgelere girişine izin verilmesini, siyasi tutukluların serbest bırakılmasını ve barış konferansının bir siyasi geçişle sonlanması. Koalisyon ayrıca, söz konusu siyasi geçiş sürecinde ve Suriye'nin geleceğinde Beşar Esad'ın hiçbir rolü olmamasını istiyor.

Beşar Esad hükümeti ise Cenevre 2 için her türlü ön koşulu reddettiğini daha önce açıklamıştı.

BM, ABD ve Rusya görüşmelerin kasım sonunda düzenlenmesini sağlamaya çalışıyor. Ancak BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lahdar İbrahimi, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada bu yılın sonunda bir zirve düzenlenmesi için uğraşmaya devam ettiğini, konferansın ertelenebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Cenevre 2 konferansıyla ilgili tartışmalar aylardır devam ediyor. Suriye hükümeti görüşmelere katılabileceğini zaten açıklamıştı. Ancak muhalif kanatta birçok silahlı oluşum Suriye Ulusal Koalisyonu'nu ve müzakere fikrini kabul etmediği için tıkanmalar yaşanıyor.

BAKMADAN GEÇME!