Suriye’de ateşkesin yol haritası

Güncelleme Tarihi:

Suriye’de ateşkesin yol haritası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2013 01:12

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile İran Dışişleri Bakanı Zarif’in 22 Ocak’ta yapılacak Cenevre-2 Konferansı öncesi Suriye’de taraflar arasında ateşkes sağlanması için çizdikleri yol haritasının ayrıntıları belli olmaya başladı.

Haberin Devamı

BAKAN Ahmet Davutoğlu ve mevkidaşı Cevad Zarif, Suriye’de önce her iki kesimde akan kanın durması, yaklaşan kış şartları nedeniyle insani yardımın ihtiyaç duyulan yerlerde ulaştırılabilmesi ve Cenevre’de kalıcı bir çözümün sağlanması için konferans öncesi taraflar arasında ateşkes sağlanması gerektiğinde mutabık kaldı. Bu mutabakattan sonra Ankara ve Tahran yol haritasında ikinci bölümü hayata geçirmek için uğraşacak. Bu kapsamda Ankara, Suriye’de muhaliflerle, Tahran’da rejim yetkilileriyle görüşecek.

Birbirlerine bilgi verecekler

İkinci aşama sırasında her iki başkent kendi iletişim noktalarından aldıkları havayı ve yürüttükleri temaslarla ilgili birbirlerini bilgilendirerek, tıkanan noktalar varsa bunları aşmak için neler yapılabileceğine dair karşılıklı fikir alışverişinde bulunacak. Türk yetkililer, Cenevre-2’ye ateşkes ortamında gidilmesi halinde, iç savaşın sona erdirilmesi için hem pratik, hem de psikolojik açıdan avantajlı bir durumun oluşacağına dikkat çektiler. Yetkililer, Türkiye ve İran’ın çabalarına uluslararası toplumun diğer aktörlerinin destek vermesi durumunda daha kısa süre içinde sonuç elde edilebileceğine de vurgu yaptılar.

BAKMADAN GEÇME!