Süngülü şiirle minare engeli

Güncelleme Tarihi:

Süngülü şiirle minare engeli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2007 00:00

Başbakan Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken okuduğu şiir, İsviçre’de minarelerin yasaklanmasını talep eden bir inisiyatifin en önemli kozu oldu. "Minare Yapımına Karşı" inisiyatifi, "Minare, dini-siyasi güç iddiasının bir sembolüdür" diyerek, minarenin bir anayasa değişikliğiyle yasaklanmasını istedi.

İSVİÇRE’de aşırı sağcı milletvekili, İsviçre Halk Partisi (SVP) üyesi Ulrich Schlüer, ülke çapında camilere minare yapılmasının yasaklanması için bir girişim başlattı. Komite, Bern’de düzenlediği basın toplantısında, 1997 yılında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın okuduğu şiirden, "Minareler süngümüz, kubbeler miğferimiz, camiler kışlamız, müminler askerimiz" sözlerine işaret ederek, "Minare dini-siyasi güç iddiasının bir sembolüdür. İslam, dini devletin üzerinde görüyor. Minare yasağıyla, anayasal çerçevede sosyal ve hukuki düzeninin sınırlandırma olmadan garanti altına alınması sağlanacaktır" açıklamasını yaptı.

İsviçre Halk Partisi (SVP) milletvekili Oskar Freaysinger de, minareleri "cihadın fenerleri" olarak değerlendirirken, "Bunlar Kuran’da öngörülmüyor ve dini bir fonksiyonları yoktur" dedi.

100 BİN İMZA ŞART

Yasa değişikliği için 100 bin imza toplamak zorunda olan Schlüer, inisiyatife destek verilebilmesi için internet sitesine bir form koyarken, bunun doldurulup verilen adrese gönderilmesini istiyor. Sitede ayrıca kısa bir video ile İsviçrelilere hitap eden Schlüer, "Arkamda bir bayrak görüyorsunuz. Bu bayrak, Solothurn Kantonu’ndaki bir camide asılı ve oraya bir minare dikilmek isteniyor. Bayrağın sembolünde ise bozkurt görüyorsunuz. Bu, şiddete yatkın, aşırı bir örgüt" diyor.

Ülkede minare yapılmasını engellemek için başlatılan inisiyatife İsviçre basını da geniş yer verdi. Basın, "Sağcı politikacılar inisiyatifin tanıtımını, İslam’a karşı saldırı olarak kullandılar" yorumunu yaptı.

Minare yapımını engellemek için kurulan komitede 55 SVP milletvekilinin 35’i yer alıyor. Komitenin, 1 Kasım 2008 tarihine kadar 100 bin imza toplaması gerekiyor. Komite üyeleri, Wangen (Solothurn), Langenthal (Bern) ve Wil (St. Gallen) şehirlerindeki camiler için minare izni istenmesi ve Bern’in Wankdorf semtinde bir İslam Merkezi kurulmak istenmesi üzerine bu kararı aldıklarını açıkladılar.

İsviçre Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Giusep Nay ise, bu inisiyatifin din özgürlüğüne bir darbe olduğunu belirterek, "Aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu’na da aykırı. Parlamento, bu inisiyatifi geçersiz saymalı" dedi.

İnisiyatif ne istiyor

İnisiyatif, İsviçre Anayasası’nın 72. maddesine eklenecek üçüncü bir paragrafla, "Minarelerin yapımı yasaktır" hükmünün getirilmesini istiyor. İnisiyatif, 72. maddenin ikinci paragrafının minare yasağının getirilmesine olanak sağladığını savunuyor. 2. paragrafta, "Federal hükümet ve kantonlar, dini cemaatler arasındaki toplumsal barışın korunması için önlemler alabilir" ifadesi bulunuyor. İnisiyatifin 100 bin imzayı toplaması halinde, minareler halk oylaması ile yasaklanabilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!