SSCB'nin son lideri Gorbaçov'dan flaş açıklama

Güncelleme Tarihi:

SSCBnin son lideri Gorbaçovdan flaş açıklama
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2015 14:42

SSCB'nin son lideri Mihail Gorbaçov, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sına karşı kazanılan zaferin 70’inci yılı kutlamaları için Moskova’da yapılacak törenlere katılmayan Batılı liderleri eleştirdi. Gorbaçov’a göre bu faşizmle mücadele eden halklara yönelik saygısızlık. Gorbaçov, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in 9 Mayıs’a katılmamasını “ABD baskısı” olarak değerlendirdi.

Haberin Devamı

Rus basınına konuşan Gorbaçov bazı batılı liderleri faşizmle mücadelenin önemini anlamamakla suçladı. Gorbaçov, “Moskova’da Zafer Bayramı törenlerine katılmamak çok sayıda kurban veren halklara, kahve renkli veba (faşizm) ile kahramanca mücadele eden insanlara saygısızlık. Liderler bunu anlamaz, ama halklar anlıyor” dedi.

Merkel’in 9 Mayıs günü Moskova'ya gelmeyeceğini hatırlatan Gorbaçov, “Burada ABD yönetiminin güçlü baskısı söz konusu. Onun bu konuda tutumunu anlamıyorum, fakat kendisinin bu kararını da kınayamam” şeklinde konuştu.

Merkel’in 10 Mayıs’ta Moskova’ya geleceğine dikkat çeken SSCB'nin son lideri, “Merkel faşizmle mücadele veren Sovyet halkını anma törenine katılmak için gelecek. Burada onu çok iyi anlıyorum. Herkes onun tutumunu iyi biliyor. O faşizm karşıtı ve faşizmle silahlı mücadele eden herkese saygılı. 10 Mayıs’ta Moskova’yı ziyaret edecek Merkel . Zira bu yeni Almanya’yı faşizmden Sovyet ordusu kurtardı. Bu mücadeleye müttefiklerin ve kahve renkli vebayla mücadele eden Almanların kendisi de katkı sağladı” dedi.

Haberin Devamı

MOSKOVA’YA KİMLER GİDİYOR?

9 Mayıs’ta Kızıl Meydan’da Zafer bayramı kutlamalarına aralarında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgizstan, Türkmenistan, Belarus, Hindistan, Ermenistan, Moğolistan, Sırbistan, Çin, Kıbrıs Rum Kesimi, Çek Cumhuriyeti, Filistin, Vietnam, Venezüella, Küba liderlerinin bulunduğu 27 ülkeden lider katılacak.

ABD, Polonya, Estonya, Letonya, Litvanya ve Japonya liderleri Moskova’ya gelmeyeceğini açıkladı. Kızıl Meydan’daki törenlere BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da katılıyor. Türkiye’yi Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım’ın temsil edecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kremlin’in davetine olumlu cevap vermemişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülke liderlerine gönderilen davetiyelerin asker celp kağıdı olmadığını, gelmekten vazgeçenleri de anlayışla karşıladıklarını açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!