Srebrenitsa için hatıra ormanı

Güncelleme Tarihi:

Srebrenitsa için hatıra ormanı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2015 22:22

Bosna Hersek'in Gorajde kentinde, 8 bin 372 kişinin katledildiği Srebrenitsa Soykırımı kurbanları için, "Hatıra Ormanı 8372" projesi başlatıldı.

Haberin Devamı

Soykırımın 20. yıl dönümü dolasıyla Gorajde Müftülüğü tarafından hayata geçirilen proje kapsamında, hatıra ormanının ilk fidanları dikildi. Hatıra ormanına, sembolik olarak 8 bin 372 fidan dikilecek.

Gorajde Müftüsü Remziya Pitiç, burada yaptığı açıklamada, dikilen fidanların bir arada ve barış içinde yaşama umudunu simgelediğini belirterek, Srebrenitsa'da yaşananların bir daha hiç kimsenin başına gelmemesini diledi.

Pitiç, "İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra 'Bir daha asla' dedik ama dünya maalesef Srebrenitsa'dan da Suriye'den de hiç bir ders çıkarmadı. Muhtemelen Irak ve Ukrayna'dan da ders almayacak" ifadesini kullandı.

Gorajde Kantonu Başbakanı Emir Okoviç de hatıra ormanının bir milletin acısının, kaybının sembolü olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

SREBRENİTSA'DA NE OLDU?

Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edilmiş, işgalin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edilmişti.

Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklar'dan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledilmiş, katledilen bu kişiler toplu mezarlara gömülmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!