"Spartaküs" izleyip öldü

Güncelleme Tarihi:

Spartaküs izleyip öldü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2009 17:49

Bolşoy Tiyatrosunun yarım asırlık baş balerini çok sevdiği bale eseri "Spartaküs"ü dün gece izleyip öldü.

Bolşoy Tiyatrosunun yarım asırlık baş balerini Ekaterina Maksimova, Rusya'nın başkenti Moskova'daki evinde, 70 yaşında öldü.

Haberi veren İTAR-Tass ve Ria Novosti ajansları, ölüm nedeninin henüz açıklanmadığını duyurdu.

1939'da Moskova'da doğan ve küçükken Moskova'daki Koreografi Okulunda ilk eğitimini alan Maksimova ilk kez 1958'de, Çaykovski'nin "Fındıkkıran" balesinde baş balerin olarak sahneye çıktı.

Maksimova, kendisi gibi bale hocası ve sanat yönetmeni olan eşi Vladimir Valisiyev ile birlikte yıllarca aynı çalışmaların içerisinde oldu. 30 yıl Bolşoy'da baş balerin olarak sahne almasının ardından bale hocası olan Maksimova, 1990'dan itibaren de hoca olarak Kremlin Balesine geçti.

Maksimova, Sovyet besteci Aram Haçaturyan'ın (1903-1978), çok sevdiği bale eseri "Spartaküs"ü dün gece yine yakından izlemişti.

Kremlin Balesinin sanat yönetmeni Andrey Petrov, "Maksimova'nın kaybı çok büyük. Tanrı'dan gelen öğretmendir. Hakikat ne denli acı olursa olsun söylerdi"
dedi.

Bolşoy'un bale hocası Boris Akimov. "Dans sanatı için yeniliklerin hocasıydı. Pazar günü sanat yönetmenleri toplantısında da bunu ortaya getirdi" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Bolşoy'a gönderdiği başsağlığı telgrafında şöyle dedi:
"Seyirciyi büyüleyen çok yönlü büyük sanatkar Maksimova, olağanüstü sanat zerafetiyle dünya ortak kültürünün hazinesidir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!