Sözünü tutamadı, 8 ayda gitti

Güncelleme Tarihi:

Sözünü tutamadı, 8 ayda gitti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2010 00:00

Japonya’nın “uzaylı” lakaplı başbakanı Yukio Hatoyama, Okinawa’daki ABD üssünü taşıma vaadini tutamayınca istifa etti. 8 ay önce yüzde 42 oyla iktidara gelen ve muhafazakarların 55 yıllık saltanatına son veren Hatoyama, sözünü tutamayınca oyları yüzde 17’ye kadar düşmüştü.

YUKIO Hatoyama’nın lideri olduğu Japonya Demokrat Partisi, daha 8 ay önce genel seçimleri büyük farkla kazanarak, Japonya’da yarım asırdır süren muhafazakar iktidarı sona erdirmişti. Hatoyama, binlerce Amerika askerini ağırlayan Okinawa’daki Amerikan üssünü kapatma vaadini Washington’dan gelen baskılar sonucu tutamayınca gelecek ay parlamentonun üst kanadı için düzenlenecek seçimlerde partisinin şansını azaltmamak için istifa etti. Hatoyama’nın yerine en güçlü aday olarak Maliye Bakanı Naoto Kan’ın adı geçiyor. 63 yaşındaki Hatoyama Japonya’nın son dört yılı içinde iktidara gelen dördüncü başbakanı olmuştu. Soğuk ve garip hareketleri nedeniyle “Uzaylı” lakabı ile anılan Yukio Hatoyama’nın eşi Miyuki Hatoyama da yazdığı bir kitapta Venüs’e gittiğini anlatmıştı.

Okinawa üssü

ABD’nin itirazları ve Okinawa’ya alternatif olarak düşünülen diğer ada sakinlerinin muhalefeti karşısında Başbakan Hatoyama üssü kaldırma vaadinden küçük düşürücü olarak görülen bir geri adım atmak zorunda kalmıştı. Okinawa’daki üs Japonya’daki 47 bin ABD askerinin yarısına ev sahipliği yapıyor. Ada halkı, 1995’te 12 yaşındaki bir Japon kız çocuğuna tecavüz edilmesi ve 2004’te yaşanan helikopter kazası gibi nedenlerle ABD askerlerinin varlığına karşı çıkıyor. Okinawa İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ABD ve Japonya arasında imzalanan ve Kuzeydoğu Asya’daki güç dengesini belirleyen anlaşmanın en önemli unsuru. Anlaşma uyarınca Japonya’nın savaşa hazır durumda bir ordu bulunması yasaklanıyor ve ABD Japonya’nın güvenliğini garanti ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!