Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kritik görüşme gerçekleşti! ABD'den Çin'e tehdit gibi Rusya uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kritik görüşme gerçekleşti ABDden Çine tehdit gibi Rusya uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2022 14:51

Rusya'nın Ukrayna işgalinin 23'üncü gününde de bölgeden haberler gelmeye devam ediyor. ABD Başkanı Biden bugün Çinli mevkidaşı Şi ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Görüşmede, Çin’in Rusya’ya maddi destek sağlaması halinde sonuçları aktarıldı” denildi. Lviv'deki bir meydan ise oldukça dokunaklı görüntülere sahne oldu. İşte Rusya - Ukrayna savaşından dakika dakika son gelişmeler...

Haberin Devamı

Rusya Devlet başkanı Putin'in emri ile 24 Şubat sabahı başlayan savaş son sürat devam ediyor. Son dönemde sivilleri hedef almakla suçlanan Rusya, Harkiv kentindeki Barabashovo pazarına bomba yağdırdı. Saldırı sonrası çıkan yangın saatlerce söndürülemedi ve çevredeki evlere sıçradı. Ukrayna Rus ordusunun aynı bölgeyi bir kez daha hedef aldığını ve bir kurtarma görevlisinin saldırı neticesinde hayatını kaybettiğini duyurdu. Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'in Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile görüştü. Çin Devlet Başkanı Xi, Ukrayna krizinin Çin’in görmek istediği bir şey olmadığını belirterek, çatışmanın kimseye fayda sağlamayacağını ve uluslararası toplumun en çok değer vermesi gereken şeyin barış ile güvenlik olduğunu bildirdi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Görüşmede, Çin’in Rusya’ya maddi destek sağlaması halinde sonuçları aktarıldı” denildi. Lviv'de ise boş bebek arabalarıyla yapılan anma görenleri duygulandırdı.

Haberin Devamı

İşte dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

03.40 Rusya’da savaş karşıtlarının protestoları sürerken 21 aşındaki bir genç Rusya'nın Moskova Oblastı'na bağlı Luhovitsı kentindeki bir askerlik şubesine molotof kokteylleri ile saldırı gerçekleştirdi.

02.30 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, bugün Ukrayna'da 9 binden fazla sivilin tahliye edildiğini bildirdi. Ayrıca Zelenski, "İşgalciler çoğu bölgede ve kentte insani yardım tedarikini engellemeye devam ediyor. Bu bir savaş suçudur" dedi.  

01.55 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Ukrayna’da sivillerin tahliyesine dair rakamlara değinerek, 7 tahliye koridorundan 9 bin 145 kişinin tahliye edildiğini duyurdu.

01.35 Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'nın liman kenti Odessa'da hava savunma sistemleri devreye girdi. Ruslara ait insansız hava araçlarını hedef alan hava savunma sistemleri ardı ardına ateş açarken, Rus insansız hava araçları savunma sisteminden atılan füzelerle imha edildi.  

23.00 
Ukrayna Hava Savunma Kuvvetleri ülkenin Vinitsa kentinde 3 Rus roketinin imha edildiğini duyurdu.

21.20
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği, 14 Mart 2022 itibariyle Mariupol’deki 2 bin 357 sivilin hayatını kaybettiğini belirtti.

Haberin Devamı

20.25 Rus ordusu, Ukrayna’nın Sumi kentinde bulunan bir boya deposunu vurdu. Rus ordusunun bombalı saldırısı sonucu depo alev aldı. Olay yerine Ukrayna Acil Durumlar Servisi ekibi sevk edildi. Ekip 4 teknik araç ve 20 personel ile yangın söndürme çalışmalarına başladı. Çıkan yangının 6 bin metrekareye yayıldığı kaydedilirken, ilk belirlemelere göre olayda hayatını kaybeden bulunmadığı açıklandı.

18.25 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yaptığı konuşmada, “Ukrayna’nın güçlü halkı, bugün savaşın 23. günü. Ben eminim ki bu savaşta Ruslar ülkelerini tarihlerinin başladığı zamana geri döndürecekler. Rusya, Ukrayna’ya saldırdığı için son 25 yılda ulaştığı seviyeden 90’lara geri dönecek. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı açtığı savaşın bedeli bu olacak. Vicdansız ve saldırgan bir savaşın bedeli her zaman yüksek bedellerle ödenir. Ne olursa olsun insanlarımız geri gelmeyecek ve yaralarımız iyileştirilmeyecek. Biz her şeyi onaracağız ve Avrupa Birliği’nin üyesi olacağız. Ancak zaferden sonra hayat farklı olacak. Ölenleri saygıyla anıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

17:30 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da, Kırım'ın ilhakının sekizinci yıl dönümünü kutlayan bir etkinlikte, Luzhiniki Stadyumu'nda toplanan on binlerce kişiye seslendi. Stadyumun Rus bayrakları ve işgali simgeleyen "Z" sembolüyle dolu olduğu gözlendi.

Putin, Rusya'nın Ukrayna'daki "özel operasyonunu" övdü ve amacının yerel halkı "soykırımdan" kurtarmak olduğunu söyledi. Putin, alkışlayan kalabalığa "Rusya ileri!" diye seslendi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kritik görüşme gerçekleşti ABDden Çine tehdit gibi Rusya uyarısı


17:25 Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ABD Başkanı Joe Biden ile bir video konferans görüşmesi gerçekleştirdi. Çin Devlet Başkanı Xi, Ukrayna krizinin Çin’in görmek istediği bir şey olmadığını belirterek, çatışmanın kimseye fayda sağlamayacağını ve uluslararası toplumun en çok değer vermesi gereken şeyin barış ile güvenlik olduğunu bildirdi. Devlet Başkanı Xi, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimi üyeleri ve dünyanın önde gelen iki ekonomisi olarak, yalnızca Çin-ABD ilişkilerini doğru yolda ilerletmekle kalmamalı, aynı zamanda uluslararası sorumluluklardan payımızı almalı ve dünya barışı ile huzuru için çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kritik görüşme gerçekleşti ABDden Çine tehdit gibi Rusya uyarısı


ÇİN'E TEHDİT GİBİ UYARI

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, “Görüşmede iki lider, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik sebepsiz saldırılarına odaklandı. Başkan Biden, ABD'nin ve müttefiklerimizin bu krizle ilgili görüşlerini özetledi. Görüşmede Çin’in, Ukrayna’daki sivillere karşı acımasız saldırılar düzenleyen Rusya'ya maddi destek sağlaması halinde sonuçları hakkında bilgi verildi” ifadelerine yer verildi. Başkan Biden’ın Rusya-Ukrayna krizi hakkında diplomatik bir çözüm talebini yinelediğini belirten Beyaz Saray açıklamasında, “Devlet Başkanı Xi ve Başkan Biden, 2 ülke arasındaki rekabeti yönetmek için açık iletişim hatlarının sürdürülmesinin önemi konusunda anlaştı.

Haberin Devamı

17:15 Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenski, Mariupol liman kentindeki tiyatronun bombalanmasından sonra 130 kişinin kurtarıldığını söyledi. Zelenski açıklamasında "130'dan fazla insan kurtarıldı. Ancak yüzlerce Mariupol sakini hala enkazın altında" dedi ve bombardımana rağmen Mariupol'daki kurtarma operasyonlarına devam edileceği sözünü verdi.

17:13
 Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarında toplam 816 sivilin öldüğünü, bin 333 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

16.40 Çekya Savunma Bakanı Jana Cernochova, Polonya'nın, önümüzdeki hafta yapılacak NATO zirvesinde Ukrayna'ya NATO Barış Gücü gönderme önerisini tartışmaya hazır olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

16.25 Ukrayna'nın Lviv kentinde Rusya’nın saldırılarında ölen 109 çocuk için meydana 109 boş bebek arabası bırakıldı.

Rusya’nın 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna’ya düzenlediği saldırılarda 109 çocuk hayatını kaybetti, 130 çocuk ise yaralandı. Lviv kentindeki ünlü Rynok Meydanı’na hayatını kaybeden çocuklar anısına 109 bebek arabası ve puset bırakıldı. Boş bebek arabalarını gören Ukraynalılar gözyaşlarını tutamadı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kritik görüşme gerçekleşti ABDden Çine tehdit gibi Rusya uyarısı
Yaşananların oldukça üzücü olduğunu söyleyen Ukraynalı anne Katerina Babadzhanova, “Çocuklar bizim ulusumuzun geleceği, kalbi ve ruhu. Çocukları öldürülen annelerin canı yanıyor. Tüm dünyanızın yıkılması oldukça korkutucu ve üzücü. Çocuğunuzu korumak istiyorsunuz. Çocuğunuz için huzurlu bir gökyüzü ve en iyisini istiyorsunuz” dedi.

15.47 Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya Moskova'nın Ukrayna'yı işgali üzerine 10 Rus diplomatın sınır dışı edildiğini duyurdu.

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics konu ile ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

'Letonya, diplomatik statülerine aykırı faaliyetleri ve Ukrayna'da devam eden Rus saldırganlığını dikkate alarak üç Rus Büyükelçiliği çalışanını sınır dışı edilmesine karar verdi. Karar Litvanya ve Estonya ile koordine bir şekilde alındı.'

15.01 Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüntülü konuşmasına dair yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya 1,2 milyar Euro’luk makro-finansal yardımın 300 milyon Euro’luk ikinci ödemesine dair bilgilendirdiğini belirtti.

14.39 Ukrayna'nın Mariupol kentinde vurulan tiyatro binasının enkazından şu ana dek 130 kişinin kurtarıldığı açıklandı.

Ukrayna İnsan Hakları Komiseri Lyudmyla Denisova, kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve binanın bodrum katında hala 1300 kişinin bulunduğunu belirtti.

Ukrayna makamlarına göre Rus güçleri tarafından vurulduğunda binaya sığınmış yüzlerce mülteci vardı.

Rus ordusu, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne ait iletişim merkezini silahlı insansız hava aracı ile vurdu. Rusya Savunma Bakanlığı, silahlı insansız hava aracı ile gerçekleştirilen saldırıda iletişim merkezinin devre dışı bırakıldığını belirtti.

RUS DİPLOMARLARA GİRİŞ YASAĞI GELDİ

14.21 Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, Rus ve Belarus diplomatlarının ve hükümet personelinin bugünden itibaren Avrupa Parlamentosu binalarına girmesinin yasaklandığını söyledi.

14:02  
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Rusya'ya karşı 5 binden fazla yaptırım uygulandı. Bu, İran ve Kuzey Kore'ye uygulanan kısıtlamaları gölgede bırakan bir rekor" dedi. Rusya'nın diğer ülkelerin Ukrayna'ya silah tedarik etmesine izin vermeyeceğini söyleyen Lavrov, Rus birliklerin Ukrayna'ya gelen herhangi bir silah sevkiyatını hedefi alabileceğini vurguladı.

ÇİN'DEN KRİTİK GÖRÜŞME ÖNCESİ AÇIKLAMA

13:52 
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in telefon görüşmesi öncesi yaptığı açıklamasında, “ABD askeri, Ukrayna’ya yardım göndererek barış getiremez” dedi.

13:00 Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, savaşın başlamasından bu yana 14 bin 200 Rus askerinin öldürüldüğü belirtildi.

PUTİN'DEN UKRAYNA İDDİASI

12.46 Rusya Devlet Başkanı Putin'in Alman mevkidaşı Scholz ile görüşmesinin ardından Kremlin'den bir açıklama geldi.

Açıklamada Putin'in Moskova'nın 'çözüm' aramaya hazır olduğunun altını çizdiği ve Ukrayna'nın müzakereleri geciktirmeye çalıştığını vurguladığının altı çizildi.

Kremlin Sözcüsü Peskov tarafından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada 'Kiev rejiminin müzakereleri durdurmak için mümkün olan her yolu denediği, giderek daha fazla gerçekçi olmayan teklifler sunduğu' kaydedildi.

Peskov, Rus ve Ukraynalı müzakerecilerin imzalayabileceği bir anlaşma hakkında konuşmak için henüz erken olduğunu da sözlerine ekledi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kritik görüşme gerçekleşti ABDden Çine tehdit gibi Rusya uyarısı

Peskov, 'Sadece Rus heyetinin şu anda olduğundan çok daha hızlı çalışmaya istekli olduğunu söyleyebilirim' dedi.

12.10 Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov RT'ye verdiği röportajda, Rusya'nın, Kiev ve tüm Avrupa için ortak güvenlik garantileri aradığını söyledi.

LAVROV'DAN NET MESAJ: AMAÇ GÜVENLİK GARANTİLERİ ELDE ETMEK

Lavrov, 'Hedef, Ukrayna topraklarından böyle bir tehdidin gelmemesi için Ukrayna'yı askerden arındırmak ve ayrıca Ukrayna, Rusya ve tüm Avrupa ülkeleri için bölünmez ortak güvenlik ilkesine dayalı güvenlik garantileri elde etmektir' ifadelerini kullandı.

12:00
Rusya ordusunun Ukrayna'nın Harkiv kentine düzenlediği hava saldırısında bir üniversite binası ile çevredeki binalarda büyük hasar meydana geldiği açıklandı. Saldırıda 1 kişi hayatını kaybetti, 11 kişi yaralandı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kritik görüşme gerçekleşti ABDden Çine tehdit gibi Rusya uyarısı

RT'NİN İNGİLTERE'DEKİ YAYIN LİSANSI İPTAL EDİLDİ

11:30 İngiltere'deki yayın denetleme ve düzenleme kurumu Ofcom, Kremlin destekli Rus yayıncı Russia Today'in yayın lisansını derhal geçerli olacak şekilde iptale etti.

Ofcom'un açıklamasında"Russia Today'in lisans sahibi ANO TV Novosti'nin, İngiltere'de yayın lisansı sahibi olmasını uygun görmediğiniz için bu kararı aldık" denildi.

Russia Today'den yapılan açıklamadaysa, "Ofcom, İngiliz hükümetinin bir aracından başka bir şey olmadığını gösterdi" denildi.

Kanal geçtiğimiz günlerde, Avrupa Birliği'nin koyduğu yasak nedeniyle İngiltere'deki yayın platformlarından kalkmıştı.

11.27 Rusya yine sivil yerleşim yerlerini hedef aldı. Bölgedeki CNN Türk Muhabiri Mücahit Topçu Kiev'de saldırıda 1 sivilin yaşamını kaybettiğini 4 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Polonya 2 milyondan fazla Ukraynalı mültecinin sınırı geçtiğini duyurdu.

Topçu saldırı sonrası izlenimlerini aktardığı açıklamasında "Bugün daha önce görülmemiş bir güvenlik önlemi aldığını görüyoruz. Polisler bizi binaya yaklaştırmıyor. Az önce Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko bölgeye geldi. Burada çalışmalarını sürdürüyor. Podil bölgesine yapılan roketli saldırı 4-5 binayı da etkilemiş durumda. Vatandaşlar saldırı sonrası evlerini temizlemeye, eşyalarını korumaya çalışıyor. İnsanların kırılan camlar yerine naylon poşetler kullanarak soğuktan korunmaya çalıştığı görülüyor." ifadelerini kullandı.

Bölgeden gri dumanlar yükselirken, Belediye Başkanı Andriy Sadovyi Telegram kanalında yaptığı açıklamada birkaç füzenin isabet ettiği binada şu ana kadar ölen ya da yaralanan olduğu bilgisi gelmediğini söyledi.

Binanın, bir uçak bakım alanı olduğu kaydedilirken, Sadovyi binadaki çalışmaların daha önce durdurulduğunu bildirdi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kritik görüşme gerçekleşti ABDden Çine tehdit gibi Rusya uyarısı

RUSYA'DAN SINIRA YAKIN BÖLGEYE SALDIRI

09.21 Rus hava kuvvetleri bugün sabah saatlerinde Polonya sınırına yakın Lviv kentinde uluslararası havalimanının yakınlarını vurdu. Saldırının ardından gökyüzüne yükselen dumanlar şehrin bir çok noktasından görüldü.

09.11 Avustralya, Rus milyarderler Oleg Deripaska ve Viktor Vekselberg ile 11 Rus banka ve devlet kurumunu yaptırım listesine ekledi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, yaptığı açıklamada, Rusya Merkez Bankası’nı da yaptırımlar listesine ekleyerek devlet tahvili ihraç eden bütün kurumların yaptırım listesine alınmış olduğunu belirtti.

Japonya da 15 Rus ve dokuz kuruma daha yaptırım kararı aldı.

05.46 Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'in Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile TSİ 16.00'da görüşeceğini duyrudu.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Biden'ın görüşmede Çin Devlet Başkanı Şi'ye "Rusya'ya askeri destek vermesi durumunda bunun karşılığı olacağı" uyarısında bulunacağını söyledi.

04.43 Kanada, Rus işgalinden kaçan Ukraynalılara üç yıla kadar geçici oturma izni verecek. AFP'ye göre, Ukraynalı mülteciler aynı anda çalışma izni için de başvurabilecekler.

RUSYA AYNI BÖLGEYE İKİNCİ DEFA SALDIRDI

03.56 Ukrayna'nın kamu yayın kuruluşu Suspilne'ye göre, Rus bombardımanı Harkiv kentindeki Barabashovo pazarında yangına neden oldu.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kritik görüşme gerçekleşti ABDden Çine tehdit gibi Rusya uyarısı
Rusya bugün sabah saatlerinde Polonya sınırına yakın Lviv kentinde uluslararası havalimanının yakınlarını vurdu. 

Haberde 'Beş saat içinde yangın neredeyse tüm bölgeyi sardı ve yakındaki evlere de sıçradı' denildi. Acil durum çalışanları yangını söndürürken, Rus birlikleri yeniden füzelerle pazarı hedef aldı. Saldırı sonucu bir kurtarma görevlisi hayatını kaybetti.

03.28 Mariupol tiyatrosundaki kurtarma çalışmaları 'sürekli bombardıman' ile engellendi. Mariupol belediye meclisi, kurtarma ekiplerinin Tiyatroaki enkazı temizlemeye devam ettiğini ve 'sürekli bombardımana' rağmen hayatta kalanları aramaya devam ettiğini açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Ukrayna'ya karşı savaşmak için Rus ordusuna katılmak isteyen paralı askerleri işaret ederek, 'Ukrayna topraklarında işgalcilere katılmaya çalışan herkesi uyarıyorum. Bu hayatınızın en kötü kararı olacak' dedi.

02.50 Rusya’nın, BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Ukrayna’da ortaya çıktığı iddia edilen biyolojik laboratuarların görüşülmesi için bugün BMGK’yı acil toplantıya çağıracaklarını duyurdu.

22.35 Ukraynalı mültecileri Polonya’nın Przemysl kasabasından Finlandiya’ya götürmekte olan Silt 22 isimli yardım kuruluşunun kiraladığı otobüs Litvanya’nın Letonya sınırına yakın Raubonysta ile Skilinpamusista kasabaları arasında trafik levhasına çarptıktan sonra yoldan çıkarak devrildi. Otobüste bulunan kadın ve çocuklardan oluşan 53 mülteciden 12’si hafif şekilde yaralandı. Yaralılar çevredeki hastanelere kaldırılırken, kalan yolcular ise Salociai Kültür Merkezine götürüldü.

22.30 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock ve Almanya Savunma Bakanı Lambrecht ile bir araya geldi. Stoltenberg, yaptığı açıklamada, "Avrupa güvenliği için tehlikeli bir an ile karşı karşıya olduğumuz için Alman liderliği önemlidir. Putin'in Ukrayna'daki acımasız savaşı devam ediyor. Ancak Ukrayna halkının cesareti ve silahlı kuvvetleri tüm dünya için bir ilham kaynağı oldu. Meşru müdafaa haklarını destekliyoruz" dedi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kritik görüşme gerçekleşti ABDden Çine tehdit gibi Rusya uyarısı

21.45 ABD Başkanı Joe Biden, St. Patrick Günü etkinliğinde yaptığı konuşmada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i bu kez de "haydut” ve “katil bir diktatör” olarak nitelendirdi.

21.30 ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Ukrayna'da bir Amerikan vatandaşının hayatını kaybettiğini açıkladı.

20.45 İtalya Başbakanı Mario Draghi, Rusya Devlet Başkanı Putin'in barış istemediğini öne sürerek, Moskova Yönetimi'nin Ukrayna'daki savaşını sona erdirmek için daha fazla yaptırıma gerek olabileceğini belirtti.

20.25 ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Rusya'nın 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna hedeflerine 1000'den fazla füze attığını öne sürdü.

20.00 Rus kuvvetlerinin saldırısı sonrası Kiev'in İprin bölgesi yakınlarındaki bir depoda büyük yangın çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!