Son dakika: Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'den flaş açıklama

Güncelleme Tarihi:

Son dakika: Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayevden flaş açıklama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2022 11:26

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü toplantısında konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 'terörist'lerin temel amacının anayasal düzeni baltalamak, iktidarı ele geçirmek ve darbe girişiminde bulunmak olduğunu söyledi. Rusya Devlet Başkanı Putin ise ülkedeki barış gücünün görev süresinin 'sınırlı' olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

Protesto gösterilerinin çatışmaya döndüğü Kazakistan'daki son gelişmeleri değerlendiren Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 'Almatı hedef alındı, Kazakistan'ın güneyi ve ardından başkent Nur-Sultan ele geçirilmek istendi' dedi.

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (CSTO) toplantısında konuşan Tokayev, 'terörist'lerin temel amacının anayasal düzeni baltalamak, iktidarı ele geçirmek ve darbe girişiminde bulunmak olduğunu söyledi.

'Almatı ve 9 bölge merkezi haydutlar tarafından ele geçirildi' diyen Tokayev, 'Kazakistan yakında, uluslararası topluma neler yaşandığının kanıtlarını sunacak' ifadesini kullandı.

Yabancı militanların da Kazakistan'a yönelik saldırılara katıldığını belirten Tokayev, yaşanan olayların tek bir merkezden koordine edildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Toplantıda, ülkede akaryakıt fiyatlarına gelen zamların ardından düzenlenen protestolar sonucunda Kazakistan’ın bağımsızlık tarihinin en kapsamlı ve zor krizini yaşadığını belirten Tokayev, CSTO'nun askeri desteğinin yanı sıra manevi desteğinin de kendileri için önemli olduğuna değindi.

Teröristlerin başkent Nur Sultan’a darbe planladığı bilgisini de paylaşan Tokayev, Cumhurbaşkanlığı rezidansının etrafında toplanan terör gruplarının, başkente 3 askeri uçağın geldiğini öğrenince darbe planından vazgeçtiklerini söyledi.

 

Son dakika: Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayevden flaş açıklama

Tokayev, hayatını kaybedenler arasında sivillerin de olduğunu ve can kaybı sayısının tespit edilmesi için ilgili çalışmaların yürütüldüğünü dile getirdi.

Tokayev ayrıca yeni hükümet listesini yarın açıklayacağını söyledi.

PUTİN'DEN NET MESAJ: DEVRİMLERE İZİN VERMEYECEĞİZ

Toplantıda konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin ise 'Sınırlı bir süre için Kazakistan'a bir CSTO barış gücü birliği gönderildi. Bunu vurgulamak istiyorum' dedi.

Putin ayrıca Rusya'nın bölgede 'devrimlere' izin vermeyeceğinin altını çizdi.

İç ve dış güçlerin durumdan yararlandığını belirten Putin CSTO'nun terörizme karşı koymak ve güvenliği korumak için ortak önlemler geliştirmesi gereğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

Son dakika: Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayevden flaş açıklama

 ALMATI'DA İNTERNET ERİŞİMİ YENİDEN SAĞLANDI

Öte yandan Kazakistan'ın en büyük kenti Almatı'da 5 gün kesik olan internete bugün itibarıyla erişim sağlandı.

Ülkenin yaklaşık 1 milyon 800 bin nüfuslu eski başkenti ve finans merkerinde, yerli ve yabancı internet sitelerine yeniden girilebiliyor.

RUSYA, 1461 VATANDAŞINI KAZAKİSTAN’DAN TAHLİYE ETTİ

Rusya Savunma Bakanlığı, Kazakistan’da düzenlenen protestoların ardından 1461 vatandaşının askeri nakliye uçaklarıyla ülkeye tahliye edildiğini duyurdu.

Son dakika: Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayevden flaş açıklama

Kazakistan’da düzenlenen protestoların ardından Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) barışı koruma kuvvetlerinin faaliyetleri başladı. Kazakistan’da bulunan Rus vatandaşları, askeri nakliye uçaklarıyla tahliye edildi. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “1461 Rus vatandaşı askeri nakliye uçakları ile Kazakistan'dan Rusya'ya nakledildi. 1422 kişi Moskova'ya, 14 vatandaş Yekaterinburg'a geldi. 25 Rus turist de ülkeye döndü” denildi.

Haberin Devamı

8 BİNE YAKIN KİŞİ GÖZALTINDA

Kazakistan İçişleri Bakanlığı geçen haftaki protesto gösterileriyle ilgili olarak şu ana kadar 7 bin 939 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığından dün yapılan açıklamada ise gözaltına alınanlar arasında "önemli sayıda yabancının" da olduğu belirtilmişti.

Kazakistan Enformasyon Bakanlığı, gösterilerde ölenlerin sayısını 44 olarak açıkladı.

Son dakika: Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayevden flaş açıklama

KRİZİN FİTİLİ 2 OCAK'TA ATEŞLENDİ

Kazakistan'da 2 Ocak'ta Mangistau bölgesindeki Zhanaozen ve Aktau'da akaryakıt fiyatlarına zam yapılmasına karşı halk sokaklara dökülmüş, protestolar iki gün sonra Almatı ve ülke genelindeki diğer şehirlere yayılarak şiddetini arttırmıştı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ayaklanmadan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etmesine rağmen protestocular geri adım atmamıştı.

Gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasında sık sık çatışmalar yaşanırken, ülke genelinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmişti.

Cumhurbaşkanı Tokayev ülkedeki olayların arkasında "teröristler" olduğunu ifade etmiş, şiddetin bastırılması için Rusya, Belarus, Kazakistan, Ermenistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın üye olduğu Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütünden (KGAÖ) yardım istemişti.

Örgüt, Kazakistan'daki durumu istikrara kavuşturmak için ülkeye barış gücü göndermeyi kabul etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!