Son dakika... Hollanda Başbakanı: Türkiye'nin öfkesini anlıyorum ama...

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Hollanda Başbakanı: Türkiyenin öfkesini anlıyorum ama...
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2017 13:20

Almanya'dan sonra Hollanda ile de yaşanan 'toplantı' krizinde, Hollanda'dan gerilimi daha da artıracak bir hamle geldi. Skandal bir karara imza atan Hollanda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etti. Hollanda hükümetinin, Çavuşoğlu'nun inişine izin vermemesi nedeniyle, planlanan etkinlik tamamen iptal edildi. Bu gelişmelerin ardından Hollanda'nın Ankara Maslahatgüzar'ı Dışişleri'ne çağrıldı. Az önce ise Hollanda Başbakanı Mark Rutte'den yeni bir açıklama geldi. Reuters'ın haberine göre Rutte, "Türkiye'nin öfkesini anlıyorum. Ancak 'Nazi' açıklaması çok uygunsuzdu" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan 'toplantı' krizinde, Hollanda'dan gerilimi daha da artıracak bir karar geldi. Rotterdam Başkonsolosluğu Konutu'nda konuşma yapmak için bugün Hollanda'ya gidecek olan Bakan Çavuşoğlu'nun uçağının iniş izni, Hollanda hükümeti tarafından iptal edildi.

Associated Press'in haberine göre, Hollanda hükümetinden yapılan açıklamada, Çavuşoğlu'nun ziyaretinin "kamu düzeni ve güvenliğine risk" oluşturduğu gerekçesiyle iznin iptal edildiği belirtildi.

Türk yetkililerin Hollanda'da referandum kampanyası yapmasına karşı çıkan Hollanda hükümetinin açıklamasında, Türkiye'den yapılan "yaptırım tehdidinin", sorunun makul şekilde çözümünü imkansız hale getirdiği savunuldu ve bu nedenle de uçuş izninin geri çekildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Son dakika... Hollanda Başbakanı: Türkiyenin öfkesini anlıyorum ama...
Hollanda hükümetinin açıklaması, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin resmi Facebook hesabında yayımlandı.

Hollanda'nın olayların gelişiminden üzüntü duyduğu ve Türkiye ile diyalogda kararlı olduğu ifade edilen açıklamada, "Hollanda ve Türkiye arasında dostça bir ilişki var. Bu çerçevede kabul edilebilir bir çözüm arandı" ifadesine yer verildi. 

"İTİRAZIMIZ YOK" DENİLDİ AMA...
Türk kökenli birçok Hollandalıların, anayasa değişikliği referandumunda oy kullanacağı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Hollanda hükümetinin bu konuda onları bilgilendirmek ülkemizde toplantılar yapılmasına bir itirazı yok. Bu toplantıların, toplumuzda gerginliği artırmaması ve toplantı yapmak isteyenlerin, kamu düzeni ve güvenliğin sağlanabilmesi için yetkili makamların talimatlarına uyması gerekiyor. Türk hükümetinin, bu husustaki kurallara saygı göstermek istemediği not edilmeli."

DHA'ya konuşan Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre ise Hollanda iniş izninin iptaliyle ilgili gerekçe bildirmedi. Bakan Çavuşoğlu, daha önce planlanan etkinliklerinin iptal edilmesi üzerine, bu akşam Rotterdam Başkonsolosluğu Konutu'nda konuşma yapmayı planlıyordu.

Haberin Devamı

MASLAHATGÜZAR DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILDI
Bu gelişmelerin ardından Hollanda'nın Ankara Maslahatgüzarı, Dışişleri Bakanlığına çağırıldı.

RUTTE: TÜRKİYE'NİN ÖFKESİNİ ANLIYORUM AMA...
Akşamüstü saatlerinde ise Hollanda Başbakanı Mark Rutte'den yeni bir açıklama geldi. Reuters'ın haberine göre Rutte, "Türkiye'nin öfkesini anlıyorum. Ancak 'Nazi' açıklaması çok uygunsuzdu" diyerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugünkü sözlerine atıfta bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çavuşoğlu'nun uçağının iniş izninin Hollanda hükümeti tarafından iptal edilmesi üzerine, "Bunlar bu kadar ürkek, korkak, bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist" demişti.

ETKİNLİK İPTAL EDİLDİ
AA'nın haberine göre, AK Parti Rotterdam Seçim Koordine Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının inişine Hollanda makamlarınca izin verilmemiştir. Bu sebepten dolayı programın tümüyle iptal olduğunu büyük bir üzüntü ile ifade etmek durumundayız" denildi.

Haberin Devamı

Vatandaşlardan itidalli olmaları istenen açıklamada, "Yüce milletimizin, bu antidemokratik, insan hakları ve özgürlüklerine aykırı harekete en güzel cevabı referandum sandığında vereceğine inancımız tamdır" ifadesine yer verildi.

"50 KİŞİYLE SINIRLANDIRMAK İSTEDİLER"
Hollanda AK Parti Seçim Koordinasyonu Merkezi Başkanı Turan Atmaca, Hollanda hükümetinin, Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal iptal etmesi öncesinde programın 50 kişiyle sınırlandırılmak istendiğini ancak bunu kabul etmediklerini söyledi.

Atmaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hollanda hükümetinin iptal kararı karşısında şoke olduklarını ifade etti. Defalarca salon iptalleri olduğunu, en son etkinliğin Rotterdam Başkonsolosluğu Rezidansı'nda yapılmasına karar verildiğini belirten Atmaca, "Son olarak sayın Bakanımızın uçağının iniş iznini iptal ettiler. Biz de programın iptal edildiğini hem Türkiye'deki hem de buradaki yetkilerimizden öğrenmiş olduk. Üzüntülüyüz" diye konuştu. İlk başta parti üyelerini bilgilendirmeye yönelik 500 kişilik bir etkinlik planlandığını ifade eden Atmaca, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Yaklaşık 20 salon iptal edildi. Buradaki Türk vatandaşlarımız, programın yapılması için ısrarcı oldu. Bugün program devam etmiş olsaydı, belki on binler gelebilirdi. Bu sabah bizimle pazarlık yapmaya kalktılar. 'Siz programı devam ettirin ama Rotterdam'da değil, Lahey Büyükelçiliğinde yapın. Fakat 50 kişi olsun ve sizin belirleyeceğiniz bu 50 kişinin ismini bize verin. O isimleri kontrol ederek, içeri sokalım' diye bir teklif geldi. Biz de bunu kabul etmedik. Çünkü, 500 kişiyle başladığımız program talebimizi, kendileri, Rotterdam Belediyesi ve yetkilileri bu hale getirdiler."

'ÇOK BÜYÜK YAPTIRIMLARIMIZ OLUR' DEMİŞTİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN Türk'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtlarken şunları söylemişti:  "AB Türkiye'yi oylamaya devam etmek istiyor. Almanya hatasını anladı! Şimdi de Hollanda var. Hollandalı Wilders Nazi gibi hareket ediyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı'nı uçağı kaldırmamakla tehdit ediyor. Ama bugün gideceğim. Bir Wilders'in kuyruğuna takılmışlar. Hollanda bugün benim uçuş iznimi iptal ederse bizim çok büyük yaptırımlarımız olur. Biz ne yaparsak yapalım Türkiye bir şey yapmaz zamanları geçti artık."

Haberin Devamı

BAKAN KAYA KARA YOLUYLA GİDECEK

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Çavuşoğlu’nun uçağının iniş iznini iptal etmesine rağmen Hollanda'nın Rotterdam kentine kara yoluyla gidecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından edinilen bilgiye göre, bazı temaslarda bulunmak üzere Almanya’ya gelen Bakan Kaya, Çavuşoğlu’nun uçağının iniş izninin iptal edildiği Rotterdam’a kara yoluyla geçecek.

 

BAKMADAN GEÇME!