Son dakika haberi: Bakan Mevlüt Çavuşoğlu canlı yayında açıkladı!

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberi: Bakan Mevlüt Çavuşoğlu canlı yayında açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2016 20:00

Darbe girişimi ile ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu canlı yayında kaçan albaylar hakkında konuştu. Çavuşoğlu "Yunanistan’daki iki ataşe 6 Ağustos Cuma’yı Cumartesi’ye bağlayan gece özel araçlarıyla ve aileleriyle feribotla İtalya’ya doğru hareket etmişler. İki haini de Türkiye’ye getirmek için temaslarda bulunacağız" dedi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Türkiye Rusya ilişkilerine ilişkin Çavuşoğlu, "Ziyaret son derece başarılıydı. Samimi ortamda tüm konuları konuşma imkanımız oldu. İlk adımı dün akşam attık, 3’lü mekanizmayı yürütecek arkadaşları St. Petersburg’a gönderdik. Charter seferleri de başlayacak. Uçak düşürme hadisesinden önce ilişkilerimiz iyiydi. Bu süreçte halkta batıya güven azaldı" diye konuştu.

YUNANİSTAN'DAKİ ALBAYLAR İTALYA'YA KAÇMIŞ

-İki albay, Yunanistan’dan aileleri ile birlikte İtalya’ya doğru hareket etmişler. Yunan makamları bunu tespit etti. Albay Halis Tunç’un ağabeyi Hollanda’da yaşıyor. Hollanda’ya kaçmış olma ihtimalini değerlendiriyoruz.

"ABD’DEN İŞBİRLİĞİ SİNYALLERİNİ GÖRÜYORUZ"

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, Fethullah Gülen’in iadesine ilişkin bir soru üzerine "ABD’den beklentimiz FETÖ’yu Türkiye’ye iade etmesi. Bu konuda işbirliği sinyallerini görüyoruz. ABD Adalet Bakanlığı’ndan bir heyet geliyor. Daha sonra üst düzey ziyaret bekliyoruz. Daha sonra Adalet Bakanı ile birlikte ABD’ye giderek tekrar bu talebi yenileyeceğiz" açıklamasında bulundu.

"ESAD’LI GEÇİŞ SÜRECİ GERÇEK BİR GEÇİŞ SÜRECİ OLMAZ"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın başında olduğu bir geçiş sürecinin gerçek bir geçiş süreci olamayacağını anlatırken, "Dönüşüm istiyorsak bir geçiş hükümeti olmalı. Esad ile kapsayıcı bir geçiş olmaz" dedi.

"NATO’DAN BEKLENTİMİZ SOMUT DESTEK VERMESİ"

Bakan Çavuşoğlu, "NATO’dan beklentimiz Türkiye tehditler ile karşı karşıya kaldığı zaman somut destek vermesi sözlü değil. Darbe girişimi gecesi genel sekreter beni aradı güçlü bir destek verdi. Bu teknoloji transferini ve ortak üretimi kim sağlarsa onlarla işbirliği yapabiliriz. Türkiye NATO üyesi nasıl yapar diye eleştirilmesin. Angajman kurallarımızı NATO’yla uyumlu hale getirdik. Angajman kuralları herkes için geçerli" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Moskova’daki PYD ofisine ilişkin şöyle dedi:

"Moskova’daki PYD ofisi ile ilgili Cumhurbaşkanımız, Putin’e bilgi verdi. Putin, ilk defa haberinin olduğunu söyledi. Yanındaki arkadaşlar kendisine sivil toplum örgütü olarak açıldığını söylediler. O da bunu yeniledi. Bu konuda Rusya’dan adımlar atmasını bekliyoruz. Bu konunun değerlendirileceği ifade edildi."

Haberin Devamı

"SURİYE KONUSUNDA RUSYA İLE BİR GÖRÜŞ AYRILIĞMIZ YOK"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda Rusya ile bir görüş ayrılığımız yok" dedi.

 

Haberin Devamı

-ABD’den esas beklentimiz Gülen’i Türkiye’ye iade etmesi. İşbirliği sinyallerini görüyoruz. Şu andaki işbirliği anlayışının sonuç vermesini bekliyoruz.

 

İSRAİL İLE ANLAŞMA

-Meclis herhalde tatile gitmeden önce bu anlaşma oylanır onaylanır. Bu darbe girişimi olmasaydı o hafta meclis gündemine gelmesi söz konusuydu. Ama şu ana bizim atayacağımız büyükelçinin kim olduğu belli değil.

TÜRKİYE'NİN ROMA BÜYÜKELÇİLİĞİ HAREKETE GEÇTİ

Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında Yunanistan'dan geri çağrılınca kayıplara karışan ve İtalya’ya kaçtıkları tespit edilen, Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği'nde görevli iki askeri ataşe için İtalyan makamları nezdinde girişimlerde bulundu.

Haberin Devamı

AA’ya konuşan diplomatik kaynaklara göre, Türkiye’nin Roma Büyükelçiliğinin, 6 Ağustos’ta Yunanistan’ın Igoumenitsa Limanı'ndan aileleriyle birlikte İtalya’ya doğru hareket eden Atina Büyükelçiliği Silahlı Kuvvetler Ataşesi Kurmay Albay İlhan Yaşıtlı ve Deniz Ataşesi Albay Halis Tunç için İtalyan makamlarıyla temas halinde olduğunu belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!