Son dakika... Azerbaycan Karabağ'da antiterör operasyonu başlattı! Ayrılıkçılar ateşkes önerisinde bulundu

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2023 17:23

Azerbaycan, Karabağ için beklenen adımı attı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da antiterör operasyonu başlatıldığını duyurdu. Cumhurbaşkanı yardımcısı Hikmet Hacıyev operasyonun hedeflerinin neredeyse tamamlandığını belirterek Karabağ'daki Ermeni ayrılıkçıların ateşkes önerisinde bulunduğunu duyurdu. Azerbaycan'ın hamlesi sonrası Paşinyan Güvenlik Konseyi'ni acil şekilde toplantıya çağırdı. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama ise Erivan'ın 'U' dönüşünü gözler önüne serdi. Öte yandan Karabağ’da Ermeni silahlı kuvvetlerine ait 60'tan fazla mevzinin Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçtiği bildirildi. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Karabağ’daki terörle mücadele operasyonun sona ermesini tek yolunun, Karabağ’daki yasadışı Ermeni silahlı güçlerin teslim olması ve Karabağ’daki sözde rejimin feshedilmesi olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Karabağ'dan gelen acı haberlerin ardından Azerbaycan düğmeye bastı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatıldığını duyurdu.

ERMENİ AYRILIKÇILARIN KALESİNDE PATLAMA SESLERİ

AFP muhabiri, Bakü'nün açıklamasının ardından Dağlık Karabağ bölgesindeki Ermeni ayrılıkçıların kalesi Stepanakert'te patlamalar duyulduğunu söyledi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 'siviller ve altyapı tesisleri hedef alınmıyor, yalnızca meşru askeri hedefler yok ediliyor' denildi.

Son dakika... Azerbaycan Karabağda antiterör operasyonu başlattı Ayrılıkçılar ateşkes önerisinde bulundu

Azerbaycan ordusu Ermenilere ait radar istasyonunu vurdu

RADAR İSTASYONU VE MÜHİMMAT DEPOSU İMHA EDİLDİ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rus barış gücü birliğinin Hocavend bölgesinde geçici olarak konuşlandığı topraklarda bulunan Ermeni Silahlı Kuvvetlerine ait P-18 radar istasyonunun ve Ağdara istikametinde bulunan Ermeni silahlı kuvvetlerinin 5'inci savunma tugayına ait mühimmat depolarından birinin imha edildiği bildirildi

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Putin'den geçtiğimiz günlerde Karabağ ile ilgili dikkat çeken bir açıklama gelmişti. Rus lider Ermenistan, Azerbaycan’ın Karabağ üzerindeki egemenliğini esasen tanımıştır' demişti.

ŞUŞA'DA BİR SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Azerbaycan Başsavcılığı, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Ermenistan silahlı kuvvetlerine bağlı birliklerin Şuşa'ya hava toplarıyla saldırı düzenlendiği bildirildi.

Açıklamada, saldırı sonucu Şuşa Devlet Korusunda mühendis olarak görev yapan Vidadi Ferhadov'un hayatını kaybettiği belirtildi.

 

60'TAN FAZLA MEVZİ AZERBAYCAN ORDUSUNUN KONTROLÜNE GEÇTİ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Karabağ'da başlatılan terörle mücadele operasyonu kapsamında Ermeni silahlı kuvvetlerine ait 60'tan fazla mevzinin ele geçirildiği belirtilerek, “Karabağ'daki silahlı Ermenileri güçleri teslim olmaya çağırıyoruz” denildi.

"OPERASYONLARIN DURMASI İÇİN ERMENİ SİLAHLI GÜÇLERİ TESLİM OLMALI"

Azerbaycan ordusu, Karabağ'da başlattığı terörle mücadele operasyonu devam ederken, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı operasyonun sona ermesi için şartlarını açıkladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Karabağ bölgesinde yaşayan Ermenilerin temsilcilerini defalarca Azerbaycan tarafından diyaloğa davet edilmesine rağmen her seferinde bu tekliflerin reddedildiği vurgulanarak, Azerbaycan yönetiminin, Karabağ bölgesinde yaşayan Ermenilerin temsilcileriyle Yevlah’da buluşmaya hazır olduğu belirtildi. Açıklamada, “Ancak terörle mücadele operasyonlarının sona ermesi için yasadışı Ermeni silahlı kuvvetlerinin teslim olmaları, tüm silahları teslim etmesi ve yasadışı rejimin kendisini feshetmesi gerekiyor. Aksi takdirde terörle mücadele tedbirleri sonuna kadar devam edecek” denildi.

Haberin Devamı

Öte yandan Karabağ’daki ayrılıkçı rejimin istihbarat merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, “Karabağ tarafı, Azerbaycan tarafına yangını derhal durdurması ve sorunun çözümü için müzakere masasına oturması çağrısında bulunuyor” ifadeleri kullanılmıştı.

"BARIŞIN SAĞLANMASININ TEK YOLU ERMENİ GÜÇLERİN ÇEKİLMESİDİR"

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Karabağ'da başlattığı terörle mücadele operasyonuna ilişkin açıklama yaptı. Karabağ’daki Ermeni silahlı güçlerin provokasyonları sürdürmek amacıyla muharebe mevzilerini güçlendirdiği ve askeri birlikleri savaşa hazır hale getirdiğinin tespit edilmesi üzerine bölgede terörle mücadele operasyonu başlatıldığı belirtildi.

Alınan önlemler çerçevesinde Ermeni silahlı güçlerin mevzileri ile atış noktalarının yüksek hassasiyetli silahlar kullanılarak imha edildiği vurgulandı. Ermeni silahlı güçlerin 10 Kasım 2020 tarihinde imzalanan üçlü bildiri hükümlerine aykırı olarak Karabağ bölgesinde varlığını sürdürmesinin bölgesel barış ve istikrara ciddi bir tehdit oluşturduğunun defalarca dile getirildiği kaydedildi. Açıklamada, “Bölgede barış ve istikrarın sağlanmasının tek yolu, Ermeni silahlı güçlerin Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinden kayıtsız şartsız, tamamen çekilmesi ve sözde rejimin feshedilmesidir” ifadeleri kullanıldı.

Son dakika... Azerbaycan Karabağda antiterör operasyonu başlattı Ayrılıkçılar ateşkes önerisinde bulundu

Ermenistan ordusuna ait mühimmat deposunu vuruldu

Haberin Devamı

ERMENİ AYRILIKÇILAR ATEŞKES ÖNERİSİNDE BULUNDU

Cumhurbaşkanı yardımcısı Hikmet Hacıyev operasyonun hedeflerinin neredeyse tamamlandığını belirterek Karabağ'daki Ermeni ayrılıkçıların ateşkes önerisinde bulunduğunu duyurdu.

Karabağ’daki ayrılıkçı rejimin istihbarat merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada da “Karabağ tarafı, Azerbaycan tarafına yangını derhal durdurması ve sorunun çözümü için müzakere masasına oturması çağrısında bulunuyor” denildi.

HACİYEV:KUKLA REJİMİN KENDİSİNİ FESHETMESİ GEREKİR

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Haciyev, Karabağ’daki Ermenistan yanlısı yasa dışı bölücü kukla rejimin kendisini feshetmesi gerektiğini vurgulayarak, “Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde konuşlu Ermeni Silahlı Kuvvetler silahsızlandırılmalıdır. Azerbaycan meşru askeri hedefleri hassas güdümlü mühimmatla vuruyor ve kesinlikle sivillere zarar vermekten kaçınıyor” dedi.

Son dakika... Azerbaycan Karabağda antiterör operasyonu başlattı Ayrılıkçılar ateşkes önerisinde bulundu

Haberin Devamı

"OPERASYONDA SİVİLLER HEDEF ALINMIYOR"

Azerbaycan, Karabağ’da yürüttüğü terörle mücadele operasyonun sivillerin hedef alınmadığına dair peş peşe açıklamalar yaparak, kanıtlar sunmaya devam ediyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev yaptığı açıklamada, Karabağ’da Ermeni sivillerin hedef aldığına ilişkin iddiaları yalanlayarak, “Ermeni güçlerinin Karabağ'da kazılan hendeklerle güçlendirilmiş askeri karakolu, meşru bir askeri hedef olmasına rağmen, yakınlarında sivillerin ve araçların bulunması nedeniyle operasyon durduruldu. Azerbaycan sivilleri hedef almıyor" ifadelerini kullandı.

Hacıyev’in sosyal medya hesabından paylaştığı görüntülerde, Ermeni güçlerin kullandığı askeri karakolun yakınlarında sivillerin ve araçların bulunması nedeniyle operasyon durdurulduğu açık bir şekilde görüldü.

Haberin Devamı

'TÜRKİYE-RUSYA ORTAK GÖZLEM MERKEZİ'NE BİLGİ VERİLDİ'

Azerbaycan Savunma Bakanlığı 'Karabağ'daki terörle mücadele operasyonları hakkında Rus Barış Gücü Komutanlığı ve Türkiye-Rusya Ortak Gözlem Merkezi yönetimine bilgi verildi' açıklamasında bulundu.

'Ermeni silahlı grupları, Azerbaycan hava sahasını kullanan havayolu şirketlerinin yolcu uçaklarının GPS uydu navigasyon sistemlerine karşı bir kez daha radyo bozucular kullandı' denilen açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi;

'Rus Barış Koruma Birliği'nin Azerbaycan topraklarında geçici olarak konuşlandığı Ermeni Silahlı Kuvvetleri birlikleri, Azerbaycan Ordusu'nun Ağdam bölgesi yönündeki mevzilerine topçu tesislerinden ateş açıyor. İlgili birimlerimizce bu doğrultuda müdahale tedbirleri alınıyor.'

ERMENİSTAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Ermenistan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Dağlık Karabağ'da Ermenistan ordusuna bağlı asker bulunmadığı belirtildi.

Son dakika... Azerbaycan Karabağda antiterör operasyonu başlattı Ayrılıkçılar ateşkes önerisinde bulundu

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı ise tabiri caizse Rusya'ya sığındı. Bakanlık Rus barış güçlerinin, Azerbaycan'ın terörle mücadele operasyonunu durdurmaktan sorumlu olduğunu öne sürdü.

Azerbaycan'ın bu hamlesinin ardından Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Güvenlik Konseyi'ni acil şekilde toplantıya çağırdı.

Güvenlik Konseyi Ofisi'nden yapılan açıklamada, 'Toplantı gündeminde Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a yönelik başlattığı geniş çaplı askeri operasyonlar konusu yer alıyor' denildi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan geçtiğimiz günlerde ülkesinin güvenlik konusunda Rusya'ya bağımlılığını 'stratejik hata' olarak nitelendirmişti. Paşinyan'ın bu açıklamalarının yankıları sürerken Dışişleri Bakanlığı'nın Rusya'ya adeta müdahale etme çağrısında bulunması şaşkınlık yarattı. Paşinyan, Rusya ile köprüleri atarken bakanlığın Moskova'ya çağrı yapması 'U' dönüşü ve Erivan'daki panik havasının en açık göstergesi olarak yorumlanıyor.

PAŞİNYAN AZERBAYCAN'I SUÇLADI

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, güvenlik konseyi toplantısı öncesi Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'da başlattığı terörle mücadele operasyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Paşinyan, "Dağlık Karabağ ile temas halindeyiz. Ancak bazı iletişim sorunlarımız var. Dağlık Karabağ'a başlangıçta topçu ve çeşitli araçlarla saldırı başlatıldığı, ardından ise farklı yönlerden kara operasyonları başlatıldığına ilişkin genel bilgiler" dedi.

Azerbaycan'ın operasyonlara başlamadan önce Rus barış gücü birliklerine bilgi aktardığını, Rus tarafının ise kendilerine bilgi verilmediğini belirttiğini hatırlatan Paşinyan, "Bu süreçte Azerbaycan operasyonlara ilişkin bilgi akışı sağlıyor ve Azerbaycan'ın operasyonlara başlanacağı konusunda Rusya'ya resmi bilgi vermesi bizim için kafa karıştırıcı. Biz Rus ortaklarımızdan bir bilgi alamadık. Rus barış gücünün Karabağ’daki durumun istikrara kavuşturulması için önlem almasını umuyoruz" şeklinde konuştu.

Azerbaycan tarafını suçlayan Paşinyan, "Bugün Azerbaycan'ın bir takım kitle iletişim araçları, resmi medya araçları üzerinden Dağlık Karabağ'da Ermenistan ordusu birliklerine yönelik saldırılar düzenlediklerini bildiriyorlar. Ne yazık ki bu bilgi, Ermenistan ve Azerbaycan'a askeri operasyonları durdurma çağrısında bulunduğunu söyleyen bazı ortaklarımız tarafından da tekrarlanıyor. Ermenistan'ın askeri operasyonlara dahil olmadığını belirtmek isterim. Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'da ordusunun bulunmadığını bir kez daha kaydetmek istiyorum. Ermenistan'ı ve Ermeni ordusunu çatışmalara dahil etmek isteyen girişimleri kabul etmediğimizi tekrarlamak istiyorum. Bazı iç ve dış güçlerin Ermenistan devletini saldırıya uğratmasına izin vermemeliyiz" dedi.

Son dakika... Azerbaycan Karabağda antiterör operasyonu başlattı Ayrılıkçılar ateşkes önerisinde bulundu

YAŞAR GÜLER VE HASANOV ARASINDA GÖRÜŞME

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Hasanov, mevkidaşı Güler'e Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki terörle mücadele operasyonu hakkında bilgi verdi. Yaşar Güler, Türkiye'nin her zaman olduğu gibi bugün de Azerbaycan'ın yanında olduğunu ifade etti." İfadeleri yer aldı.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Azerbaycan'ın başlattığı operasyonun ardından, "İki ülke ile de iletişim halindeyiz. Karabağ'da tansiyonun yükselmesinden endişe duyuyoruz. Her iki tarafı da kan dökmeyi durdurmaya çağırıyoruz. Rus Barış Gücü birlikleri, Dağlık Karabağ'daki misyonunu sürdürüyor" dedi.

Son dakika... Azerbaycan Karabağda antiterör operasyonu başlattı Ayrılıkçılar ateşkes önerisinde bulundu
AB'DEN 'OPERASYONU DURDURUN' ÇAĞRISI

Azerbaycan'ın Karabağ'da başlattığı terörle mücadele operasyonuna yönelik AB'den açıklama geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell yaptığı yazılı açıklamada, "Avrupa Birliği, temas hattında ve Karabağ'ın diğer yerlerinde yaşanan askeri gerilimi kınıyor. Düşmanlıkların derhal durdurulması ve Azerbaycan'ın mevcut askeri faaliyetlerini durdurması yönünde çağrıda bulunuyoruz. Bakü ve Karabağ Ermenileri arasında diyaloğa acilen dönülmesi gerekiyor. Bu askeri gerilim, bölgedeki halkın göçünü zorlamak için bir bahane olarak kullanılmamalıdır. Barış ve normalleşme görüşmelerine elverişli bir ortam sağlamak için şiddetin durması gerekiyor. Müzakere edilen sonuçlara yönelik çalışmak için tüm tarafların gerçek taahhüdü gereklidir" ifadelerini kullandı.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de Azerbaycan'a operasyonu "derhal" durdurma çağrısında bulundu. 

Fransa Dışişleri Bakanlığından Azerbaycan'ın Karabağ'da başlattığı terörle mücadele operasyonuna dair yapılan açıklamada, "Fransa, bu kabul edilemez saldırıya bölgenin güvenliğine yönelik oluşturduğu risklerle orantılı olarak güçlü bir yanıt verilmesi için Avrupalı ve ABD’li ortaklarıyla yakın iş birliği içinde çalışıyor” ifadeleri kullanıldı.

PEŞ PEŞE PATLAMALAR CAN ALDI

Azerbaycan Karayolları Devlet Dairesi, bugün yerel saatle 03.45 sıralarında Ahmedbeyli-Füzuli-Şuşa karayolunda çalışma yürüten karayolları devlet dairesine ait bir aracın geçişi sırasında tanksavar mayının infilak etmesi sonucu 2 kurum çalışanının hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Bu olayın ardından olay yerine giden polis aracının geçişi sırasında mayın patladı. Patlama sonucu 4 polisin hayatını kaybettiği belirtildi.

Son dakika... Azerbaycan Karabağda antiterör operasyonu başlattı Ayrılıkçılar ateşkes önerisinde bulundu

SON GERGİNLİK NASIL BAŞLADI?

Bölgeyi Ermenistan’a bağlayan ana yol olan Laçin Koridoru günümüzde Rus barış gücünün kontrolünde. Azerbaycan toprağından geçen bu koridor üzerinden Ermeniler gıda ve diğer ihtiyaç malzemelerini gönderebiliyordu.

Fakat Azerbaycan yetkilileri Ermenileri bu yolla Dağlık Karabağ’a silah göndermekle suçluyor. Bu yüzden, bölgeden Kızılhaç’ın ambulansları hariç hiçbir araç geçmesine izin vermiyor.

Bunun yerine yardımların Azerbaycan’daki Agdam kentinden Hankendi’ye giden yoldan gönderilebileceğini söylüyor.

Ayrılıkçı yetkililer ise Laçin Koridoru’na alternatif bu yolu kullanmayı kabul etmeleri durumunda, Laçin Koridoru’nun bir daha açılmamasından endişe ediyor, bu yoldan yardım istemektense bölgedeki çiftçilerden depolarındaki mahsulleri paylaşmalarını talep ediyor.

Azerbaycan Agdam Yolu’nun kullanılmasından 24 saat sonra Laçin Koridoru’nu açacağını belirtirken, Ermeniler bu yeni yola bir meşruiyet kazandırmak istemiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!