Soğuk savaş oylaması

Güncelleme Tarihi:

Soğuk savaş oylaması
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2014 01:06

Ukrayna’da Batı yanlılarının yönetimi ele geçirmesi üzerine Rusların çoğunlukta olduğu Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde halk, uluslararası tepkilere rağmen bugün bölgenin kaderini belirleyecek referandum için sandık başına gidiyor.

Haberin Devamı

Türkiye dahil birçok ülke, Rusya’ya bağlanma kararı çıkması beklenen referandumun sonucunu tanımayacağını açıkladı.

HAFTALARDIR Rus güçlerinin kuşatması altında olan 2 milyon nüfuslu Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde, bugün Ukrayna’dan ayrılarak Rusya Federasyonu’na bağlanmayı öngören referandum düzenleniyor. Kırım’daki Rusya yanlısı yönetim, Kiev’in ve Batılı ülkelerin “Uluslararası yasalara uygun değil” diyerek iptalini istediği referandum konusunda geri adım atmadı. BM Güvenlik Konseyi’nde dün referandumun tanınmamasını öngören tasarı Rusya’nın vetosu nedeniyle kabul edilmedi. Konseyin 15 üyesinden sadece Rusya tasarıyı veto ederken, Çin çekimser kaldı. Avrupa’nın en üst düzey hukuk değerlendirme ve danışma mercisi sayılan Venedik Komisyonu da, referandumun yasal sayılamayacağı kararı aldı. Kararda ”Kırım referandumu ne Ukrayna ne de Kırım Anayasası maddelerine uygun yapılmadığı için geçerli sayılamaz. Ayrıca Kırım’daki referandum silah baskısı altında gerçekleştiği için demokratik bir ortamda yapılmıyor” denildi Ukrayna Parlamentosu da, referanduma saatler kala Kırım Parlamentosu’nu feshetti.

'KIRIM DIŞINA RUS ÇIKARMASI'

Rus askerinin Kırım dışına da çıkarma yapmaya başladığı iddia edildi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rus ordusuna bağlı 80 komando timinden oluşan askeri birliğin Ukrayna’nın Herson bölgesine indirdiğini öne sürdü. Ukrayna geçici Devlet Başkanı Aleksandr Turçinov ise, başkent Kiev yakınlarında düzenlenen tatbikatta askeri üniforma giyerek “Silahlı Kuvvetler ülkeyi korumaya hazır” dedi.
Kırım Tatarlar Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov, Kırım nüfusunun yüzde 12’sini oluşturan Tatarlara referandumu boykot çağrısını yineledi. Kırım’ın Rusya yanlısı Başbakanı Sergey Aksonov ise, “Çubarov Kırım Tatarları adına konuşmuyor. Tatar Meclisi ile aynı düşünmeyen çok sayıda Tatar var ve biz Tatar nüfusunun en az yarısının oy kullanacağına inanıyoruz” dedi. Aksonov, seçime yüzde 80 katılım olacağını umduklarını belirterek, “Kırım’ın statüsü üzerine karar verme hakkımız var. Biz kimseden emir almıyoruz. Seçimler de adil ve şeffaf olacak” diye konuştu.
Referandum öncesi Kırım sokakları Rusya’ya bağlanma yanlısı afişlerle donatılırken, Ukrayna’nın doğu kentlerinde Rusya yanlılarıyla karşıtları arasında yeni çatışmalar çıktı. Donetsk kentinde bir kişinin öldüğü çatışmaların ardından, ülkenin ikinci büyük kenti Harkov’da, hükümet ile Rusya yanlısı göstericiler arasında çıkan çatışmada 2 kişi hayatını kaybetti. Moskova, aşırı milliyetçi Sağ Sektör üyelerinin Rusya yanlılarına saldırdığını savundu.

Haberin Devamı

Moskova'da onbinlerce savaş karşıtı Rus ve Ukrayna bayraklarıyla, Ukrayna sorununa barışçıl çözüm istedi. Kırım'ın Simferopol kentinde ise Rusya yanlıları, Kırım bayraklarıyla bağımsızlığı destekledi.

Haberin Devamı

ABD ve Avrupa Birliği Rusya’ya karşı yaptırımları yarın uygulamaya koymaya hazırlanırken, Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Rogozin yaptırımlarla Twitter’da dalga geçti. Twitter’da önünde votka şişesi olan bir Rus ayısı fotoğrafı paylaşan Rogozin, fotoğrafın altına “Yaptırımları bekliyoruz...” yazdı. İngiliz Financil Times Gazetesi ise, birçok Rus şirketinin yaptırım endişesiyle Batı bankalarındaki paralarını çekerek Rusya’ya transfer ettiğini yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!