Siz gömecekseniz mumyayı bize verin

Güncelleme Tarihi:

Siz gömecekseniz mumyayı bize verin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2007 00:00

1917 yılında dünyayı titreten Vladimir Lenin’in Rusya’da gerçekleştirdiği Bolşevik devriminden geriye bir tek Kızıl Meydan’daki mozolede yatan mumyası kaldı.

Komünist ideolojiyi Rusya’ya verilen bir asırlık narkoz olarak gören yeni Rusya eliti, Lenin mumyasını gömmeyi bile gündeme getirirken, devrimin 90’ıncı yıldönümünde Lenin’in naaşına İtalyan Komünistler talip oldu.

HER yıl 7 Kasım’da kutlanan Bolşevik Devrimi’nin 90. yıldönümü nedeniyle Moskova’yı ziyaret eden İtalyan Komünist Partisi lideri Olivero Diliberto "Lenin’i siz istemiyorsanız bize verin" teklifinde bulundu. Lenin’in mumyasının Kızıl Meydan’daki mozoleden İtalya’ya götürülmesini teklif eden Diliberto, "Biz Lenin için Roma’nın göbeğinde yeni mozole inşa ederek muhafaza etmeye hazırız. Lenin fikirlerinin öldüğünü düşünenler varsa yanılıyor" dedi. Rusya Komünistleri lideri Genadiy Züganov, Deliberto’nun teklifine "Biz kendimiz de liderimizin mumyasını muhafaza etmesini biliriz" diye yanıt vererek şimdilik tartışmayı kapattı.

APO’YU GETİRMİŞTİ

İtalya eski Adalet Bakanı olan Diliberto geçmişte de Rusya’nın istemediği Abdullah Öcalan’ın Roma’ya getirilmesinde aktif rol oynamıştı. Diliberto’nun bu sözleri İtalya’da büyük tepki gördü. Ayrılıkçı Kuzey Birliği’nin sivri dilli parlamenteri Roberto Calderoli, "En iyisi benim evimin bahçesine koyalım. Böylece köpeklerim sürekli suratına işerler" yorumunda bulundu. Başbakan Romano Prodi de Diliberto’yu ciddiyete davet etti.

LENİN’İ NİYE İSTEMİYORLAR

Vladimir Putin Rusya’sında Vladimir Lenin artık bir milli kahraman olarak değil, Alman ajanı olarak kabul görüyor. Birinci Dünya savaşında Rusya imparatorluğunun savaştan çekilmesini sağlamak isteyen Almanya’nın Lenin’e yüklü mali yardımı yaparak devrimi finanse ettiği iddia ediliyor.

Rusya televizyonunda hazırlanan programlarda, basında yayınlanan araştırma haberlerde 20’nci yüzyılın başında dünya emperyalist ülkelerinin Rusya’yı nasıl devre dışı bıraktıkları detaylı biçimde irdeleniyor. Temel fikir şu: "Lenin, Almanların parasıyla Bolşevik devrimini gerçekleştirmeseydi bizde ne Stalin ne de totaliter komünist rejim olmayacaktı. Moskova günümüzde Paris olacaktı."

Yıllık bakım masrafı 500 bin $

Lenin’in mumyalanmış naaşının muhafaza edilmesi pahalıya patlıyor. 27 Ocak 1924’den beri Kızıl Meydan’da bulunan Lenin için devlet kasasından harcama yapılıyor. Sadece geçen yıl mumya bakımı için ayrılan bütçe 500 bin dolar civarında.

Mermerden iki katlı piramit biçimindeki mozolenin altında kontrol merkezi bulunuyor. Yüzlerce termometreden gelen veriler, bilgisayar tarafından işlenerek klima cihazları ayarlanıyor.

Halikarnas’taki Mozoleum’dan esinlenerek inşa edilen mozoledeki Lenin mumyasının muhafaza edilmesinden bir düzine çalışanı bulunan VILAR Enstitüsü sorumlu.

Haftada iki defa 12 bilimadamından oluşan ekip mumyayı incelemeye geliyor.

Yılda iki sefer ise mumya yerinden alınarak özel sıvılar içerisine yatırılarak büyük bakımdan geçiyor.

Enstitü yetkililerine göre Lenin toprağa verilmemesi durumunda 500 yıl daha aynı şekilde korunabilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!