Sırplara MİG gönderirken yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Sırplara MİG gönderirken yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

NATO'nun Kosova barış anlaşmasını imzalamayan Sırplara müdahalesine karşı çıkan Rusya'nın Yugoslavya'ya gönderdiği MİG savaş uçaklarına Bakü'de el konuldu. Kosova'da ise durum Sırplar açısından kritik. ABD temsilcisi Holbrooke Miloseviç'le yaptığı görüşmeyi sonuç alamadan bitirdi.

Rusya'nın Yugoslavya'ya yönelik silah ambargosunu delerek Sırp ordusuna gizlice göndermek istediği altı adet MİG savaş uçağına Azerbaycan tarafından el konuldu. MİG-21 ve MIG-29 savaş uçaklarını taşıyan Rus kargo uçağının 18 Mart günü yakıt ikmali yapmak üzere Bakü'ye indiği, taşıdığı yük ve rotasının belirlenmesi üzerine de Azeri yetkililerin kalkış izni vermediği bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise MİG'lerin Yugoslavya'ya gönderildiği iddiasını yalanladı. Antonov 124 kargo uçağının Polyot adlı özel bir Rus şirketine ait olduğunu belirten Dışişleri sözcüsü Vladimir Rahmanin, ‘‘MIG'ler Kazakistan'a ait. AN 124 bu uçakları Slovakya'nın başkenti Bratislava'ya götürüyordu’’ dedi. Kazakistan'a ait MIG'lerin neden Slovakya'ya götürüldüğü anlaşılamadı. Bu arada Azeri yetkililer tarafından sorgulanan AN 124 personeli ise MİG'lerin Kuzey Kore'ye götürüldüğünü öne sürerek farklı bir iddia ortaya attı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in danışmanı Vefa Gulizade'nin verdiği bilgiye göre, uçağın yüküyle ilgili gizli bilgiler Moskova'dan Bakü'ye ulaştı. Bunun üzerine Azeri istihbarat birimleri, Rus personelin direnmesine karşın arama yapmak üzere uçağa binip yükü ortaya çıkardılar. Bu arada uçakta 30 kadar askeri personel ve mühendisler bulunduğu da belirtildi.

Olayın soruşturulduğunu söyleyen Guluzade, başka bir ayrıntı vermedi, ancak hükümet kaynaklarından sızan bilgilere göre, uçakların serbest bırakılması için Aliyev Yönetimi'yle Moskova arasında yoğun pazarlık var.

Moskova'nın geleneksel müttefiki olan Belgrad Yönetimi'ne, eski Yugoslavya'nın kanlı bir şekilde parçalandığı 1990'ların başından beri silah ambargosu uygulanıyor. Rusya, Kosova konusunda barış anlaşması imzalamadığı için Yugoslav askeri hedeflerine NATO tarafından operasyon düzenlenmesine karşı çıkıyor.

Öte yandan, Kosova krizinin anlaşmayla sonuçlanması için Belgrad'da bulunan ABD'nin temsilcisi Holbrooke, Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'le yaptığı görüşmelere son verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!