Sırp Kasabı böyle avlanacak

Güncelleme Tarihi:

Sırp Kasabı böyle avlanacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bosna'daki soykırımın tanınmış aktörlerinden eski polis şefi Simo Drlyaca'nın vurularak öldürülmesi ve bir diğer azılı savaş suçlusu Milan Kovaceviç'in yakalanmasıyla sonuçlanan başarılı ‘‘Tango Operasyonu''nu gerçekleştiren İngilizlerin ünlü SAS komandoları, şimdi daha cüretkâr bir operasyona hazırlanıyor. SAS'ların yeni hedefi, binlerce masum insanın ölümünden sorumlu, ‘‘Bosna Kasabı'' yakaplı eski Sırp lider Radovan Karadziç ile suç ortağı general Ratko Mladiç.

Tüm dünyanın gözleri önünde onbinlerce kişiyi öldürerek Bosna'da tarihin gördüğü en büyük soykırımlardan birinin yaşanmasına neden olan Sırp liderler Radovan Karadziç ile Ratko Mladiç'in yakalanıp yargılanabilmesi için, geriye sayım başladı. Amerikan CIA ve İngiliz MI6 istihbarat örgütleri, iki yıl önce, en ince ayrıntıları içeren bir plan hazırlamıştı. SAS komandoları, planı hatasız uygulayarak iki Sırp suçluyu ele geçirmek için, Hereford'daki üslerinde aylardır tatbikat yapıyor. Karadziç'i yakalamak için hazırlanan altı aşamalı plan, büyük bir ihtimalle şöyle gerçekleşecek:

SALDIRI ÖNCESİ

Asıl saldırıdan üç saat önce, hedef bölgenin çevresindeki tepelere, dörder kişiden oluşan altı SAS timi paraşütle inecek. Uyarı görevi üstlenecek bu timler, operasyon sırasında düşmanın destek kuvvetlerini, yaklaşan uçakları veya tankları ilgili birimlere bildirecekler. Timlerden biri, lazer hedef belirleyici ile NATO uçaklarına hedef seçecek.

HAVA KORUMASI

Lazer bombaları taşıyan İngiliz Tonrado ve Amerikan F-16 savaş uçakları, operasyon sırasında hava koruması sağlayacak. Yüksek irtifada uçacak bu uçaklar, yerdeki SAS timleriyle sürekli irtibat halinde olacak, gerekirse saldırıda bulunarak hedefleri imha edecek.

DESTEK BİRLİĞİ

İki dev Amerikan Chinook helikopteri, içindeki paraşütçü, avcı ve destek sınıfından 150 İngiliz askeriyle birlikte, hedefin yakınına inecek. İngiliz paraşütçüler, eve doğru, düşmanın asla girip çıkamayacağı bir koridor oluşturacaklar. SAS keskin nişancıları, koruma görevi üstlenerek, Karadziç'e asıl saldırıyı gerçekleştirecek grubu bekleyecek.

SON DARBE

Saldırı helikopterlerinin 40 kişiden oluşan Amerikan Delta Gücü ve İngiliz SAS komandolarını hedefe indirmesiyle birlikte esas harekat başlayacak. El feneri monte edilmiş, 9 mm'lik hafif makineliler taşıyan timler, yanlarında getirdikleri özel yapım merdivenlerle, Karadziç'in üs olarak kullandığı binanın yüksekteki pencerelerine kolaylıkla ulaşacaklar. Kapılara ve pencerelere yerleştirilen bombaların patlamasıyla dörder kişiden oluşan 10 tim, süratle eve girecek. Bu işlem, sadece birkaç saniye sürecek. Böylelikle Karadziç'in korumalarının direnişi asgariye indirilmiş olacak. Yine de korumaların yoğun bir ateşle karşılık vermesi bekleniyor. Karadziç'in sonuna kadar direnmesi ve çarpışma sırasında vurularak ölmesi gözardı edilmiyor. Evin tüm odaları ‘‘temizlenecek.'' Bina içindeki çarpışmalar sırasında timler, gözleri bir süre körleştiren parlaklıkta ışık saçan ve gözyaşartıcı gaz etkili el bombaları da kullanacak.

SİS BOMBALARI

Karadziç güvenliğe alındıktan sonra, dışarıda konuşlanan havan takımı, sis bombaları atarak evdeki timlerin çekilmesine yardımcı olacak. Harekata katılan Delta ve SAS timlerini alan helikopterler, derhal havalanarak operasyon bölgesinden uzaklaşacak.

EVE DÖNÜŞ

Bu aşamada, devreye Tornado ve F-16 savaş uçakları girecek. Operasyon sırasındaki direnişe göre bu uçaklar, saldırılar düzenleyerek yerdeki diğer birliklerin çekilmesine yardımcı olacak. Chinook'ların havalanmasıyla harekat sona erecek. Tüm operasyonun dört saat sürmesi bekleniyor. Hedef eve yapılan asıl saldırının ise, en fazla yarım saat içinde bitmesi gerekiyor.

Askeri uzmanlar, bu tür harekatlarda önemli olan unsurun sürat olduğunu vurguluyorlar. Bir SAS üyesi, ‘‘Eğer bu operasyon uzarsa, başarı şansı o oranda azılır. Sonuçta da çoğumuz geri dönemeyiz'' diyerek süratin önemini dile getiriyor.

Operasyon SFOR'un görevi

ABD Başkanı Bill Clinton, Bosna'daki İstikrar Gücü (SFOR) tarafından Bosna Sırp Cumhuriyeti topraklarında savaş suçlularına yönelik düzenlenen operasyonun Dayton Barış Anlaşması'nı kurtarmak amacıyla yapıldığını belirtti.

Clinton, kendisini Kopenhag'a getiren ‘‘Air Force One'' adlı uçağında basına yaptığı açıklamada, Prijedor'daki operasyonun SFOR'un görevi çerçevesinde düzenlendiğini ifade ederek ‘‘Dayton Anlaşması'nı kurtarmak için girişimde bulunmaya karar verdik. Dayton Anlaşması'nı kurtarmak için tüm unsurların uygulanması gerekir. Savaş suçlularının yakalanması da bu unsurların en önemlisidir. Anlaşmayı kurtarmak için çaba göstermemiz gerektiğini düşünüyoruz'' dedi.

KAÇMIŞ OLABİLİR

Öte yandan Eski Yugoslavya Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nce savaş suçu işlemekle suçlanan sanıklar listesinde adı geçen Bosnalı Sırp lider Radovan Karadziç'in yurtdışına kaçtığı ileri sürüldü. Belgrad'da yayınlanan Gradjanin Gazetesi'nin bir Bosnalı Sırp bakanın açıklamasına dayanarak verdiği habere göre Karadziç, geçen çrşamba gecesi geç saatlerde Pale'den ayrılarak yurtdışına çıktı. Gazete, Karadziç'in hangi ülkeye kaçtığını ise belirtmedi.

Çok sıkı korunuyor

Baştan aşağı silahlı tam 30 koruma, 24 saat boyunca Sırp Kasabı Karadziç'in yanından ayrılmıyor. Korumalar, Kalaşnikov, RPG7 ve uçaksavar SAM-7'lerle silahlandırılmış durumda. Karadziç, Bosna Sırp başkenti Pale yakınlarındaki karargahından uzaklaşmaktan çekiniyor. Karadziç'in üssü tepelerle çevrili ormanlık bir arazide bulunuyor. Evin çevresinde, kendisine sadık silahlı milisler sürekli dolaşıyor. ABD Başkanı Clinton ile İngiltere Başbakanı Blair'in operasyon için yeşil ışık yakmasıyla birlikte, özel tim görevlisi 500 Sırp komando da Karadziç'i korumak üzere bölgeye geldi.

Tango Operasyonu

Geçtiğimiz perşembe günü, Bosna'daki Sırp kenti Priyedor'da gerçekleştirilen ‘‘Tango'' kod adlı operasyon, Karadziç ile Mladiç'in çevresindeki kıskacın giderek daraldığını ortaya koyması açısından oldukça önemliydi. Priyedor'daki hedef, binlerce Boşnağın 1992 yılında katledildiği Omarska ve Keraterm ölüm kamplarının yöneticisi, eski polis şefi Simo Drlyaca ile, suç ortağı, Priyedor Hastanesi müdürü Milan Kovaceviç'ti. SAS tarafından hastanede kıstırılarak olaysız teslim olan Kovaceviç, derhal savaş suçlularının yargılandığı Lahey Mahkemesi'ne postalandı. Diğer sabıkalının sonu daha dramatik oldu. Aynı kentte kendisini tutuklamaya gelen SAS komandolarına ateş açan Drlyaca, vurularak öldürüldü. Çatışma sırasında bir SAS üyesi de bacağından yaralandı..

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!