Sırbistan'da seçim sonrası protestolar

Güncelleme Tarihi:

Sırbistanda seçim sonrası protestolar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2023 12:19

Sırbistan’da seçimlerden bu yana devam eden barışçıl protesto gösterileri dün akşam şiddet olaylarına dönüştü.

Haberin Devamı

 Sırbistan’da 17 Aralık’ta gerçekleştirilen parlamento ve yerel seçim sonuçlarının iktidar partisi tarafından manipüle edildiğini iddia eden “Sırbistan Şiddete Karşı” hareketi mensubu muhalif göstericiler, dün akşam seçimlerin yenilenmesi çağrısıyla Cumhuriyet Seçim Komisyonu binasından Belgrad Belediye Meclisi binasına yürüdü. Meclis binası önüne gelen göstericiler, binanın camlarını kırarak içeri girmeye çalıştı. Polis, öfkeli kalabalığa göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

35 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Belgrad Belediye Meclisi binası önündeki arbedenin ardından Sırbistan Ulusal Güvenlik Konseyi acil olarak toplandı. Toplantının ardından konuşan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, şiddet olaylarına karışan 35’ten fazla göstericinin gözaltına alındığını duyururken, muhalefetin belediye yönetimini ele geçirme teşebbüsünün söz konusu olduğunu ifade etti.

Sırbistan halkına seslenen Vucic, “Sırbistan vatandaşlarına, endişelenecek bir şey olmadığını duyurmak istiyorum. Bazı dramatik görüntüler söz konusu. Zira biz ülkemizi ve şehrimizi seviyoruz ve birilerinin pencereleri indirmesine ya da evimize zarar vermesine alışık değiliz. Fakat endişe etmeyin, herhangi bir devrim söz konusu değil” diye konuştu.

Devletini seven ve ülkelerini korumaya hazır olduğunu söyleyen insanlardan telefon geldiğini ifade eden Vucic, “Bunu yapmayınız. Devlet, demokrasiyi ve kendini korumaya yetecek güce sahiptir” dedi.

Haberin Devamı

SEÇİM HİLESİ İDDİASI

Sırbistan’da muhalifler, iktidar partisinin 17 Aralık’ta yapılan seçim sırasında başkent Belgrad’a otobüslerle insan taşıyarak seçim sonuçlarını etkilediğini savunuyor. Seçimler sırasında Sırp vatandaşların Bosna-Hersek’ten oy kullanmak üzere otobüslerle Sırbistan’a taşınmaları basına yansımıştı. Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik ise, Bosna-Hersek’te yaşayan 3 bin kadar Sırp vatandaşın Belgrad’da gayrimenkul sahibi olmaları nedeniyle oy kullanma hakları bulunduğunu açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Vucic de 2012’den beri iktidarda bulunan Sırp İlerleme Partisi (SNS) liderliğindeki seçim ittifakı lehine seçim mühendisliği yapıldığı yönündeki iddiaları “saçmalık ve yalan” olarak nitelendiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!