Sırbistan’a AB yolu açıldı

Güncelleme Tarihi:

Sırbistan’a AB yolu açıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2010 00:00

Avrupa Birliği’ni oluşturan ülkelerin Dışişleri Bakanları’nın Lüksemburg’da yaptığı toplantı, Sırbistan’a “tam üyelik” yolunu açtı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanları, soykırım suçundan aranan Bosnalı Sırplar’ın eski komutanı Ratko Mladiç’i tutuklamamasına rağmen, Sırbistan’a üyeliği getirebilecek ‘İstikrar ve İşbirliği Anlaşması’na onay verdiler.
Bu kararda, Lahey’deki BM Savaş Suçları Mahkemesi’nin Başsavcısı Serge Brammerts’in sunduğu rapor etkili oldu. Brammerts raporunda, Sırbistan’ın kendileriyle işbirliği yaptığı söyledi. Bunun üzerine Hollanda ve İngiltere vetolarını kaldırdı.
Genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu AB Komisyonu Üyesi Stefan Füle, Sırbistan’ın üyelik başvurusuyla ilgili görüş hazırlaması için AB Komisyonu’na yetki verilmesini talep etti. Sırbistan Başbakan Yardımcısı Bozidar Celiç ise “Gelecek yıl AB’ye aday ülke statüsü almak istiyoruz” dedi.

Bosna kasabı ölü ilan edilebilir

Haberin Devamı

1992-1995 yılları arasındaki Bosna Savaşı sırasında Bosnalı Sırpların komutanı olan ve Srebrenica’da 8000 Müslüman erkeğin katledilmesi, soykırım ve Saraybosna’nın 43 ay boyunca kuşatılmasından sorumlu tutulan Mladiç’in ailesi ise onun resmen ölü ilan edilmesi için bugün başvuruda bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!