Sıra şimdi hangi diktatörde ?

Güncelleme Tarihi:

Sıra şimdi hangi diktatörde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Şili eski diktatörü Augusto Pinochet'nin bir İspanyol yargıcın talebiyle İngiltere'de tutuklanması diğer diktatörlerin de adalete hesap vermesini gündeme getirdi. Fransa'da sürgünde yaşayan Haiti vatandaşları, 60 bin kişinin katledilmesinden sorumlu tuttukları, ‘‘Baby Doc’’ lakaplı Jean-Claude Duvalier ve babası François Duvalier'nin yargılanması amacıyla bir komite kurdular. İçişleri Bakanlığı ise 47 yaşındaki Duvalier'nin izini kaybettiklerini, Fransa'dan ayrılmış olabileceğini belirtti. 1971'de 19 yaşındayken Haiti'nin tek adamı olan Duvalier, 1986'dan Haiti'den kaçmak zorunda kalmıştı.

Amerikan Time Dergisi'nin son sayısındaki habere göre, Pinochet'nin başına gelenlerin ardından yabancı ülkelerde sakin bir yaşam süren diğer diktatörlerde huzur kalmadı. Time, Suudi Arabistan'ı yeğleyen Uganda'nın eski diktatörü İdi Amin, Haiti'ye korkunç vahşetler, işkenceler yaşatan Duvalier'yi sıraladı ve Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in de insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı suçlanabileceğini belirtti. Dergi, Bosna-Hersek ve Kosova katliamlarının baş sorumlusu olan Yugoslavya Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç'in şimdiye kadar neden suçlanmadığının ise bir türlü anlaşılamadığını yazdı.

Öte yandan, ‘karşı tarafta’ yer alan ülkelerin de batı dünyasının önde gelenleri hakkında dava açabileceklerine dikkat çeken Time dergisi, bu bağlamda Irak'ın eski ABD Başkanı George Bush hakkında, Körfez Savaşı sırasında sivillerin bulunduğu bir sığınağı bombalatarak yüzlerce masum insanın ölümüne yol açtığı gerekçesiyle takibat başlatılması talebinde bulunabileceği görüşüne yer verdi. Dergi, bir varsayım olarak, Arjantin'in de, İngiltere eski başbakanlarından Margaret Thatcher'i, savaş gemilerinden birini batırdığı gerekçesiyle mahkemeye verebileceğini öne sürdü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!