Sıra Gazze’nin son şehrinde İsrail’in hedefi Refah

Güncelleme Tarihi:

Sıra Gazze’nin son şehrinde İsrail’in hedefi Refah
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2024 07:00

İsrail Savunma Bakanı Gallant, Han Yunus’taki operasyonun büyük ölçüde tamamlandığını, yeni hedefin ise Mısır sınırındaki Refah olduğunu açıkladı. Halihazırda saldırılardan kaçan 1.9 milyon Filistinli Refah’ta sıkışmış durumda.

Haberin Devamı

İsrail ordusunun hava saldırıları Gazze’yi yerle bir etmeye devam ederken, Savunma Bakanı Yoav Gallant, ordunun yeni hedefinin bölgenin son şehri Refah olduğunu açıkladı. Gallant, ordunun şu anda güney güneydeki Han Yunus bölgesinde yaptığı gibi Mısır sınırındaki Refah’a da operasyon düzenleyeceklerini açıkladı.

HAN YUNUS BİTMEK ÜZERE

Gallant, Han Yunus’taki operasyonlarda Hamas’a büyük kayıp verdirdiklerini öne sürdü. “Hamas’ın Han Yunus tugayı dağılıyor, buradaki görevi tamamlıyoruz. Silahları yok, cephaneleri yok, 10 bin ölü, 10 bin yaralıları var” şeklinde konuşan İsrailli bakan, sonraki hedefin ise Mısır sınırındaki Refah olduğunu açıkladı. Gallant, “Refah’a ulaşacağız ve orada da terörist olan herkesi ortadan kaldıracağız” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

1.9 MİLYON KİŞİ YAŞIYOR

Ordunun Han Yunus’taki operasyonları sebebiyle yerlerinden 1.9 milyon Filistinli halihazırda Refah’a sıkışmış durumda. Temel altyapı hizmetlerinin çalışmadığı bölgede Filistinliler kalabalık konutlarda, çadırlarda hatta sokaklarda tıkış tıkış yaşıyor. Uluslararası yardım kuruluşları, temiz su olmadığı için hijyen şartlarının kötüleştiği şehirde, bulaşıcı hastalıkların gittikçe arttığı uyarısında bulunuyor. İsrail ordusunun Refah’a olası kara saldırısı, Kahire yönetimi ile mevcut gerilimi daha fazla artırma riski taşıyor. İsrail’in saldırılarından kaçan Filistinlilerin Mısır’a kitlesel şekilde göç etmek zorunda kalması ihtimali kadar, ordunun operasyonlarının Mısır topraklarına taşmasından da korkuluyor.

BELÇİKA’NIN GAZZE OFİSİ YERLE BİR OLDU

Belçika’nın kalkınma ofisi Enabel’in Gazze’de bulunan binası, İsrail bombardımanında yerle bir oldu. Gelişmeyi sosyal medya hesabından duyuran Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, “sivil binaların hedef alınmasını kabul edilemez olduğunu” belirtti ve konuya açıklık getirmesi için İsrail büyükelçisini bakanlığa çağırdığını duyurdu. İsrail’in saldırısı, Belçika’nın, BM Filistin Ajansı’na (UNRWA) finansman sağlamaya devam edeceğini açıklamasından birkaç gün sonra gerçekleşti. İsrail’in bazı UNRWA çalışanlarının Hamas’ın 7 Ekim saldırısında rol aldığı iddiasının ardından, pek çok ülke ajansa mali yardımları askıya almış, ancak Belçika “Acı çeken Filistinli sivillere desteğimizi sürdüreceğiz” açıklamasında bulunmuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!