Sincar kasabası Kürtlerin elinde

Güncelleme Tarihi:

Sincar kasabası Kürtlerin elinde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2015 20:38

Irak’ta Ezidilerin yaşadığı ve Musul ile Suriye’deki Rakka arasında bulunduğu için kilit önemde kabul edilen Sincar (Şengal) kasabası dün Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı Peşmerge birlikleri ve Ezidi güçlerinin eline geçti. Operasyonda terör örgütü PKK unsurlarının da yer aldığı iddialarını IKBY Başkanı Mesut Barzani, “Şengal’i Peşmerge kurtarmıştır” sözleriyle reddetti.

Haberin Devamı

IRAK’ta Musul’a bağlı Sincar’a (Şengal) yönelik önceki sabah Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinin ABD savaş uçakları desteğinde başlattığı operasyonda dün ilçe merkezi IŞİD’den geri alındı. Peşmerge güçleri ilçe merkezini tamamen ele geçirdiklerini ve kamu binalarına IKBY bayrağı astıklarını açıkladı. Amerikan AP’ye konuşan harekâta katılan Peşmerge komutanlarından Ghazi Ali, kasabaya üç koldan girdiklerini, çok az direnişle karşılaştıklarını söyledi. Ali, “Kimse karşı koymadı. Bazı el yapımı patlayıcılar ve birkaç keskin nişancı vardı. Ama çatışma olmadı” dedi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani de, “Şengal’in kurtarıldığını ilan ediyorum. Şengal’i Peşmerge kurtarmıştır. Peşmergenin dışında hiçbir güç bu operasyonda yer almamıştır” dedi. 

Haberin Devamı

‘SADECE PEŞMERGE VAR’: Barzani, PKK ve Şii Haşdi Şabi milislerinin de operasyona katıldığına dair iddiaları yalanladı. Barzani, Peşmerge dışında hiçbir gücün Sincar operasyonuna katılmadığını belirterek, “Sadece Peşmerge Şengal’i kurtarmış ve zafer elde etmiştir. Şengal’de Kürdistan bayrağı dışında hiçbir bayrağa müsaade edilmeyecektir. Başka güçler var olsaydı şimdiye kadar neredeydiler” dedi. ABD ve diğer koalisyon güçleri ile “dost ülkelere” teşekkür eden Barzani, “Şengal zaferi, Kürtler için büyük öneme sahiptir” dedi.

NYT’NİN PKK İDDİASI: Amerikan New York Times (NYT) gazetesi ise birbirleriyle rekabet eden Peşmerge ve PKK’nın iki ayrı koldan kasaba merkezine girdiğini yazdı. Gazetenin haberine göre PKK grubunun içinde yer alan Alman film yapımcısı Carsten Stormer, “Tepeden aşağıya koştuk, baskınlardaki gibi, bütün gün sadece bir IŞİD savaşçısının ölüsünü gördüm” dedi. NYT’ye konuşan PKK’lı gruba liderlik Agit Kalari, Sincar belediye binasına ilk kendilerinin geldiğini, tahıl silosu ve hastaneyi ele geçirdiklerini belirterek, “Sabah altıda biz Sincar’daydık. Peşmerge’den dört saat önce. Kenti kurtardıktan sonra, Peşmerge kamyonetleriyle geldi” dedi.

BİLGİ NOTU

Ezidilerin yoğun olarak yaşadığı Sincar ilçesi 3 Ağustos 2014’te IŞİD’in eline geçmişti. İlçeyi geri almak üzere önceki sabah 6 bini Peşmerge kalanı Ezidilerden oluşan 7 bin 500 kişilik bir askeri güç harekete geçmişti. İngiliz BBC önceki gün, harekâta 300 PKK’lının da katıldığını öne sürmüştü. Stratejik konumundan ötürü Sincar’ın alınması IŞİD’in elindeki Musul’u ele geçirmek için son derece önemli. Gelişme ayrıca Suriye’de IŞİD’in merkezi Rakka ile Musul arasındaki bağlantıyı kesintiye uğratmak için kritik olarak kabul ediliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!