Simitis yerel seçimlerde hezimete uğradı

Güncelleme Tarihi:

Simitis yerel seçimlerde hezimete uğradı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yunanistan'ı Avrupa Para Birliği'ne sokabilmek için iki yıldır kemer sıkma politikası uygulayan Yunan Başbakanı Kostas Simitis, önceki gün yapılan yerel seçimlerde hezimete uğradı. Simitis'in uğradığı hezimette, AB politikasına karşı tepkinin yanı sıra, PASOK içindeki parçalanma büyük rol oynadı.

İktidardaki PASOK partisi, büyük oy kaybına uğrarken, önemli kalelerini de kaybetti. Atina'dan sonra, Selanik, Patras, Larissa ve Pire belediye başkanlıkları da ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi'nin (YDP) eline geçti. PASOK, 1994'te kazandığı 42 valilikten ancak 22'sini koruyabildi, YDP ise, valilik sayısını 12'den 28'e yükseltti.

Seçimlerin üzerinden 24 saat geçmeden, Yunan Başbakanı'nın AB ile bütünleşme politikasından taviz verip vermeyeceği tartışılmaya başlandı. Yunan basını, uğradığı hezimetin ardından, Simitis'in politika değiştirmek zorunda kalacağını savunuyor. Simitis ise yaptığı ilk açıklamada, PASOK'un uğradığı hezimeti, YDP ile Komünist Partisi KKE'nin kurduğu ittifaka bağladı. PASOK'un aldığı sonuçların, umulanın gerisinde kaldığını kabul eden Simitis asıl önemli olanan genel seçimler olduğunu savundu.

Bu arada, Yunanistan'da yeni düzenleme ile köylerin birleştirilmesi sonucu bölge belediye statüsü kazanan Gümülcine'ye bağlı Susurköy'de Erdoğan Sait, Kozlukebir'de Halil Mehmet, Mustafçova'da ise Mustafa Aga belediye başkanı seçildi. Geçen hafta yapılan ilk tur seçimlerde Sirkeli'de Hasan Hakkı Kaşif belediye başkanı seçilmişti. Yunanistan'da ilk kez 4 Türk belediye başkanı seçilmiş oldu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!