Simitis’i Apo’nun kadınları kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Simitis’i Apo’nun kadınları kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Apo yüzünden büyük sarsıntı geçiren Yunan hükümeti PKK'lı üç kadın militanın ülke dışına çıkarılması için Kenya'yı sonunda ikna edebildi. Araya Amerikalılar’ın da girmesiyle Kenyalı yetkililerin izin vermesi üzerine dün militanları alıp Atina'ya getiren Kostas Simitis hükümeti böylelikle düşmekten kurtuldu.

Öcalan fiyaskosundan sonra büyük bir siyasi krize sürüklenen Simitis hükümeti, Kenya'nın başkenti Nairobi'deki Yunan Büyükelçiliği'nde 10 gündür Kenya polisinin ablukası altında bulunan üç PKK'lı kadın yüzünden dün bir kez daha sallandı.

Öcalan'ı Türkiye'ye satmakla suçlanan ve bu yüzden üç bakanından olan Simitis hükümeti, bu kadınları kurtaramadığı takdirde topyekün devrilecekti. Atina'daki kaosun daha da derinleşmesine seyirci kalamayan Amerikan yönetimi son dakikada devreye girerek, PKK'lı kadın militanların ülkeden ayrılmasına göz yumulması için Kenya'yı ikna etti.

Böylece Öcalan'ın yanındaki üç PKK'lı kadın özel bir uçakla, Yunan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Pavlos Apostolidis eşliğinde Atina'ya geldi; Simitis kabinesi de düşmekten kurtulmuş oldu.

15 Şubat günü Öcalan'ın tutuklanıp Türkiye'ye götürülmesinin ardından Yunan Büyükelçiliği’nde kalan üç PKK'lı kadın yüzünden 10 gündür yaşanan kriz önceki gece doruğa çıktı.

Yunan hükümeti, Kenya nezdinde yaptığı bütün girişimlerde üç kadının büyükelçilikten çıkar çıkmaz tutuklanmayacağı güvencesini alamadı. Önceki gece, krizi çözebilmek için Yunan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Pavlos Apostolidis özel bir uçakla Kenya'ya gitti.

Apostolidis de Kenya hükümeti nezdinde yaptığı girişimlerden kesin bir güvence alamayınca, bu kez Yunan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu bizzat devreye girdi.

Papandreu dün sabah AB dışişleri Bakanları’nın yanı sıra İsrail Dışişleri Bakanı Ariel Şaron'u telefonla aradı ve üç PKK'lı kadının Nairobi'den çıkartılması için yardım istedi. Papandreu umduğunu bulamayınca son çare olarak ABD'nin Atina Büyükelçisi Nicolas Burns'le görüşüp yardım istedi.

Bu görüşmenin ardından ABD devreye girdi ve Kenya'dan yazılı güvence aldı. Hemen ardından üç kadın militan Yunanlı müsteşarla birlikte elçilikten çıkarak havaalanında kendilerini bekleyen Fransa'ya ait bir uçağa bindiler ve Nairobi'den ayrıldılar.

Atina Havaalanı’nda büyük bir kalabalık tarafından beklenen uçağın rotasının güvenlik nedenleriyle askeri havaalanına çevrildiği kaydedildi. Terör örgütü yandaşları ve Yunanlı destekçilerinin oluşturduğu kalabalık arasında, Apo'yu ‘‘yasadışı bir biçimde’’ Yunanistan'a getirdiği açıklanan emekli Amiral Andonis Naksakis'in de bulunması dikkat çekti. Yunanistan Basın Bakanlığı Genel Sekreteri Nikos Athanasakis, 3 kadın teröristin bir otelde ağırlanacağını belirterek, ‘‘Şu an başka bir ayrıntı veremem’’ dedi. MEGA Televizyonu’na açıklama yapan Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, ‘‘Görevimizi yaptık. Kürt halkına borcumuzdu’’ dedi.

PKK yandaşları ve Yunanlı destekçilerinin oluşturduğu bir grup dün yine Atina'da gösteri yaptı. Yunanistan Parlamentosu önünde gösteri başlattı. ABD Büyükelçiliği'ne doğru yürüyen çok kalabalık bir grup Öcalan'ın tutuklanmasını protesto ederek Türk ve Amerikan bayrağı yaktılar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!