Şimdilik tehlike geçti

Güncelleme Tarihi:

Şimdilik tehlike geçti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2010 00:00

İsveç’in güneyi ve Helsinki’deki bazı sınırlamalar haricinde, 20 bin fitin altındaki hemen hemen tüm Avrupa hava sahası ulaşıma açıldı. ICAO Genel Sekreteri Raymond Benjamin tehlikenin geçtiğinin söylenebileceğini, uçuşlar için ciddi bir risk bulunmadığını söyledi.

AVRUPA hava trafik güvenliği kuruluşu Eurocontrol, İzlanda’daki yanardağın yol açtığı kül bulutları nedeniyle konulan sınırlamaların büyük oranda kaldırıldığını açıkladı. Açıklamada, İsveç’in güneyi ve Helsinki gibi bazı bölgelerdeki sınırlamalar haricinde, 20 bin fit altındaki hemen hemen tüm Avrupa hava sahasının kullanılabilir olduğu belirtildi. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) da Avrupa’ya uçuşların güvenli hale geldiğini açıkladı.

İptal tartışması

ICAO Genel Sekreteri Raymond Benjamin tehlikenin geçtiğinin söylenebileceğini, uçuşlar için ciddi bir risk bulunmadığını söyledi. Kapatılan hava sahaları da birer birer açılıyor. Danimarka, Norveç, Finlandiya, Almanya, Hollanda, İngiltere, İsveç, Polonya, Fransa hava sahaları açıldı.

İngiltere’nin hava sahasının açılmasının ardından 6 günlük uçuş yasağı tartışma yarattı. “Bu kadar iptale gerek var mıydı?” diye yazan Guardian Gazetesi, hava sahasının açılma kararında British Airways (BA) İcra Kurulu Başkanı Willie Walsh’un etkili olduğunu, hükümet ve hava trafik kontrol servisinin Walsh’un eleştirileri, üzerine geri adım attığını yazdı. Times Gazetesi ise AB yasaları uyarınca havayolu şirketlerinin yolculara yiyecek ve barınma hizmeti sunmakla yükümlü olduğunu, ancak şirketlerin on binlerce yolcunun bu yöndeki taleplerini reddettiğini yazdı.

Rötarlara dikkat

TÜRK Hava Yolları (THY), kül bulutlarının dağılmaya başlamasıyla uçuşa açılan Almanya’nın Frankfurt, Berlin, Münih, Düsseldorf, Hamburg, Nürnberg, Stuttgart, İngiltere’nin Londra, Manchester, Hollanda’nın Amsterdam, Danimarka’nın Kopenhag şehirlerine seferlerini yeniden başlattı. İngiltere ve Avrupa hava sahalarının açılmasıyla easyJet de dün sabah itibariyle uçuşlarına yeniden başladı. Havayolu yetkilileri, seferlerdeki kesintinin kapsamı nedeniyle normal operasyonlara dönmenin birkaç gün alacağını ve rötarların yaşanabileceğini açıkladı..
/images/100/0x0/55eb33faf018fbb8f8b20a7c


Volkan hatırası

Volkan külleri nedeniyle İtalya’dan Berlin’e kara yolu ile dönmek zorunda kalan Almanya Başbakan Angela Merkel, mola verirken karşılaştığı Türk işadamı Alper Güler’e dert yandı. Merkel ile Leipzig yakınlarındaki Osterfelde’deki dinlenme tesislerinde karşılaşan Güler, “Merkel’e benzincide yürüyüş yaparken rastladık. Selamlaştık, ayak üstü sohbet ettik. Bana çok şansız ve aksiliklerle dolu bir yolculuk yaptığını söyledi. Çok yorgun gözüküyordu. Fotoğraf çektirme isteğimi kabul etti. Çok sıcak davrandı, kıyafetleri de çok sadeydi” dedi.

Normale dönüş sevinci

Berlin’deki Tegel Havalimanı’ndaki uçuş yasakları büyük ölçüde kalktı. İngiltere’deki Manchester Havalimanı’nda günlerdir mahsur kalan 3 kişilik aile, sefaletin sona ermesinden çok mutlu oldu. Aile reisi uçma sevincini böyle yaşadı. Avrupa’nın en işlek havalimanı Heathrow da açıldı. İngiltere’nin başkenti Londra yakınlarındaki Gatwick Havalimanı’nda bekleyen çift, iyi haberi birbirlerine sarılarak kutladı.

% 80 azaldı

Eyjafjallajokull buzullarından yükselen kül ve toz bulutu giderek azalıyor. İzlanda Sivil Koruma Birimi’nin sözcüsü de yanardağın faaliyetinin cumartesi gününe göre yüzde 80 azaldığını açıkladı. Kül bulutunun 3 bin metrenin altında olduğu ve daha da düşebileceğini söyleyen sözcü, kül bulutunun Atlas Okyanusu’na dönmesinin beklendiğini söyledi.

Bakan: Asit yağmuru olamaz

ÇEVRE ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, TBMM kulisinde yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Kül bulutları Sinop, Zonguldak’a kadar geldi. Ani rüzgar etkisiyle küller yön değiştirdi. Kısmi olarak şimdi Avrupa’yı etkiliyor. Bu bulutların asit yağmuruna neden olacağı iddiaları doğru değil. Çünkü, bu küller, 10 bin metrede atmosfere dağılıyor. O yükseklikte atmosfer hareketi olmaz. 4 kilometre ve altında yağmur oluşuyor. Bu nedenle asit yağmuru meydana gelmez. Vatandaş ‘şemsiye almadan çıkmasın’ diyenler var. Bunların hiçbiri doğru değil.”

Küller uçaktan daha zararsız

İngiltere’deki Durham Üniversitesi’nin tahminlerine göre, patlamanın ilk günlerinde çevreye yayılan karbondioksit günde 150 bin ton oldu. Avrupa Çevre Kurumu’nun 2007’deki verilerine göre, 32 Avrupa ülkesindeki hava trafiğinin günde yaydığı karbondioksit miktarı ise 510 bin ton. Yanardağın külleri, İzlanda’nın başkenti Reykjavik’teki doğal hayatı da etkiledi. Bazı kuşlar, havadaki küllerden etkilenerek hayatını kaybetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!