Şili devleti Pablo Neruda'nın Pinochet rejimi tarafından öldürülmüş olabileceğini kabul etti

Güncelleme Tarihi:

Şili devleti Pablo Nerudanın Pinochet rejimi tarafından öldürülmüş olabileceğini kabul etti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2015 10:47

Şili devleti, Nobel'li şair Pablo Neruda'nın General Augusto Pinochet'nin darbeyle iktidara gelmesinin ardından öldürülmüş olabileceğini kabul etti.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı, Neruda'nun resmi evrakta belirtildiği gibi prostat kanserinden ölmediği yönündeki haberlerin ayyuka çıkmasının ardından dün bir açıklama yaptı.

İngiliz Guardian'ın haberine göre; İçişleri Bakanlığı, İspanyol El Pais gazetesi tarafından yayınlanan bu yılın Mart ayına ait bir bakanlık belgesini teyit etti.

Bu belgeye göre; "Neruda'nın ölümünde, üçüncü bir tarafın sorumluluğu olasılık dahilinde ve kuvvetle muhtemel" ifadesi yer aldı.

Fakat Bakanlık, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için Nisan 2013'te Neruda'nın mezarını açan uzmanların nihai bir sonuca ulaşmadığını da belirtti. 

Ancak yapılan testlerde ünlü şairin zehirlenerek öldürüldüğüne dair bulguya rastlanmamıştı. 

Şili devleti Pablo Nerudanın Pinochet rejimi tarafından öldürülmüş olabileceğini kabul etti


ASİSTANI OSORIO'NUN İDDİASI ÜZERİNE MEZAR AÇILDI


Şili'deki Adli Tıp Servisi'nin Müdürü Patricio Bustos, mezarın açılmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "bir saat süren çalışmadan sonra tabutun çıkarıldığını ve Neruda'nın tabutunun iyi durumda olduğunu" belirtmişti.

Haberin Devamı

Neruda'nın ailesi Nobelli şairin 1973'te prostat kanserinden öldüğüne inanırken, Şili mahkemesi Neruda'nın asistanı Manuel Osorio'nun iddialarını kabul ederek, mezarın açılması yönünde karar vermişti.

Osorio, Neruda'nın General Pinochet'nin ajanları tarafından zehirlendiğini iddia ediyordu. Neruda'nın yeğeni Rodolfo Reyes de dayısının zehirlendiğini açıkça dile getiren aileden ilk isim olmuştu. 

O ŞÜPHE HEP GÜNDEMDE

Prostat kanseri olduğu bilinen Neruda, askeri darbe sonrası dostlarının işkence görmesi ve öldürülmesi karşısında sarsıntıya uğramıştı. Sürgüne gidip, Pinochet rejiminin insanlık dışı faaliyetlerini dünyaya duyurmaya karar veren Neruda, planlanan gidiş tarihinden bir gün önce ambulansla Santiago'da kanser tedavisi gördüğü hastaneye kaldırıldı. Resmi açıklamaya göre; Neruda, 23 Eylül 1973'te 69 yaşındayken doğal nedenler sonucu hayatını kaybetti. Fakat darbe rejiminin Neruda'nın ölümünde parmağı olduğu şüphesi ölümünden bu yana dile getiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!