Silahlanmaya son

Güncelleme Tarihi:

Silahlanmaya son
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2010 16:55

YUNANİSTAN’ın içinde bulunduğu mali kriz malumunuz...

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu’nun “hırçın” parlamenteri ve 68 kuşağının efsanevi lideri Daniel Cohn-Bendit ilginç bir öneriyle ortaya çıktı.
“Kızıl Dany” lakaplı politikacı, Türkiye’ye AB içinde yer verilmesi halinde, Yunanistan’ın askeri harcamalarını azaltabileceğini ve daha büyük bir ekonomik krize girmekten kurtulabileceğini söyleyerek, özellikle Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’e “Türkiye’ye yönelik politikanı değiştir !” çağrısı yaptı.
Yeşiller Grubu lideri Cohn-Bendit, Fransa’nın Yunanistan’a mali yardım konusunda ki “iki yüzlülüğünü” de duyurarak, Yunanistan’a yapacağı yardımı, uçak ve helikopter ihalelerinin Fransız firmalarına verilmesi koşuluna bağlamakla suçladı.
Kızıl Dany’nin bu çağrısı yabana atılır cinsten değil.
Çünkü hem Türkiye hem de Yunanistan, “Bir gün savaşabiliriz” duygusuyla sürekli olarak silahlanıyorlar. Bu silahlanma, iki ülkeye de pahalıya mal oluyor.
Eğer Türkiye AB içinde yer alırsa, bu durum iki ülkenin de çıkarına hizmet edecek.

Haberin Devamı

                               ***

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 13-15 Mayıs tarihlerinde, yanında kalabalık bir heyetle Atina’ya gidiyor.
Bu gezi, iki ülkenin “Askeri Harcamalarını” yeniden gözden geçirmeleri için çok önemli bir fırsat sunuyor. Türkiye bu konuda Atina’ya “dost eli” uzatmaya hazır. Bu eli tutacak bir muhatap arıyor. Yunanlılar artık, “Türkofobi”den kurtulmalı ve bir gün Türklerin ülkelerine saldıracağı duygusuna son vermelidirler.
AB içinde silaha en çok para yatıran Yunanistan, aynı zamanda Türkiye’nin silahlanma harcamalarını artıran önemli bir rakip konumunda. Yunanıstan’ın 85 milyar dolara yakın silahlanma yatırımı yaptığı son 10 yılda Türkiye de, 130 milyar dolarlık harcama gerçekleştirdi.
Her iki ülkenin nüfuslarına oranlandığında, son 10 yılda kişi başı askeri harcama Yunanistan’da 7.709, Türkiye’de ise 1.858 dolar olarak gerçekleşti.
Şimdi Yunanistan, içinde bulunduğu bataktan kurtulmak için hem AB’nin, hem de IMF’nin parasına muhtaç konumda...
IMF de, bu parayı ancak Yunanistan’ın askeri harcamalarını kısması şartıyla verecek. Bu durum, Atina’nın Ankara ile sorunlarını çözmesi için de çok önemli bir fırsat yaratıyor.  AB, 80 milyar Euro, IMF ise 30 milyar Euro yardım yapacak. Toplam 110 milyar Euro’nun bir kısmının “silah” için harcanmasına belki “Sarkozy kurnazlığı” izin verebilir ama, bu paranın 23,4 milyar Euro’sunu karşılayacak olan Almanya’nın buna sessiz kalmaması gerekiyor.
İşte bu nedenle, -Sarkozy’i bilmem ama- Merkel’in, Alman halkının cebinden çıkacakları düşünüyorsa, Türkiye’nin AB üyeliğine destek vermesi için bir başka neden daha ortaya çıkıyor. Bu destek Yunanistan’ı büyük bir yükten kurtaracak. Alman halkının parası da boşa gitmeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!