İdomeni'de yaşanan trajediye BM'den sert tepki

Güncelleme Tarihi:

İdomenide yaşanan trajediye BMden sert tepki
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2016 09:50

Yunanistan’ın Makedonya sınırındaki İdomeni şehrinde dün sınırı geçmek için harekete geçen sığınmacılara plastik mermi ve gazla müdahale edildi. 300'den fazla sığınmacı yaralandı. Bu olaya BM'den çok sert tepki geldi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden yapılan açıklamada, "İdomeni'de yaşanan şiddet ve sığınmacılara göz yaşartıcı gaz ile müdahale edilmesi son derece endişe verici" dendi.

Haberin Devamı

Yunanistan Makedonya sınırında bekleyerek Avrupa'ya geçmeyi bekleyen sığınmacılar Makedonya ordusu tarafından sınıra örülen tel örgüleri yıkmaya çalıştı.

İdomenide yaşanan trajediye BMden sert tepki


Sığınmacılara sert müdahale eden Makedonya polisi göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı. AFP'nin haberine göre müdahalede 300'den fazla sığınmacı yaralandı.

Yunanistan-Makedonya sınırında, askerlerin müdahalesine maruz kalan bir sığınmacı, "Makedonya askerleri bize saldırdı, Biz savaş için gelmedik, biz savaştan kaçtık ama burada başka bir savaş bulduk. Askerler bize ateş ediyor burada suç işleniyor" dedi.

İdomenide yaşanan trajediye BMden sert tepki


'İÇLER ACISI BİR DURUM'

Haberin Devamı

Makedonya yönetimi ise sadece gözyaşartıcı gaz kullandığını açıkladı. Yunan hükümetinin göç koordinatörleri sözcüsü George Kyritsis, müdahalenin son derece tehlikeli ve kabul edilemez olduğunu söyledi. Kyritsis, "Savunmasız halka karşı gelişigüzel bir şekilde kimyasal gaz ya da plastik mermi kullanımı tehlikeli ve içleracısı bir eylem" diye konuştu.

İdomenide yaşanan trajediye BMden sert tepki


BM AÇIKLAMA YAYINLADI


Konuya BM de tepkisiz kalamadı. BM Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden yapılan açıklamada, Avrupa'nın farklı sınırlarında, güvenlik güçleri ve savaştan kaçan yardıma muhtaç sığınmacılar arasında zaman zaman yaşanan gerginliğin hem sığınmacıların hem de Avrupa'nın imajına zarar verdiği ifade edilerek, "Dün İdomeni'de yaşanan şiddet ve sığınmacılara göz yaşartıcı gaz ile müdahale edilmesi son derece endişe verici" dendi.

İdomenide yaşanan trajediye BMden sert tepki


Yaklaşık 12 bin sığınmacının bulunduğu İdomeni kampında bir aydır sınırların açılmasını bekleyen sığınmacıların bekleyişi sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!