Şenocak: Türk sistemiyle karşılaştırıldığında Almanya bir din devleti

Güncelleme Tarihi:

Şenocak: Türk sistemiyle karşılaştırıldığında Almanya bir din devleti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2007 13:38

Almanya'da tanınan yazar Zafer Şenocak, Türkiye'deki laik sistemle mukayese edildiğinde, “Almanya'nın neredeyse bir din devleti gibi göründüğünü” belirtti.

Haberin Devamı

Şenocak, Frankfurter Rundschau gazetesi için “Türk Devrimi” başlığıyla yazdığı makalede, Türkiye'de din ve devlet işlerini birbirinden ayıran Atatürk'ün kurduğu laik sistemi överek, şu görüşlere yer verdi:

“Türk sistemiyle mukayese edildiği zaman, Almanya neredeyse bir din devleti. Kilise vergisi gibi bir şey Türkiye'de düşünülemez. Ayrıca Almanya'da devlet dinlere karşı tarafsız değil. Müslümanları, devlet tarafından yönetilen bir din işleri dairesi kontrol ediyor. Diğer dinlere de çok sayıda kısıtlama getiriliyor, misyonerlik zorlaşıyor, hatta imkansız hale geliyor. Bu sistemin reforma ihtiyacı var. Hatta şu sıralar, milliyetçi bir şekilde yönlendirilen İslamiyet'e karşı cephe olarak kullanılıyor.”

Birçok kişinin Türkiye'de “ılımlı bir İslam”ın varlığından söz ettiğine dikkati çeken Şenocak, demokrasiyle açık bir toplumu ve liberal düşüncelerle dini inançları birbiriyle bağdaştıran “modern bir İslam”dan söz edilmesinin daha doğru olacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Türkiye'de şeriat ve dini bir devlet isteyenlerin sayısının gittikçe azaldığını kaydeden Şenocak, “Türkiye'deki İslam, özellikle toplumda
gittikçe daha yoğun şekilde temsil edilen kadınlar sayesinde modernliğe ulaştı” görüşünü dile getirdi.

Şenocak, Türkiye'de insanların sadece büyük kentlerde değil, kırsal kesimde de tahmin edilenden çok daha hızlı bir şekilde geliştiğini belirterek, dünyada çok sayıda Müslüman teoloğun demokratik kurallarla dini kuralların birbirine uyumlu olup olmadığını tartıştığı bu dönemde, Türkiye'de bu uyumun çoktan hayata geçirildiğini kaydetti.

Avrupa'da çok sayıda insanın, Avrupa'nın temel kültürünün Hristiyan ve Yahudi inancına dayandığı düşüncesinde olduğunu hatırlatan Şenocak, orta çağda yaşayan Müslüman felsefecilerin düşüncelerini okuyan ve araştıran insanların, Avrupa kültürünün temelinde Müslüman inancının da yaygın olduğunu keşfedeceklerini belirtti.

Ankara'da 1961 yılında doğan Zafer Şenocak, 1970 yılında ailesiyle birlikte gittiği Münih kentinde Alman edebiyatı, felsefe ve siyaset bilimi üzerine eğitim görmüştü. Şenocak, 1990 yılından bu yana Berlin'de yaşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!