Senatöre ’makak’ cezası

Güncelleme Tarihi:

Senatöre ’makak’ cezası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2006 00:00

ABD, kasım ayında yapılacak Kongre seçimleri öncesinde ’maymun skandalı’ ile çalkalanıyor. Hintli bir gence ’makak maymunu’ diye bağırarak ırkçılık yapmakla suçlanan Senatör George Allen, medyada özür üzerine özür dileyerek siyasi kariyerini kurtarmaya çalışıyor.

ABD’de seçim kampanyası sırasında Hint asıllı bir Amerikalıya "makak maymunu" diye bağıran Cumhuriyetçi senatör George Allen, "ABD başkanlığı hayallerine" veda ederken, Virginia eyaletinde sürdürdüğü Senato yarışındaki şansını da sıkıntıya soktu.

Başkan George Bush’un Cumhuriyetçi Partisi’nin muhafazakar kanadından olan George Allen’ın ’ırkçılıkla’ suçlanmasına neden olan olay, ay başında bir parti mitingi sırasında yaşandı. Başlangıçta 20 yaşındaki Hintli üniversite öğrencisini parti için çalışan bir gönüllü zanneden George Allen, S.R.Sidarth’ın Demokrat Parti taraftarı olduğunu anlayınca, "Hey, oradaki sarı gömlekli, makaka veya adın neyse, benim rakibin adına çalışıp her yerde beni çekiyorsun. Amerika ve Virginia’ya hoşgeldin" dedi. Allen’ın bu sözleri üzerine toplantıda bir kahkaha dalgası yaşanırken, çocuk Senatörü ırkçılık yaparak kendisini küçük düşürmekle suçladı.

ABD BAŞKANI BUSH SENATÖRE DESTEK VERDİ
/images/100/0x0/55eafafcf018fbb8f8a32c55


Olay kısa sürede skandala dönüştü ve Allen, hakaret ettiği Hint asıllı öğrenciyi cep telefonundan arayarak özür dilemek zorunda kaldı. Virginia Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği okuyan Sidarth ise "bu sözden çok alındım, ama senatör özür dilemekle iyi yaptı" dedi.

Siyasi gözlemciler, 2008 yılındaki ABD başkanlık seçimine Cumhuriyetçi Parti’den aday olma niyeti bulunan Allen’in bu hayalinin kesinlikle tehlikeye girdiğini belirttiler. Kasımda yapılacak Kongre seçiminde Virginia eyaleti senatörlüğü için yarışan Allen’in bu kampanyası da zora girdi. Sadece iki ay önceki anketlerde Allen, Demokrat rakibinin yaklaşık 20 puan önünde giderken, "Makaka skandalı" sonrasında bu fark, üç puana düştü. Skandala karşın Başkan Bush, hafta içinde Allen’in seçim kampanyasına katılarak senatöre destek ve moral verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!