Selanik’te ‘Atatürk’ adını verir mi

Güncelleme Tarihi:

Selanik’te ‘Atatürk’ adını verir mi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2010 00:00

Ulu Önder’in doğum yeri Selanik’te ‘Aziz Dimitrios’ sokağının adını ‘Kemal Atatürk Sokağı’ olarak değiştirmeyi öneren Yiannis Butaris önceki günkü yerel seçimlerde sürpriz bir sonuçla kentin belediye başkanlığını kazandı. Büyük tepkilere maruz kalan Butaris’in şimdi önerisini gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği merak konusu.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN’ın ünlü şarap üreticilerinden Yiannis Butaris, pazar günkü yerel seçimlerin ikinci turunda büyük bir sürpriz yaparak 329 oy farkla, yaklaşık 110 bin seçmenin oy kullandığı Selanik’te belediye başkanı seçildi. Eski bir alkolik olan ancak ABD’de tedavi gördükten sonra yıllardır ağzına içki koymayan Butaris, aşırı milliyetçi kesimi ve kiliseyi karşısına almasına rağmen rakibi ana muhalefetteki Yeni Demokrasi (ND) partisi adayı Kostas Gulekas’ı “foto finiş”le yenmeyi başardı. Gulekas aradaki farkın çok küçük olduğundan oyların yeniden sayılmasını istedi. İktidardaki PASOK ve küçük sol ve liberal partiler tarafından desteklenen Butaris, birkaç yıl önce Selanik’te bir sokağa Atatürk’ün adının verilmesini önerdiğinde büyük tepkilere maruz kalmıştı. Aşırı milliyetçi LAOS Partisi’nin lideri Yorgo Karancaferis “Selanik’te Ayios Dimitrios (Aziz Dimitrios) sokağının adını Kemal Atatürk sokağı olarak değiştirmek isteyen birini desteklememiz sözkonusu olamaz” demişti.
Metropolite inat kazandı
Seçim öncesi bir sokağa Atatürk’ün adının verilmesi önerisine hiç değinmeyen Butaris’in şimdi belediye başkanı bunu gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği merak konusu. 1997 yılında 40 ayrı etiket ile 45 ülkeye ihracat yapan 130 yıllık “Butaris Şarapçılık” imparatorluğunun yönetimini kardeşi Kostas’a bırakarak yerel yönetim konularıyla ilgilenmeye başlayan Butaris’in zaferi, Selanik’te son derece etkili olan Metropolit Anthimos ile kavgası düşünülürse ayrı bir önem taşıyor. Selanik Atatürk sempatizanı bir belediye başkanı seçerken, bölge valiliğini aşırı milliyetçi görüşleri ile tanınan Panayotis Psomiadis kazandı. Karadeniz kökenli Psomiadis’in son olarak Trabzon’daki Sumela manastırında gerçekleştirilen dini ayine katılması bizzat Patrik
Bartholomeos tarafından engellenmişti.

Haberin Devamı

Batı Trakya’da 3 Türk başkan

İkinci turda Batı Trakya’da Yassıköy (İsmet Kadı), Kozlukepir (İbrahim Şerif) ve Mustafçova (Mustafa Çukal) belediyelerini Türk adaylar kazandı. Türkler, Batı Trakya ile Makedonya bölgesi vilayeti meclisinde de 6 üye ile temsil edilecek. Türklerin oyları, Gümülcine ve İskeçe Belediye başkanları ile bölge valisinin seçiminde de
son derece etkili oldu.

Atina’da hegemonya bitti

Haberin Devamı

BAŞKENT Atina da Selanik gibi siyasetçi veya siyasi parti üyesi olmayan bir belediye başkanı seçti. Tahminlerin aksine yüzde 51.94 alarak Atina belediyesinde çeyrek asırlık Yeni Demokrasi “hegemonyasına” son veren Yorgo Kaminis de Türkiye ile yakından ilgileniyor. Türkiye, belediye başkanlığı için adaylığını koymadan önce Yunanistan’ın uzun yıllar “ombudsman”ı (halkın avukatı-kamu denetçisi) olan Kaminis’i 2005 yılında Türk ombudsmana işi öğretmesi için seçmişti. Ancak, Türkiye daha sonra ombudsman ile ilgili yasa tasarısını askıya almıştı. Pasok’un desteklediği adaylar iki turda 13 bölge valiliğinden 8’ini kazandı. Toplam 325 belediyenin 185’ini PASOK’un desteklediği adaylar kazandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!