Seks geçici hafıza kaybına yol açıyor

Güncelleme Tarihi:

Seks geçici hafıza kaybına yol açıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD Başkanı Bill Clinton, ‘uygunsuz ilişkiye’ girdiğini itiraf ettiği Monica'nın anlattığı bazı şeyleri hatırlamadığını savunurken meğerse doğruyu söylüyormuş. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre seks, bazı kişilerde geçici hafıza kaybına yol açabiliyor.

The Lancet adlı tıp dergisinde yayınlanan araştırma ABD'nin Baltimore kentindeki Johns Hopkins Hastanesi'nin hematoloji uzmanlarından Chi Van Dang ve Lawrence Gardner tarafından gerçekleştirildi.

Araştırma sonucuna göre tuvaletini yapmak, doğurmak ya da cinsel ilişki bazı kişilerde 6 ile 12 saat arasında hafıza kaybına yol açıyor, yani kişi bu sürede yaşanan olayları daha sonra hatırlamıyor.

Bilim adamları sözkonusu hafıza kaybını cinsel ilişkiden yarım saat sonra hastaneye kaldırılan 72 ve 75 yaşındaki iki hastada belirlediler. Cinsel ilişkiden sonra bilinçleri yerinde ancak hafızaları allak bullak olan hastalara tıp dilinde ‘Valsalva krizi’ diye anılan hafıza kaybı teşhisi konuldu.

Kan gitmiyor

Teoriye göre cinsel ilişki sırasında sempatik sinir sistemi harekete geçiyor, beyin damarlarında oluşan yoğun basınç sonucunda kan akışı kısa süreli sekteye uğruyor. Bunun sonucunda beynin orta bölümlerine kan gitmiyor. Kan akışında görülen düzensizlik de hafıza kaybına yol açıyor.

Deng, makalesinde, ‘Şimdiki ABD Devlet Başkanı’nın adını hatırlayamayan hastalarımızda olduğu gibi başkanın kaçamaklarında yaşadığı Valsalva manevraları özel bazı anları hatırlamamasına böylece de global ekonomik krizin yaşandığı şu günlerde uluslararası istikrarın korunmasını sağlamış olabilir' yorumunu yaptı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!