Seçim tamam sayım sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Seçim tamam sayım sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2022 07:00

ABD dün milyonlarca seçmen, valilik ve Kongre ara seçimleri için sandık başına gitti. Seçimler Biden yönetimi ve geri dönmek isteyen eski Başkan Trump için de referandum anlamı taşıyor. Pennsylvania’da Cumhuriyetçi Dr. Mehmet Öz kazanırsa, Senato’nun ilk Türk kökenli üyesi olacak.

Haberin Devamı

ABD’de dün milyonlarca kişi ara seçim için sandık başına giderken, iş oyların sayımına kaldı. Türk cerrah Mehmet Öz’ün Pennsylvania eyaletinden katıldığı Senato seçimini kazanması durumunda ABD tarihinde ilk defa bir Müslüman senatör göreve gelecek. Anketlerde aylardır Demokrat rakibi John Fetterman’ın gerisinde görülen Dr. Öz, son günlerde eski Başkan Donald Trump’ın da desteğiyle bazı anketlerde rakibini geçmeyi başarmıştı. Başa baş geçen seçimde posta yoluyla kullanılan oyların cuma gününe kadar bekleneceği seçimin kesin galibinin resmiyet kazanması birkaç gün alabilecek.

Seçim tamam sayım sürüyor
Hürriyet muhabiri Razi Canikligil seçimleri yerinde takip etti.

Haberin Devamı

SONUÇLAR GECİKEBİLİR

Her seçimde olduğu gibi Pennsylvania, Arizona, Michigan ve Georgia eyaletlerinde oyların sayılması iki-üç gün daha sürebilecek. Özellikle Georgia eyaletinde adaylardan birinin yüzde 50’yi geçememesi durumunda bu eyaletteki seçimin aralık ayında yenilenme ihtimali çok yüksek.

Seçim tamam sayım sürüyor

REFERANDUM GİBİ SEÇİM

ABD ara seçimleri, görevdeki başkan veya partinin performansına ilişkin bir referandum olarak kabul ediliyor. Görevdeki başkanın partisinin ara seçimlerde genellikle oy kaybettiği görülürken, 1934’ten bu yana sadece George W. Bush ve partisi oylarını artırmayı başardı. Her ikisi de savaş dönemine denk gelmişti. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana, Başkan’ın partisi Temsilciler Meclisi’nde ortalama 26 sandalye ve Senato’da ortalama dört sandalye kaybetti.

2024’Ü ETKİLEYEBİLİR

Seçimin sonucu Başkan Joe Biden’ın 2024’te yeniden aday olup olmayacağını da belirleyecek. Kendisine yakın olan Cumhuriyetçi adaylar için günlerdir yoğun kampanya sürdüren eski Başkan Donald Trump’ın ise 15 Kasım gecesi, 2024’te yeniden aday olacağını açıklaması bekleniyor.

Haberin Devamı

Seçim tamam sayım sürüyor

Seçimlerde Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin 435 sandalyesinin tamamı, Senato’nun da üçte biri yenileniyor. Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirmesine kesin gözüyle bakılan Cumhuriyetçiler, Meclis Başkanı Nancy Pelosi’yi indirip azınlık lideri Kevin McCarthy’yi koltuğa oturtacaklar. Senato’da 50-50’lik dengenin yine Cumhuriyetçiler lehine değişme ihtimali de çok güçlü.

DEMOKRASİNİN GELECEĞİ

Cumhuriyetçi Parti adayları, seçim kampanyaları süresince; enflasyon, suç ve göçmenlik gibi ana konuları ana temalar olarak kullanarak, seçmenlerin günlük hayatlarını etkileyen meselelerle ilgili artan endişelerinden yararlandılar. Başkan Biden ve Demokrat adaylar ise enflasyona karşı etkili mücadele eden parti olduklarını savunarak demokrasinin geleceğine yönelik artan endişelere de dikkat çekerek, kadınların kürtaj hakkını desteklediler.

Haberin Devamı

Seçim tamam sayım sürüyor

RUS PATRONDAN İLGİNÇ ÇIKIŞ: ABD SEÇİMLERİNE MÜDAHALE ETTİK

Rusya’da “Putin’in aşçısı” lakabıyla bilinen, Wagner paralı asker ordusunun patronu ve aynı zamanda Batı karşıtı sosyal medya trol şirketinin yöneticisi olduğu söylenen Yevgeniy Prigojin’in yaptığı açıklama, 8 Kasım ABD ara seçimlerine damgasını vurdu. Graphika isimli araştırma şirketinin, Prigojin’in kontrolündeki St. Petersburg merkezli trol şirketinin ABD seçimlerine internette Demokratlardan yana propagandayla müdahale ettiğini açıklamasının ardından konuşan Yevgeniy Prigojin, “Baylar, biz sizin seçimlere müdahale ettik, ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz. Çok hassas bir şekilde, usta bir cerrah gibi ilk önce iki böbreğinizi, ardından karaciğerinizi sökeceğiz. Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Prigojin’in sözlerine ilişkin Rusya’dan resmi açıklama gelmemesi dikkat çekerken, ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, “ABD’de serbest ve demokratik seçim hakkı sistemin temel direğini oluşturuyor. Kimsenin dışarıdan müdahale etmesine izin vermeyeceğiz. Müdahale edenler hakkında gerekenler yapılacaktır” açıklamasını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!