Schröder'den ilk geri adım

Güncelleme Tarihi:

Schröderden ilk geri adım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Almanya'da işsizliğe karşı mücadele ve değişim sözüyle halktan oy alıp iktidara gelen sosyal demokrat başbakan adayı Gerhard Schröder, daha ilk günden fren yaptı. Schröder, Almanya'nın temkinli bir değişim sürecine gireceğini açıkladı. Müstakbel çalışma bakanı ise işsizlik oranını 2000 yılında yarı yarıya indireceğine söz veremeyeceğini söyledi.

Helmut Kohl'u 16 yıllık başbakanlık koltuğundan indiren Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Başbakan adayı Gerhard Schröder seçim zaferinden sonra dünyaya verdiği ilk mesajda ‘Almanya değişecek ama, hemen değil’ dedi.

Müstakbel Başbakan yeni hükümetin ekonomi ve politika alanında istikrarı temsil edeceğini belirterek, tüm dünyaya güvence verdi; ‘‘Kimse endişelenmesin. Dış politikada devamlılık garantisi veriyoruz. Uluslararası topluluk, iyi bir partner olarak Almanya'ya güvenebilir’’ dedi.

Böylece Alman halkının yönetime taze kan aşılamak için oy verdiği Schröder, daha başbakanlık koltuğuna oturmadan Helmut Kohl'le özdeşleştirilen ‘istikrar’ şapkasını giymiş oldu.

Dış politika alanında istikrar sözü veren Schröder ayrıca diplomasi alanında atacağı bazı adımlarda selefi Kohl'e danışacağını söyledi. Dış politikada devamlılığın bir işareti olarak Schröder ilk iş, Almanya'nın en yakın müttefiki olan Fransa'yı ziyaret edecek.

SPD'nin koalisyon ortaklığı teklif ettiği Yeşiller'den de değişim sinyali gelmiyor. Partinin meclis grup liderlerinden Joschka Fischer, partisi yıllardır Almanya'nın NATO'dan çıkması için ısrar ettiği halde, ‘Biz Almanya'nın müttefiklerinden farklı bir rota tutturmasını istemiyoruz. Bir ülkeyi asi politikalarla yönetmek kolay değil’ dedi.

Öte yandan yeni hükümette Çalışma Bakanı olarak görev alması beklenen Walter Riester, işsizlik rakamlarını yarı yarıya aşağı çekmek için hiçbir vade veremeyeceğini söyledi. Halen Metal İşçileri Sendikası Başkan Yardımcısı olan Riester ‘Motorlu araç ve makine imalatçılarından aldığımız sinyallere göre 2000 yılında da geniş çaplı işçi çıkarmalar bekleniyor. Bu şartlar altında, işsizliği yarı yarıya indireceğiz demek, ciddi ve tutarlı olmaz’ dedi.

KOHL'E EMEKLİ MAAŞI

Öte yandan bundan sonraki yaşamını bir milletvekili olarak sürdüreceğini açıklayan Kohl’e 20.498 mark emekli aylığı bağlanacak. Ancak milletvekili maaşı da aldığı için Kohl'ün emeklilik maaşı 14.323 marka inecek. Kohl, milletvekili olduğu için 12.350 mark milletvekili maaşı ile vergiden muaf 6.344 mark yol va büro masrafı da alacak. Böylece aylık 5.5 milyar liralık bir gelire sahip olan kohl, ayrıca zırhlı Mercedes’ini kullanmaya devam edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!