Schröder Rumlara rağmen KKTC’de

Güncelleme Tarihi:

Schröder Rumlara rağmen KKTC’de
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2008 00:00

Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Rum yönetiminin şiddetli itirazlarına rağmen dün özel bir uçakla KKTC’ye geldi.

İstanbul üzerinden Ercan’a uçan Schröder’in ziyaretini Başbakan Erdoğan’ın danışmanı Cüneyd Zapsu organize etti. Schröder, "Ercan uluslararası uçuşlara açılmalıdır" derken, KKTC Başbakanı Soyer, ’AB ile artık metres ilişkisi değil, resmi nikah istiyoruz’ karşılığını verdi.

ALMAN koalisyon hükümetinin ortağı SDP’nin onursal başkanlığını yürüten eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Cüneyd Zapsu eşliğinde KKTC’ye geldi. Schröder, görevde olduğu dönemde Annan planı üzerinde çok çalıştığını belirterek, ’AB’nin Kıbrıslı Türklere izolasyonları kaldırma borcu vardır. Türkiye’nin de limanlarını Rumlara kapalı tutmasını bu çerçevede anlayışla karşılıyorum’ dedi. Rum medyası ise, ’Türk dostu işgal topraklarında’ diye yazdı.

Schröder’e KKTC ziyaretinde Almanya Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Gerd Andres de eşlik etti. KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer’in karşıladığı Shröder önce Kıbrıs Türk Ticaret Odası ardından da Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile biraraya geldi.

DOĞRUDAN DA UÇARIM

Schöder, Lefkoşa Ercan havaalanında yaptığı açıklamada Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’un ziyaretini üzüntüyle karşılamasına anlam veremediğini belirtti. Almanya eski Başbakanı, görevde olduğu dönemde Annan planına büyük çaba harcadığını ve Avrupa Birliği’nin KKTC’ye izolasyonları kaldırma sözü ve borcu olduğunu ifade etti. Schröder, İstanbul’a uğrayarak Cüneyt Zabsu’yu almasaydı, KKTC’ye doğrudan uçuş gerçekleştirmek istediğini de vurguladı ve ’Almanya ile KKTC arasında doğrudan uçuş önünde bir engel göremiyorum’ dedi.

Başbakan Soyer ise, Avrupa Birliği ile artık metres ilişkisinde olmak istemediklerini, nikah masasına oturmaları gerektiğini kaydetti.

Schröder, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüşmesinde, Kıbrıs’ın birleşmesi için BM’nin yeni bir girişim başlatmasını ümit ettiğini ve görüşmelerin de Annan planı temelinde olması gerektiğini savundu. Schröder, sorular üzerine Kıbrıs sorunu ile Kosova arasında bir benzerlik bulamadığını, Çekoslavakya’nın ikiye bölünmesi gibi Avrupa’da bir çok çözüm yolu olduğunu ancak Kıbrıs’ta liderlerin birleşme istediğini söyledi. Avrupa Birliği’nin KKTC’ye mali yardım kararı aldığına da dikkat çeken Almanya eski Başbakanı ’Herşey para demek değildir, izolasyonlar kaldırılmalıdır. Bu konuda AB’nin de hatası var’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!